Informatii utile despre diabetul zaharat
- Diabet zaharat -
Ce este si cum se manifesta diabetul zaharat?
Cand sangele contine prea multa glucoza, inseamna ca a aparut diabetul. Manifestarile tipice sunt printre altele: setea, foamea de lup, ranile care se vindeca greu, furnicaturile in extremitati, o stare de slabiciune. Evident, din cand in cand, starea omului se schimba. De exemplu, de fiecare data la aparitia febrei, dintr-un motiv oarecare, organismul omului consuma mai multa energie, ceea ce impune introducerea mai multor calorii in alimentatie si de mai multa insulina sau alte medicamente, care se consuma in mod frecvent.
La schimbarea locului de munca sau la plecarea in vacanta, creste activitatea fizica, care implica cresterea cantitatii de insulina si nevoia de energie este mai mare. Este imperios necesara analiza urinei, chiar daca se presupune ca situatia este sub control. Prin aceasta analiza, facuta periodic, se va putea stabili exact momentul trecerii la schimbarea alimentatiei si a medicatiei. De exemplu, daca urina marcheaza valoarea 1+ pe banda test, care este inmuiata in esantionul de urina si brusc creste la 3+ sau 4+, atunci este nevoie de mai multa insulina. Aceasta doza se va mentine pana cand se mentine cauza schimbarii.
Astazi, cea mai mare parte a oamenilor folosesc trei tipuri de insulina: insulina izofona (MPH), insulina lenta si cea obisnuita. Toate acestea pot fi amestecate la nevoie in aceeasi seringa. Totusi este indicata folosirea separata a seringilor pentru fiecare tip de insulina. Daca se foloseste insulina izofona (semilenta), aceasta actioneaza la inceputul dupa-amiezii, daca injectia este facuta dimineata. Aceasta inseamna ca masa principala va fi la pranz, pentru a conferi maximum de energie organismului in momentul in care si actiunea insulinei ajunge la maxim. Insulina obisnuita are efectul la 2 ore dupa injectare. In acest caz o gustare inainte de culcare va acoperi nevoia unei doze suplimentare de insulina.
Tratamentul diabetului zaharat trebuie stabilit si monitorizat de catre medicul diabetolog.
Un aspect care nu trebuie neglijat este legat de sanatatea diabeticului, de tonusul lui muscular. Se considera ca celulele musculare pot folosi mai eficace caloriile si pot inmagazina propria lor energie sub o forma direct utilizabila, mult mai usor, atunci cand organismul este pe cale de a se imbolnavi de diabet, decat atunci cand boala este extinsa in corp. Bolnavul care are un tonus muscular crescut trece mai usor peste efectele bolii, decat cel care nu este "in forma".