Dezvoltarea aparatului respirator

 
Dezvoltarea aparatului respirator (medicina, sanatate, tratament, diete)


Caile respiratorii inferioare si plamanii se dezvolta din endodermul peretelui anterior al proenteronului sau intestinului anterior. Regiunea peretelui al intestinului din care se va diferentia aparatul respirator, este situat median sub al 4-lea arc branhial si poarta numele de camp sau arie pulmonara.

La acest nivel apare mai intai un sant, numit sant laringotraheal sau sant pulmonar, care prin evaginare in directia anterioara ia forma diverticulara si apare la embrionul de trei saptamani (3 mm lungime). Capatul superior al acestui diverticul corespunde viitoarei guri a esofagului. Diverticulul este mai umflat la extremitatea inferioara.

Embrion de aproximativ 25 de zile, cu relatiile dintre diverticulul respirator, inima, stomac si ficat

Acest diverticul creste repede si prin formarea de jos in sus a unui sept frontal, numit septul traheoesofagian, se separa progresiv de peretele anterior al viitorului esofag. Din acest mugure diverticular iau nastere de sus in jos:
1.laringele;
2.traheea;
3.bronhiile si plamanii;
4.mucoasa acestor organe;
5.epiteliul alveolar.

Etape in dezvoltarea traheei si plamanilor
A. 5 saptamani.
B. 6 saptamani.
C. 8 saptamani.

Celelalte formatiuni din structura lor se dezvolta din mezenchimul regional. Scheletul, muschii, vasele si nervii laringelui se dezvolta din arcurile branhiale.

Condrogeneza prin care din mezenchim se vor forma inelele cartilaginoase incomplete ale traheei si bronhiilor, incepe in saptamana a 8-a si progreseaza de sus in jos. In saptamana a 5-a se diferentiaza primele mioblaste ale muschiului traheal.

Mugurii pulmonari primari apar timpuriu si la inceput sunt asimetrici.

Sectiune transversa prin mugurii pleurali aratand faldul pleuropericardic care divide portiunea toracica a cavitatii corpului in cavitate pleurala si pericardica

Mugurele pulmonar drept este putin mai mare decat cel stang la embrionul de 5 mm. Mugurele pulmonar drept creste mai pronuntat in directie infero-laterala, iar cel stang mai mult in directie orizontala. Din mugurii pulmonari primari iau nastere mugurii lobari, trei in dreapta si doi in stanga. Acestia cresc extensiv in mezenchimul din viitorul mediastin si proemina tot mai mult in canalele pleurale.

Transformarea canalului pericardioperitoneal in cavitate pleurala si formarea membranelor pleuropericardice


In interiorul mugurilor lobari ramificatia epiteliala bronho-pulmonara se continua dicotomic pana la nastere cand se formeaza 18 generatii de ramificatii, iar dupa nastere procesul continua pana cand ramificatiile ajung la 25 generatii.
In cursul organogenezei plamanul fetal strabate trei stadii:
1.pseudoglandular
2.canalicular
3.alveolar.
In stadiul pseudoglandular se individualizeaza mugurii lobari si brohiile.
In stadiul canalicular se formeaza bronhiolele respiratorii.
In stadiul alveolar apar canalele alveolare si alveolele.

Dezvoltarea histologica si functionala a plamanilor
A.perioada canaliculara dureaza din saptamana 16 pana in 26;
B.perioada sacului terminal incepe la sfarsitul celei de-a 6 si inceputul celei de-a 7-a luni.

 Mezenchimul din jur se continua initial cu cel al esofagului si stomacului, formand plamanului un fel de mezou: mezopneumonium.

In ceea ce priveste forma exterioara, se schiteaza mai intai baza plamanilor datorita faptului ca sunt impinsi in sus de ficat si de diafragma. Varful incepe sa se individualizeze in luna a 3-a.

Aspectul glandular al plamanului se datoreaza faptului ca in viata intrauterina el nu este functional, fiind strabatut de o mica cantitate de sange, care prin canalul arterial trece in cea mai mare parte in aorta. Alveolele sunt deplin formate din luna a 7-a.

Dupa prima respiratie plamanul este destins de aer, luand forma si consistenta specifice.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa