Degeraturi — leacuri si retete naturiste
- Bolile de piele -
Degeraturi: se aplica ulei de catina pe locul afectat, atat cat absoarbe pielea, sau pe zonele care vor fi expuse la frig.
Dupa intensitatea gerului si dupa timpul de expunere la frig, degeraturile sunt de 3 grade:
- Gradul intai; pielea din zona care incepe sa inghete, devine mai alba, fara sange, dupa cateva minute sau ore culoarea devine rosie vinetie, se umfla, apar furnicaturi, ustura, amorteste.
- Gradul doi; pe fondul descris mai sus apar basicute pline cu lichid galbui rosiatic, umflaturile se accentueaza, sensibilitatea la caldura, la pipait si durere este absenta.
- Gradul trei; in aceasta faza se produce distrugerea pielii, a tesuturilor si urmeaza cangrenarea. Pielea este de culoare negricioasa, tare, zbarcita si insensibila la caldura si intepare. Cangrena se poate infecta.
Primul ajutor consta in scoaterea victimei de sub actiunea gerului, transportarea ei intr-o incapere calda. Zonele inghetate se vor reincalzi treptat, mainile si picioarele se pun intr-un vas cu apa la 15 - 20 grade si se va adauga treptat apa mai calda, asa incat sa ajunga la temperatura corpului. Nu trebuie sa se frictioneze pielea energic cu o carpa sau zapada, deoarece se pot produce leziuni. Reincalzirea se poate face si cu aer cald, in mod progresiv, dupa care se maseaza corpul cu ulei, sau vaselina. Daca apar basicute, nu se sparg, se dezinfecteaza cu spirt si se aplica pe ele unguente sau antibiotice. Pentru degeraturile de gradul trei, se aplica aceleasi proceduri, iar persoana se transporta de urgenta la spital.
Frunze de morcov, 100 g. intr-un litru de apa se fierbe si fac spalaturi locale sau compresii.