Himenolepidoza (sursa de infectie, modul de transmitere, tratament)
- Boli digestive -
Descriere. Este un parazit, Hymenolepis nana, cu corpul in forma de panglica, din clasa cestodelor. Are corpul format din 200 segmente (proglote).
Sursa de infectie. Omul parazitat care elimina prin dejectii ouale parazitului.
Modul de transmitere. De cele mai multe ori transmiterea bolii se face fara o gazda intermediara, ouale parazitului fiind ingerate de catre om odata cu apa sau alimentele, pe care ele au ajuns pe diferite cai (maini nespalate, muste etc.).
Infestarea omului se mai poate realiza si prin ingerarea accidentala, odata cu alimentele, a unor purici (Xenopsylla cheopis, Ceratophyllus fasciatus) in organismul carora parazitul evolueaza pana la studiul de cisticercoizi. In aceasta parazitoza este posibila de asemenea autoinfestarea endogena si cea exogena (in special la copii).
Calea de patrundere. Localizarea in organism. Infestarea se face pe cale digestiva prin ingerarea oualor parazitului sau a insectelor in care se gasesc cisticercoizii. Localizarea parazitului se face in intestinul subtire.
Durata perioadei de incubatie. Aproximativ 2-3 saptamani.
Simptomatologie. Cand numarul parazitilor fixati in intestin este mai mic, boala poate trece neobservata. In infestarile cu un numar mai mare de paraziti se pot inregistra la copii dureri abdominale (localizate in dreapta sau in etajul inferior al abdomenului), greturi, varsaturi, inapetenta, diaree si o stare de slabiciune generala. In cazuri mai rare s-au semnalat stari de nervozitate, astenii si chiar crize epileptiforme. La unii copii s-a constatat ca anumite tulburari vizuale sau auditive au disparut dupa indepartarea totala sau macar partiala a parazitilor din organism. La adult, prezenta si asa rara a parazitului nu are o semnificatie patologica deosebita.
Durata perioadei de contagiozitate. Pe toata durata in care persoana este purtatoare a parazitilor adulti.
Receptivitate - imunitate. Receptivitatea este generala si mai ales pentru copii. Imunitatea este neprecizata.
Produse patologice ce se recolteaza in vederea diagnosticului etiologic. Materii fecale, in repetate randuri.
Tratamentul. Nu exista in aceasta parazitoza un preparat foarte eficace. Rezultate ceva mai bune se obtin cu Niclosamid, dar care trebuie administrat timp indelungat.
Foto: simple-health-secrets.com