Ce este diareea ?

 
Informatii medicale despre diaree

Cuvantul "diareea" este derivat din cuvantul grec "diarrhoea", care inseamna "pierdere de fluide" pe cale digestiva (intestinala).

Diareea consta in cresterea frecventei si a volumului scaunelor (eliminare de materii fecale) si scaderea consistentei acestora (scaune moi sau apoase).

Diareea acuta este definita ca producerea a 3-5 sau mai multe scaune in 24 de ore.

In Romania, intre 1985-1997 s-au raportat anual, in medie, un numar de 455 de cazuri de boala diareica acuta la 100.000 locuitori.In luna iunie 2007, s-au inregistrat 7098 internari avand drept cauza boala diareica acuta, cel mai frecvent aceasta aparand la grupele de varsta 15-64 ani si la copii intre 1-4 ani.

La 9 din 10 pacienti, diareea acuta este de cauza infectioasa, adica este produsa de microorganisme-bacterii, virusuri, paraziti.

Raspandite pretutindeni, neocolind nici o varsta, diareile infectioase sunt strans asociate cu nivelul socio-economic al unei populatii, cu gradul de salubrizare (aprovizionarea cu apa potabila, indepartarea reziduurilor fecaloid-menajere), cu deprinderile alimentare si cu igiena personala. De asemenea, ele sunt influentate de regiunea geografica si de conditiile climaterice.

Diareea trebuie diferentiata de incontinenta fecala, care este eliberarea involuntara de continut rectal.

Sursa Diareea. O problema?


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa