Angiocolitele

 
Prin angiocolita sau colangita se intelege inflamatia, de regula acuta, a mucoasei cailor biliare, intra si extrahepatice.

De cele mai multe ori, din punct de vedere etiologic, angiocolitele sunt secundare unor alte afectiuni de genul litiazei biliare, al cancerului, cailor biliare sau al unor boli infectioase (microbiene sau virotice).

Angiocolitele pot fi catarale sau pot deveni supurate sau chiar gangrenoase.

Tabloul clinic al bolii este dominat de febra, durere si icter.El incepe cu frisoane, iar febra se poate ridica pana la 40 - 41 grade si se insoteste de o stare generala proasta.Durerea este asemanatoare cu aceea din colica biliara, fiind violenta si iradiind de asemenea in spate si in umarul drept.Un subicter prezent se poate accentua periodic.Destul de frecvent sunt prezente si diferite tulburari dispeptice (balonari, inapetenta, greturi, varsaturi etc.).Leucocitele sunt in mod constant crescute.

Boala se poate uneori complica cu supuratia cailor biliare, peritonite, septicemii etc.

Diagnosticul rezulta din semnele principale ale bolii, reprezentate de durere, febra, icter si leucocitoza.

Tratamentul va incepe si aici cu repaus la pat, regim alimentar compus din ceaiuri, compoturi, sucuri de fructe, supe de zarzavat, oranjade, iar ca medicamente, medicul poate recomanda pe langa antispatice si sulfamide sau chiar antibiotice.Drenajul biliar prin instilare de antibiotice merita sa fie incercat.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa