Boli digestive
- Boli digestive -
Gura sau cavitatea bucala este primul segment al tubului digestiv, care daca in afara comunica prin orificiul bucal, in partea opusa se continua cu faringele si apoi cu esofagul, stomacul, intestinul subtire, intestinul gros si anusul. Cavitatea bucala este captusita de o mucoasa, mucoasa bucala, care pe arcadele dentare formeaza gingiile iar pe limba mucoasa linguala.
In cavitatea bucala se gasesc dintii, organe tari, de culoare alba, fixati pe arcadele dentare si limba, un organ musculo-membranos. Limba, impreuna cu dintii si cu muschii masticatori (muschi perechi care contribuie la miscarile maxilarului inferior), formeaza aparatul masticator. La procesul de masticatie de la nivelul cavitatii bucale participa si produsele de secretie ale celor trei perechi de glande anexate si anume glandele parotide, glandele submaxilare si glandele sublinguale.
Faringele prezinta o portiune superioara (faringele nazal), o portiune mijlocie (faringele bucal) pe peretii laterali ai caruia se gasesc amigdalele si o portiune inferioara (faringele laringian). Faringele este de asemenea captusit cu o mucoasa care continue de fapt mucoasa linguala.
Ultimele articole din categoria: Boli digestive |