Lavanda, remediu pentru sanatate

 
Lavanda, remediu pentru sanatate


Sfarsitul de vara si inceputul de toamna este o perioada privilegiata pentru plantele aromatice, care acum sunt in plina maturitate parfumand cu miresme intreg vazduhul. Ce sunt plantele aromatice? Sunt specii care contin o categorie cu totul speciala de substante, asa-numitele uleiuri aromatice (numite si volatile sau eterice) care au, pe langa calitatea lor de odorizant extrem de puternic, virtuti terapeutice cu totul speciale. Multe din uleiurile volatile sunt mai puternice decat antibioticele in combaterea infectiilor de tot felul, mai eficiente decat remediile de sinteza in reglarea activitatii nervoase si hormonale, fiind pe buna dreptate considerate adevarate medicamente ale viitorului.

Lavanda este prin excelenta o planta europeana, originara din zona Alpilor, unde creste spontan, pe pajisti intinse de la poalele muntilor si pana la altitudini de 1700 de metri, imbalsamand aerul cu un miros de neconfundat. Raspandirea acestei plante in intreaga Europa s-a facut cu sute de ani in urma, cand a patruns, prin Marea Britanie, pana in zonele indepartate ale Rusiei orientale. Mai mult, aceasta iarba aromata a intrat rapid in medicina populara a tuturor popoarelor europene, fiind adoptata si indragita imediat pentru virtutile sale terapeutice, despre care vom vorbi pe larg in continuare.

Cum arata si unde gasim lavanda
Lavanda (Lavandula angustifolia) este un subarbust cu o inaltime de pana la cincizeci de centimetri, cu tulpini subtiri si lemnoase, frunze mici, de un verde-cenusiu si flori liliachii-rosietice. Intreaga parte aeriana inflorita degaja o mireasma puternica datorita uleiurilor volatile secretate din abundenta. La noi, ea este o planta de cultura, cerintele ei fata de clima (in special fata de caldura) impiedicand-o sa creasca spontan. O gasim cultivata in zona de deal si de ses, in locuri unde temperaturile, mai ales pe timpul verii, sunt mai ridicate. Din pacate, la noi in tara, in ultimii zece ani, suprafetele pe care este cultivata lavanda s-au restrans tot mai mult, zeci si sute de hectare de soiuri ameliorate de lavanda fiind distruse sau lasate in parasire. Din acest motiv, o veti gasi destul de greu in magazinele naturiste si la preturi ceva mai mari decat cele obisnuite. Insa, veti vedea, eforturile pentru a o achizitiona merita din plin, pentru ca subtilele sale efecte vindecatoare sunt unice printre plantele de la noi.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa