Avortul si sanatatea femeii: sfaturi si recomandari

 
Avortul si sanatatea femeii

Femeia mama a intruchipat de-a lungul timpurilor idealul uman de dragoste pentru copii, de sacrificiu pentru sanatatea si viata lor. Si totusi, desi in numar mic, sunt inca femei tinere, sanatoase, care vor sa renunte la bucuria de-a fi mama. Orice femeie se supune unor mari riscuri pentru sanatate si viata sa atunci cand se decide sa renunte la sarcina prin avort.


Avorturile se pot produce in mai multe moduri. Astfel, avortul spontan se produce fara vreo interventie dinafara. De cele mai multe ori insa intervin cauze cunoscute generale: boli febrile, tulburari ale glandelor cu secretie interna, stari toxice etc. Sau, mai rar, o insuficienta dezvoltare a organelor de reproducere ale femeii. In ceea ce priveste avortul accidental acesta este datorat unor cauze care actioneaza violent si neprevazut asupra sarcinii producand intreruperea ei (caderi, loviri, consum accidental de substante toxice etc). Ca si in avortul spontan, prima masura este prezentarea la medic, chiar daca nu exista semne evidente de suferinta.


Avortul terapeutic, efectuat in conformitate cu normele stiintei medicale, se executa in cadrul legal pentru stari de boala care ar compromite sarcina sau ar pune in pericol viata femeii. Este indicat ca femeile aflate in asemenea situatii sa evite sarcina, deoarece avortul terapeutic, oricat de bine ar fi facut, ramane totusi o interventie chirurgicala si nu dintre cele mai inofensive.


Avortul la cerere se efectueaza, tot in cadrul legal, cel mai adesea de persoane care nu au nici un fel de pregatire, cu consimtamantul gravidei sau chiar de catre gravida insasi. Vorbind despre tehnicile folosite, toate la fel de periculoase, atragem atentia ca nu exista inca nicio substanta sau manevra care sa provoace avortul si care sa fie inofensiva.


TOATE PRACTICILE FOLOSITE SUNT PROFUND DAUNATOARE fara exceptie, indiferent cand apar urmarile lor. Nu putine sunt cazurile cand avortul se produce cu pretul vietii femeii sau cu dobandirea unei infirmitati pe viata. Exista un numar de femei care reusesc sa scape de sarcina nedorita, dar ele accepta un risc considerabil. Iata principalele complicatii si accidente care pot surveni:

Hemoragia care este un fenomen constant. Lezarea peretelui sau perforarea uterului provoaca hemoragii de o intensitate diferita. Hemoragia poate fi atat de masiva incat sa apara stari de soc cand interventia chirurgicala este absolut necesara.

Inflamatia genitala, care prinde uterul, trompele si apoi celelalte anexe duce, uneori, la infectii generalizate - septicemii. Inflamatiile genitale sunt foarte dureroase, necesita repetate tratamente si produc perturbari grave ale vietii sexuale.

Mutilarea femeii care are drept rezultat scoaterea uterului ceea ce pentru o femeie tanara si fara copii este o adevarata tragedie.

Sterilitatea sau incapacitatea unor femei de a ramane insarcinate, uterul maltratat nemaifiind in stare sa retina oul fecundat.

Tulburarile glandulare nu constituie nici ele o raritate printre complicatiile avortului. Pornind de la mucoasa uterina, apare inflamatia ovariana cu consecinte asupra glandei tiroide deregland intregul organism.

Copii monstri sau cu diferite deficiente se nasc din cauza actiunii unor substante chimice asupra oului in dezvoltare.


Bucuria de a fi mama, de a creste copii sanatosi si bine dezvoltati, de a infrumuseta viata de familie, constituie implinirea menirii femeii si izvor de fericire pentru parinti.


© www.medicina-informativa.com - Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa