Cerentelul (Geum urbanum) - indicatii terapeutice
Este extrem de raspandit, crescand in masa la adapostul umbros al padurii, dar si pe marginile de drumuri, pe langa casa ori pe locurile virane. Se culege de la el radacina (rizomul), care se scoate toamna, in noiembrie, cand are maximum de principii active. Rizomii se dezgroapa, se spala rapid in curent de apa rece, se despica in doua sau in patru si se usuca in strat subtire, in locuri lipsite de umiditate si bine aerisite. Atunci cand radacinile capata o consistenta lemnoasa si devin casante, rupandu-se cu un pocnet sec, procesul uscarii s-a incheiat. Rizomii de cerentel se pastreaza in saculete de hartie, in locuri curate si lipsite de umiditate. Iata, in continuare si cateva utilizari terapeutice ale lor...
Aplicatii interne:
• Faringita, amigdalita, bronsita cronica - se ia de trei ori pe zi cate o jumatate de lingurita rasa de pulbere de cerentel. Tratamentul dureaza minimum 2 saptamani in bolile acute si 6 saptamani in cele cronice, avand efecte puternic antibiotice, astringente (reduce catarul) si tonice.• Depresie psihica, melancolie, astenie fizica si psihica - zilnic se administreaza doua cani de infuzie combinata de cerentel. Se fac cure de sase saptamani, cu doua saptamani de pauza. Cerentelul este un stimulent bland, dar puternic al sistemului nervos central, iar aceste cure au o intensa actiune tonica psihica, favorizand recapatarea tonusului interior si a bunei dispozitii.
• Infectii intestinale, dizenterie (adjuvant), diaree - se iau patru linguri de pulbere de radacina de cerentel pe zi, pana la eliminarea afectiunii. Radacina de cerentel are efecte antibacteriene, este un astringent excelent si in plus, ajuta la mentinerea vitalitatii pacientului. Atunci cand diareea sau dizenteria este insotita si de o puternica deshidratare, se face o infuzie combinata din cerentel si coada-racului (Potentilla anserina), in parti egale (1 lingurita din fiecare, la o cana de apa), din care se beau 3-4 cani pe zi.
• Boala canceroasa - se administreaza cate o jumatate de lingurita de pulbere sau jumatate de pahar de infuzie combinata de cerentel, cu treizeci de minute inainte de masa. Aceasta planta este foarte utila ca adjuvant in cancer, eliminand anumite tulburari conexe cu el. Astfel, cerentelul ajuta la recapatarea apetitului alimentar, amplifica procesele de asimilare, oprind scaderea in greutate, impiedica aparitia deranjamentelor intestinale (la care sunt predispusi, mai ales cei care tin regimuri de cruditati). In plus, ajuta la mentinerea tonusului fizic si, mai ales psihic, element de maxima importanta la bolnavii de cancer.
• Hemoragie uterina, adjuvant in hemoragiile interne - se ia o doza de soc de 2-3 lingurite de pulbere de cerentel, dupa care se continua cu administrarea a cate o lingurita de pulbere de patru ori pe zi, vreme de 4-5 zile. Cerentelul reduce sangerarile prin micsorarea calibrului vaselor sanguine, ajuta la combaterea anemiei produse de hemoragii, mentine tonusul fizic, eliminand intr-o mare masura senzatia de slabiciune care apare dupa hemoragii.
Aplicatii externe:
• Afte bucale, gingivite, stomatite - se fac de 3-4 ori pe zi clatiri ale gurii cu infuzie combinata de cerentel. Tratamentul dureaza 6-12 zile si are o actiune antiinfectioasa, cicatrizanta si regenerativa epiteliala.• Dureri de dinti - se pune pe dinte un tampon de vata impregnat cu tinctura de cerentel, care se tine vreme de cinci minute. Are efecte anestezice, eliminand durerea pentru o perioada de 15-30 de minute.
• Dureri musculare - se face un masaj usor al zonei afectate cu tinctura de cerentel, vreme de 10 minute, dupa care se aplica alifie de arnica sau de tataneasa.