Catina — intrebuintari si recomandari

 
Recomandarile si intrebuintarile catinei

Catina este o planta capabila sa traiasca in sihastrie, pe povarnisurile sarace de piatra, rabda foamea, setea, caldura din sesurile Europei si frigul din Himalaya si Alpi, fiind una din cele mai adaptabile plante de pe Terra. Se poate gasi la 2000 m. altitudine in Alpi, dar si la 5000 m. in Himalaya. Fructele sale portocalii se coc la inceputul toamnei si rezista pe ramuri pana primavara. Fructele se pot culege si iarna pe inghet, contin maximum de vitamina C. De regula se recolteaza ramura cu fructe cu tot, arbustii supusi acestui tratament, primavara vor scoate mai multe ramuri noi.

Fructele proaspete sunt desprinse de pe ramuri cu ajutorul unei furculite. Uscarea fructelor se face pe ramuri, la temperaturi mari de 40-50 grade (in caz contrar fermenteaza si le scade puterea terapeutica), pana ce fructul capata consistenta si aspectul unei stafide.

Pulberea de catina: fructe uscate, macinate cu rasnita. Se ia 1 lingurita de pulbere 3-4 ori/zi, pe stomacul gol, se tine sub limba cateva min., apoi se inghite cu apa.

Suc proaspat: zdrobirea se face intr-un vas de portelan, cu o lingura de lemn, se formeaza o pasta, care va fi consumata imediat, pentru a nu se oxida.

Sucul de catina nu se consuma singur ci in combinatie cu suc de morcov, ½ pahar amestecat cu 4-5 linguri de suc de catina, pe stomacul gol, de 2-3 ori/zi.

Sirop de catina: suc proaspat de catina, 1 parte se amesteca cu 2 parti de miere, se omogenizeaza, pana se formeaza o pasta, se pastreaza in borcane bine inchise in loc intunecat si racoros. Se iau 4-6 lingurite/zi.

Ceaiul de catina: extractele in apa obtinute din catina, nu sunt eficiente, deoarece vitaminele A, E, F, se pierd. Este bine de inlocuit ceaiul cu pulberea, sucul sau siropul de catina.

Uleiul de catina: fructele de catina mai ales coaja, contin 2-8% ulei gras, cu proprietati terapeutice puternice, care nu se poate obtine casnic, ci cu ajutorul unor instalatii speciale. Acest ulei contine vitaminele A si E, asimilate usor de organism, cu efect regenerator. Adultii pot lua 20 pic. de 3 ori/zi, copiii peste un an 5 pic. de 3 ori/zi.

Uleiul de catina este un elixir pentru ochi, marind acuitatea vizuala, combate oboseala oculara, incetineste evolutia bolilor, datorita vitaminei A.

Regenereaza tesuturile dupa arsuri, rani, operatii, dupa o cura de 1 luna, micsorand timpul de vindecare.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa