Ciupercile otravitoare

 
Amanita muscaria
- Ciuperca Amanita muscaria (palaria sarpelui) are palarie rosie cu buline albe si piciorusul alb. Semnele intoxicatiei apar la 1-2 ore de la inghitirea ciupercii si seamana, intr-o oarecare masura, cu betia alcoolica (greata, varsaturi, veselie, halucinatii, chiar semne de nebunie, pierderea echilibrului etc.), alaturi de alte semne caracteristice.

Primul ajutor consta in provocarea varsaturilor gadilind fundul gatului, cu degetul sau cu un obiect. Se dau purgative si se face clisma evacuatoare, dupa care victima se transporta la spital.


Amanita phalloides- Ciuperca Amanita phalloides (ciuperca alba sau buretele viperei) are palaria albicioasa, cu marginile incretite, si piciorul verzui. Dupa inghitirea acestei ciuperci, semnele intoxicatiei apar mult mai tarziu, dupa 12-18 ore. Ele sunt dominate de tulburari in special digestive (greata, varsaturi, diaree, scaune numeroase si dureroase etc.). Bolnavul simte cum isi pierde puterile, temperatura corpului scade, iar pielea devine violacee.

Primul ajutor consta in efectuarea unei clisme evacuatoare cu ulei de ricin. Bolnavului i se dau sa bea lichide indulcite si sarate (2-3 linguri de sare la 1 kg de apa), solutie sau fiole de novocaina, tablete de carbune animal etc. Bolnavul se trimite cat mai repede la spital.

Sursa: Sa acordam corect primul ajutor


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa