Glositele

 
Informatii medicale despre glosite

De regula inflamatiile mucoasei bucale, asa cum le-am intalnit in stomatitele de diferite origini prezentate, cuprind si limba, putand vorbi in asemenea cazuri de glosite.

O forma aparte o prezinta glosita profunda parenchimatoasa in etiologia careia o infectie oarecare poate fi favorizata de intepaturile de viespe sau de albine, de traumatisme sau de arsuri.In asemenea cazuri limba, foarte dureroasa, este mult marita de volum (macroglosie), iar masticatia devine cu totul anevoioasa.

Este de asemenea de retinut ca pe limba se pot localiza mai frecvent decat pe restul mucoasei bucale diferite ulceratii: tuberculoase sau de natura canceroasa.

In acelasi timp este bine sa se cunoasca aspectele particulare pe care le ia limba in diferite boli.

Astfel, limba saburala, incarcata o intalnim in dispepsia gastrica, limba uscata, prajita in bolile febrile, in diabet, in holera, in ciroze, limba bruna, negricioasa "de papagal" in febra tifoida si in pneumonie, o limba galbuie in ictere, o limba palida in anemii, o limba rosie-zmeurie in scarlatina, iar o limba violacee-albastra in stari de asfixie. Un semn premergator in anemia pernicioasa este limba neteda, lucioasa, rosie si insotita de dureri, iar o limba care, din cauza hipertrofiei papilelor filiforme, pare a fi acoperita cu peri negri (limba neagra piloasa) o intalnim la casectici (bolnavi foarte slabi).

Identificarea glositelor, pe langa un examen atent al limbii, poate cere si unele examene de specialitate, iar tratamentul curativ si preventiv al acestora poate fi asemanator cu acela din stomatite. Tratamentul bolilor de baza este de prima importanta. Dar si un regim alimentar adecvat, ca si o intretinere igienica a gurii, au o semnificatie tot atat de importanta atat in tratamentul cat si in prevenirea unora dintre glosite.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa