Retete de frumusete cu gutui — terapii naturiste
- Diete -
Ridurile sunt foarte eficient combatute de cojile unei gutui fierte intr-o jumatate de cana de lapte. Solutia obtinuta se pune calduta, sub forma de compresa, pe obraji, unde se tine 20-30 de minute. Tratamentul se repeta zilnic, vreme de 3-4 saptamani.
Ten gras. Se fac lotionari ale obrajilor, nasului, barbiei si ale fruntii cu suc proaspat de gutui. Dupa aplicarea preparatului, se ramane asa vreme de 30 de minute, dupa care pielea se spala cu apa calduta.
Prepararea fructelor in scop terapeutic
- Fructele uscate. Se obtin prin taierea in felii, cu o grosime de 1 cm, a fructului bine spalat in prealabil si nedecojit. Feliile se pun pe o ata care se plaseaza in preajma unei surse puternice de caldura (soba de teracota, calorifer). Dupa 2-3 zile de uscare, feliile de fruct se pun in cuptor, care se da la foc mic si se lasa cu usita intredeschisa, asa incat fructele sa se usuce rapid, dar fara sa se arda. Cand feliile de pere sau de gutui sunt tari si aspre la pipait, pierzandu-si in mare masura elasticitatea, procesul de uscare s-a incheiat, iar produsul obtinut se depoziteaza in pungi de plastic bine inchise.
- Decoct de fructe uscate. Aproximativ 40 de grame de fruct uscat se fierb vreme de 10 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. Preparatul astfel obtinut se consuma de regula indulcit cu miere, fiind un excelent astringent si antiinfectios digestiv. Acelasi decoct poate fi obtinut din jumatate de kilogram de gutui sau de pere proaspete, date in prealabil prin razatoare. Decoctul de gutui este cel mai cunoscut si folosit. Denumirea sa in limbaj de specialitate este de „Decoctum Cydoniae”, fiind un preparat oficial inregistrat in farmacopeea britanica, belgiana, franceza, si recomandat a se consuma in cantitati mari contra: dizenteriei, diareei, gonoreei, starilor de iritare ale mucoaselor, durerilor de gat.
- Fructe proaspete. Se consuma bine spalate si, important, fara a li se indeparta coaja (care este foarte bogata in vitamine si minerale). Intrucat gustul gutuilor nu este intotdeauna agreat, ele se consuma rase si amestecate cu miere (eventual amestecate si cu mere si cu coaja de lamaie rasa).
- Suc. Se obtine din fructele proaspete, cu storcatorul electric centrifugal. Se consuma la cateva minute dupa preparare, cand potentialul sau terapeutic este maxim. La frigider se poate pastra intr-o sticla foarte bine inchisa, vreme de cel mult 6 ore.
- Nectar. Se obtine in blender (mixer electric), in care se pun un litru de apa, 3-4 pere de marime medie sau 2 gutui nedecojite si 2 linguri de miere. Toate ingredientele se mixeaza vreme de 5 minute, dupa care se pune preparatul obtinut intr-o sticla cu dop, care se pastreaza la frigider. Se consuma nectarul pe parcursul unei zile.