Ankilostomiaza

 
Informatii medicale despre ankilostomiaza

Un parazit, Ankilostoma, de forma cilindrica (Ankilostoma duodenale), din clasa nematodelor. Femela masoara aproape 2 cm in lungime si 1 mm in grosime. Masculul este mai scurt si mai subtire.

Sursa de infectie. Omul parazitat care elimina prin dejectii ouale parazitului, constituie rezervorul de infectie in aceasta boala.

Modul de transmitere. Ouale eliminate de omul parazitat evolueaza pe sol pana la stadiul de larve. Boala va trece la alt om prin intermediul acestor larve mai frecvent traversand pielea sau, mai rar, ajungand in organismul omului sanatos prin alimente contaminate. O transmitere directa are loc numai in mod exceptional pe cale congenitala.

Simptomatologie
. Trecerea parazitului prin piele si apoi prin plamani se insoteste de unele tulburari cutanate si pulmonare (bronsite). Localizarea parazitilor adulti in intestin va duce insa la o serie de tulburari digestive care vor consta in special din dureri epigastrice, senzatii de greata, varsaturi, balonari, diaree etc.

Durata perioadei de contagiozitate. Direct boala se transmite numai pe cale transplacentara de la mama la fat.

Tratamentul. Tetraclorura de etilen in doza, la adult, de 3 ml, dimineata pe stomacul gol. Se poate repeta peste 7 zile. Nu se administreaza sub 3 ani. Rezultate mai bune se obtin cu Alcopar (Hidroxinaftoatul de befeniu care se gaseste in plicuri de 5 g (cu 2,5 g substanta activa) care se poate administra 3-4 zile in sir. Se repeta peste 10 zile.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa