Primul ajutor in inec

 
Acordarea primului ajutor in caz de inec

Omul scufundat in apa poate muri datorita epuizarii (este cazul celor cazuti in apa fara sa stie sa inoate; ei incearca sa se salveze prin miscari rapide si dezordonate ale membrelor) sau datorita socului pe care il poate produce contactul cu apa rece (hidrocutia), care provoaca lesinul celor care au intrat in apa. Si intr-un caz si in celalalt, moartea poate fi provocata, fie de inundarea cu apa a cailor respiratorii superioare, fie de stopul cardio-respirator de origine nervoasa (mai frecvent in cazul hidrocutiei).

Victima trebuie scoasa cat mai repede din apa, dupa care se va incerca golirea apei din plamani. Pentru aceasta, apucam victima rasturnata cu fata in jos, inconjurandu-i abdomenul cu bratele facute chinga; o ridicam astfel de la sol si o scuturam de cateva ori, pana ce apa se scurge afara.

Dupa terminarea acestei operatiuni, asezam bolnavul culcat la sol, pe burta, cu fata intoarsa intr-o parte si ii curatam rapid, in aceasta pozitie, gura si narile, de nisip, ierburi si mucozitati. In continuare, daca pacientul nu respira, se incep manevrele de respiratie artificiala "gura la gura". Mai descriem si metoda Schaffer care consta in apasarea ritmica a bazei toracelui victimei (15-20 miscari/minut), salvatorul fiind asezat calare si in genunchi, peste picioarele intinse ale victimei. Salvatorul sta cu toata greutatea corpului lasata pe mainile fixate pe baza toracelui inecatului, cat timp numara 1, 2, dupa care ridica mainile, relaxand toracele: acesta, datorita elasticitatii lui, va aspira aerul prin gura deschisa a bolnavului.

Bolnavul trebuie apoi transportat urgent la cel mai apropiat spital.

Sursa: Sa acordam corect primul ajutor.





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa