Lambliaza (Giardioza) — Prevenirea si combaterea parazitozelor intestinale
- Boli digestive -
Parazitul Giardia-Lamblia, agentul cauzal al acestei parazitoze, face parte dintre protozoare, adica din grupa acelor fiinte mici, al caror corp este format dintr-o singura celula. Masurand in jur de 15-20 microni, parazitul nu poate fi vazut cu ochiul liber, ci numai cu ajutorul microscopului. Parazitul se prezinta sub doua forme: vegetativa, din intestin (duoden, jejun), si forma in care il putem gasi in bila. Forma vegetativa are aspectul unei jumatati de para (taiata in lung), este prevazuta cu opt prelungiri filamentoase (flageli) si poate avea miscari caracteristice dupa care poate fi usor recunoscuta in campul microscopului. Inainte de a fi eliminati odata cu scaunele, parazitii imbraca o forma de rezistenta inchistandu-se. Chisturile sunt ovoidale si mai mici decat formele vegetative (masoara in jur de 10 microni). Ele reprezinta, de fapt, formele infectioase ale parazitului. Prin aceste forme infectioase, pe care cei parazitati le elimina odata cu scaunele, boala trece de la un om la altul.
Lambliaza sau Giardioza nu este insotita de manifestari clinice caracteristice. In lambliaza, dealtfel, ca si in celelalte parazitoze, exista asa-zisi "purtatori sanatosi" sau parazitati fara simptome.
Ca urmare a localizarii intestinale, cele mai multe simptome intalnite in lambliaza sunt din partea aparatului digestiv. Un prim loc il detin durerile abdominale, care pot fi localizate sau generalizate. Frecvent, durerile sunt insotite de lipsa poftei de mancare, greturi, varsaturi, balonari, intoleranta fata de anumite alimente si diaree sau constipatie. In formele intestinale, boala poate lua caracterul unei duodenite, colite sau enterocolite, intretinute de prezenta parazitului in organism. In cazuri mai rare, la bolnavii cu un numar mare de paraziti in intestin s-au semnalat diarei persistente si pierderi in greutate importante.
Datorita capacitatii lor mari de adaptare, parazitii pot ajunge si in caile biliare, caz in care boala se va insoti si de tulburari hepato-biliare. Astfel, pe langa numeroase cazuri de colecistita sau dischinezii biliare, participarea hepatica rezulta si din faptul ca la unii bolnavi se pot inregistra marimea moderata a ficatului si respectiv alterarea probelor de laborator.
Alte tulburari sunt datorate actiunii pe care o exercita parazitii (la distanta) pe cale toxica sau alergica. Asa se explica faptul ca, la anumiti bolnavi, diferite afectiuni ale aparatului respirator (bronsite, crize astmatice), de exemplu, ale aparatului vizual (uveite, irido-ciclite etc.) ca si unele manifestari cutanate (urticarie, prurit etc.) pot dispare dupa un tratament de indepartare a lambliilor. In cazuri rare, s-a constatat ca unele anemii, stari febrile, sau chiar unele manifestari convulsive de tip epileptiform, intalnite la copii pot fi determinate si intretinute de o lambliaza.
Raspandirea bolii se realizeaza prin intermediul chisturilor rezistente si infectioase care ajung in mediul exterior odata cu materiile fecale. Ele sunt rezistente la actiunea diferitilor factori de mediu si mai devreme sau mai tarziu vor ajunge cu deosebire pe suprafata fructelor si a zarzavaturilor.
In mediul rural, latrinele neigienice, vantul, mustele, apa de ploaie, pot contribui la imprastierea chisturilor de lamblie. Un rol asemanator il poate avea si utilizarea dejectiilor umane ca ingrasamant in gradinile de zarzavaturi.
Infestarea, adica contaminarea omului, se face, mai frecvent, prin intermediul fructelor si zarzavaturilor nespalate pe care au ajuns chisturile de lamblie. Infestarea se poate face si prin alimente contaminate. Copiii au sanse mai mari de a se contamina de la unul la altul din contactul cu solul poluat.
In vederea prevenirii lambliazei este necesar ca cei parazitati sa fie descoperiti si tratati inainte de a contribui la raspandirea bolii. Tratamentul trebuie facut dupa indicatiile medicului, in asa fel incat sa duca la indepartarea definitiva a parazitului din organism.
Pentru a preintampina imprastierea chisturilor in natura, se recomanda construirea de latrine igienice, folosirea lor corecta ca si combaterea mustelor cu ajutorul insecticidelor. In acelasi scop, dejectiile folosite ca ingrasamant in gradinile de zarzavaturi, vor fi, in prealabil, inactivate. Alimentele se vor pune la adapost de eventuala lor contaminare.
De mare importanta este si intretinerea igienica a mainilor si spalarea abundenta a fructelor si zarzavaturilor. Formarea unor deprinderi igienice in randul copiilor trebuie avuta in vedere, atat in familie cat si in colectivitati (crese, gradinite, scoli).
© www.medicina-informativa.com - Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.