Aminoglicozide
- Medicamente -
Sunt antibiotice cu puternică acţiune bacteriostatică şi bactericidă, mai active la un pH de 7-8 şi mai puţin active în mediul acid. Acţionează în special, asupra germenilor gram-negativi (cele mai multe şi faţă de bacilul Koch) şi mai puţin asupra celor gram-pozitivi. Rezistenţa poate apărea dintr-o dată. Sunt sinergice (aditive) cu penicilinele. Administrate oral, acţionează numai asupra tubului digestiv, deoarece absorbţia din intestin este foarte redusă. Parenteral realizează niveluri mari, unori periculoase. De aceea se recomandă ca doza zilnică să fie divizată în 2-4 prize. Oligozaharidele sunt neurotoxice, nefrotoxice, ototoxice, Sunt periculoase la renali şi oligurici. Nu se asociază între ele, deoarece îşi însumează efectele toxice. Utilizarea clinică este restrânsă, deşi acţionează asupra stafilococilor rizistenţi la penicilină şi asupra germenilor gram-negativi.
Principalele aminoglicozide sunt: Streptomicina, Kanamicina, Soframicina, Neomicina, Paramomicina, Aminosidina, Monomicina, Spectinomicina, Gentamicina, Tobramicina, Amikacina, Sisomicina, Netilmicina. Gentamicina şi noile aminoglicozide ca Amikacina şi Sisomicina, sunt mai bine suportate. Se administrează 4-5 mg/kg corp în 24 h. Spectinomicina este rezervată uretritelor gonococice, unde cu 2 g în 24 h la bărbat şi 4 g în 24 h la femeie, se obţine vindecarea în 100% din cazuri. Noile aminoglicozide ca: Tobramicina, Sisomicina şi Amikacina, sunt superioare Gentamicinei, având marele avantaj de a fi active faţă de piocianic, într-o proporţie de 90-100%. Se administrează 2-4 mg/kg corp, i.m., la 8 h sau 12 h injecţia.
Streptomicina se administrează oral (cu efect numai local) şi parenteral (i.m.). Acţionează asupra bacililor gram-negativi (coli, salmonele, enterobacter), asupra bacilului Koch şi, moderat, asupra cocilor gram-pozitivi şi gram-negativi (enterococ, gonococ). Are activitatea sinergică cu Penicilina asupra enterococului. Reacţiile adverse: pot apărea greţuri şi vărsături în cazul administrării orale, atingerea toxică a nervului acusticovestibular (perechea a VIII-a de nervi cranieni) şi manifestări alergice (erupţii, febră etc.) în cazul celei parenterale sau la personalul care o manipulează.
Se recomandă în tuberculoză, septicemii, endocardite, meningite, pneumonii (cu enterococ) în asociere cu penicilina, în infecţii genito-urinare, bruceloză, pestă. Este contraindică la bolnavii sensibilizaţi, în afecţiuni cu germeni rezistenţi, afecţiuni renale cronice şi tulburări acusticovestibulare. Se prezintă sub formă de flacoane, conţinând 1 g sulfat de streptomicina. Alte produse similare sunt Strepancilul (amestec de sulfat de streptomicina + pantotenat de streptomicina) şi Slrevitalul (streptomicina asociată cu vitamine din grupul B, metionină şi histidină). Se administreză pe cale i.m., 1-2 g/zi, în 2-4 prize.
Kanamicina se prezintă în flacoane (1 g/flacon) şi se administrează oral (având numai acţiune locală, deoarece nu se resoarbe) şi parenteral (i.m.), în doze de 1 g/zi, în 2-4 prize, pe o perioadă de cel mult 10 zile. Acţionează asupra cocilor gram-pozitivi (stafilococ, pneumococ), asupra bacililor gram-negativi (coli, salmonele, dizenteriei, hemofil, klebsiele) şi asupra bacilului Koch. Este indicată în infecţii generale (septicemii, endocardite, meningite), infecţii respiratorii, genito-urinare, intestinale. Se administrează în asociere cu Penicilina în stafilocociile sau endocarditele cu Str. viridans. Se utilizează şi în profilaxia infecţiilor urinare, după cateterisme sau sondaje vezicale. Acest antibiotic este contraindicat la bolnavii cu nefropatii acute şi cronice şi infecţii cu germeni rezistenţi. Kanamicina este nefrotoxică şi ototoxică.
Negamicin (Neomycine, Neofilin) nu este un antibiotic de uz curent. Este foarte toxic, motiv pentru care nu se administrează parenteral. Oral, nu se resoarbe (excepţie fac bătrânii şi bolnavii cu leziuni ulcerative ale tubului digestiv). Acţionează asupra germenilor gram-negativi (coli, Salmonella, Shigella, Klebsiella). Este folosit în infecţii digestive (de ex.: dizenterie) pentru sterilizarea florei intestinale, în comele hepatice. Este contraindicat în ocluzia intestinală şi leziunile ulcerative ale tubului digestiv. Se prezintă sub formă de comprimate (0,500 g/comprimat) şi se administrează 2-3 g/zi.
Negamicin B este un amestec de sulfat de neomicină + bacitracină, utilizat local în infecţii ale tegumentelor şi mucoaselor.
Gentamicina(Garamycin) este un oligozaharid cu acţiune asupra germenilor gram-pozitivi (stafilococ, pneumococ, enterococ), gram-negativi (B. coli, Proteu, Klebsiella, Salmonella, B. Pyocyaneus şi bacilul Koch). Se administrează în infecţii generale cu stafilococ sau cu bacili gram-negativi, infecţii respiratorii şi urinare (obligatoriu se va alcaliniza urina), ale S.N.C. Nu se administrează în nefropatii şi la gravide. Se prezintă în fiole de 2 ml, conţinând 40 mg/ml sulfat de gentamicină; administrarea se face i.m. şi anume 50-120 mg/zi, timp de 10-15 zile.