Lipotimia (lesinul), sincopa, insolatia

 
Lipotimia (lesinul) apare deseori chiar la oamenii complet sanatosi.Datorita unor emotii puternice, sau pur si simplu datorita oboselii, statului prelungit in picioare, la caldura, in aer inchis, pot aparea spasme de foarte scurta durata ale vaselor cerebrale, sau se poate produce o scadere brusca si pasagera a tensiunii arteriale.In aceste conditii, creierul nu mai este oxigenat suficient si omul isi pierde cunostiinta.De cele mai multe ori, lesinul este prevestit de o senzatie de ameteala amestecata cu somn si senzatia de urechi infundate.Bolnavul se face alb la fata, casca si, dupa cateva secunde, se prabuseste la pamant.
Bolnavul trebuie culcat imediat la orizontala, cu capul ceva mai jos decat trunchiul.Fata i se stropeste cu apa rece, este palmuit usor pe obraji si i se dau sa miroasa solutii puternic volatile (eter, amoniac, otet, apa de colonie).
Sincopele sunt asemanatoare, ca semne exterioare.Ele, insa, rareori apar la oamenii sanatosi (emotii deosebit de violente), si se datoresc, aproape intotdeauna, sau unor traumatisme (lovituri in zone reflexogene, ca plexul abdominal, barbia, gatul, testiculele), sau unor boli (de inima, vasculare, hemoragii etc.).In sincope, spre deosebire de lesin, pulsul devine aritmic, deosebit de slab si poate, chiar, disparea.Primul ajutor este acelasi ca pentru lesin, dupa care, insa, bolnavul trebuie transportat la un spital.
Insolatia este provocata de contactul prelungit al razelor puternice de soare cu capul si ceafa neprotejate.Temperatura crescuta se transmite oaselor craniului si creierului.
Insolatul se plange de dureri mari de cap, ameteli, dureri in dreptul inimii, senzatia de nevoie imperioasa de a urina, urechilesunt infundate, ceafa devine rigida, apar tulburari ale ritmului pulsului.
Primul ajutor consta in culcarea victimei la umbra, cu gatul eliberat de stransoarea cravatei sau a camasii.Se aplica apa rece sau gheata, pe frunte si cap.Se dau bolnavului sa bea ceaiuri si cafele tari, lichide sarate, se fac clisme cu sare amara (30 g la 120 ml apa).
Trebuie avut, in permanenta, in vedere, ca bauturile reci, ca si alcoolul, consumate pe plaja, sub dogoarea razelor puternice ale soarelui de vara, favorizeaza aparitia insolatiei.
Sursa: Sa acordam corect primul ajutor.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa