Limitele abdomenului si ale pelvisului

 
Limitele abdomenului si ale pelvisului


Limita de suprafata dintre abdomen si torace este mai jos situata decat limita interioara dintre cavitatea toracica si cea abdominala. Ea incepe de la varful apofizei a XII-a, extremitatea anterioara a XI-a, arcul costal cartilaginos (arcus costalis) denumit clinic rebordul coastei, intalnindu-se cu cea din partea opusa la baza procesului xifoid. In interior, datorita formei si pozitiei diafragmei, cavitatea abdominala proemina adanc in torace.

Diafragma este un muschi inspirator care formeaza intre cavitatea toracica si abdominala un perete musculoaponevrotic mobil. In timpul expiratiei, cupola diafragmatica dreapta ajunge cu convexitatea ei maxima la inaltimea spatiului al IV-lea intercostal pe linia medioclaviculara. In inspiratie, diafragma coboara, la dreapta ajungand pe linia medioclaviculara, la marginea superioara a cartilajului coastei a VI-a, iar la stanga pana in dreptul spatiului VI intercostal. Centrul tendinos al diafragmei, cu partea sa pericardica – putin inclinat spre stanga, se proiecteaza in expiratie pe corpul vertebrei T10, iar in inspiratie la marginea inferioara a vertebrei T11.

Limita de suprafata dintre abdomen si pelvis nu se suprapune nici ea celei interioare. Ea porneste de la un reper format de varful apofizei spinoase a vertebrei L5, urmand de o parte si de alta crestele iliace, plicile inghinale, tuberculul pubic si marginea superioara a simfizei pubiene. Prin trecerea la pozitia verticala, aripile iliace care circumscriu pelvisul mare (pelvis major) au fost incorporate in peretii abdomenului, iar limita inferioara a cavitatii abdominale este reprezentata de stramtoarea superioara a pelvisului (apertura pelvis superior).

Aripile iliace dublate la interior de muschiul iliac si medial de muschiul psoas, devin suprafete de sprijin pentru organele abdominale. Acest proces este consecinta tractiunii muschilor extensori ai coapsei asupra osului iliac si a intregului pelvis osos, caruia i-au marit indeosebi diametrul transversal. Asa se explica la om proeminenta sub tegument a crestelor iliace si aparitia feselor, regiuni si ele caracteristice pentru om.

Pelvisul este inchis inferior de un alt perete mobil reprezentat de diafragma pelviana, format de muschiul ridicator anal si muschiul coccigian, sub care se afla regiunile perineului.

Peretii musculoaponevrotici ai abdomenului se intind intre un cadru osos superior, mobil, format de apertura toracica inferioara si un cadru osos inferior, fix, format de limita superioara a pelvisului osos. Cele doua inele osoase sunt solidarizate intre ele posterior si median de un stalp mobil reprezentat de coloana vertebrala lombara, a carei convexitate proemina in abdomen. Lordoza coloanei lombare este maxima la L3, regiune in care cavitatea abdominala este si cea mai ingusta in directia sagitala. De mentionat ca, de marimea celor doua inele osoase, de inaltimea coloanei lombare si marimea lordozei acesteia depinde in mare masura forma abdomenului.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa