Arsurile - primul ajutor

 
Primul ajutor in caz de arsuri

Arsurile tegumentului pot fi produse de flacara, de lichide fierbinti, de diferite substante chimice (acizi, baze) sau de curentul electric.

In functie de profunzimea leziunii, arsurile sunt clasificate in arsuri de gradul 1 (inrosirea dureroasa a pielii), de gradul 2 - pe piele apar niste bule (flictene), pline cu un lichid transparent, galbui, sau cand arsura a fost mai grava, lichidul este rosu, datorita sangelui patruns prin alterarea peretilor vasculari; arsurile de gradul 3 intereseaza si straturile de tesuturi aflate sub piele (grasime, muschi, vase, nervi).

Intensitatea suferintei accidentatului depinde atat de profunzimea, cat si de intinderea arsurii.

In arsurile prin flacara (combustie), in primul rand trebuie stins focul. Pentru aceasta, victima trebuie acoperita cu o patura ce trebuie tinuta cat mai strans, sau trebuie acoperita cu nisip. Folosirea extinctorului duce la stingerea rapida a flacarilor. Nu este bine ca focul sa se stinga prin turnarea de apa peste victima, cu atat mai mult in arsurile provocate de substantele inflamabile (benzina, gaz, alcool).

Dupa stingerea incendiului, este preferabil sa nu incercam sa indepartam de pe accidentat hainele carbonizate. Pierdem inutil timpul si provocam dureri care pot epuiza rezistenta organismului, favorizand instalarea asa-numitului soc traumatic.

Arsurile din zonele descoperite, in cazul arsurilor de gradul 1, vor fi badijonate cu alcool, dupa care vor fi lasate descoperite.In arsurile de gradul 2 si gradul 3, este bine sa nu se sparga basicile cu lichid, pana la transportarea la spital. Ranile vor fi acoperite cu comprese mari sterile, sau cu cearceafuri sau panze cat mai curate.

Accidentatul va fi transportat cu maximum de urgenta la spital, punandu-l in timpul transportului, culcat, cu capul mai jos ca trunchiul.

In acelasi mod vor fi tratate arsurile prin electricitate.

In aceste cazuri, primul gest va incerca sa izoleze victima de sursa curentului electric. Uneori, mainile victimei ramanand crispate pe firul electric, firul va trebui sa fie taiat cu un cutit, topor, foarfece, avand grija ca aceste piese sa aiba manerele confectionate din materiale rau conducatoare de electricitate (lemn), sau ca mainile salvatorului sa fie izolate cu manusi de cauciuc sau alt material izolant.

Electrocutarea, de foarte multe ori, este insotita de caderea de la inaltime, fiind un accident frecvent al celor ce lucreaza pe stalpii electrici, sau al copiilor care escaladeaza stalpii.In aceste cazuri, salvatorul trebuie sa examineze victima, asa cum s-a descris in capitolul politraumatismelor, pentru identificarea fracturilor sau a rupturilor de organe, in vederea instituirii primului ajutor.

Pentru ca electrocutarea poate provoca instalarea stopului cardio-respirator, este necesara, in aceste cazuri, executarea manevrelor de reanimare prin masaj cardiac extern simultan cu respiratia artificiala.

In arsurile chimice, ranile vor fi spalate cu antidotul corespunzator; peste arsurile provocate de acizi (acid sulfuric, acid clorhidric, acid azotic) se toarna, pentru spalare, apa si sapun, peste arsurile provocate de baze (soda caustica) se toarna, in acelasi scop, apa amestecata cu otet sau cu lamaie.

Sursa: Sa acordam corect primul ajutor.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa