In etiologia teniazelor intra mai rar
Taenia solium, care se ia din carnea de porc si mai frecvent
Taenia saginata, care se ia din carnea de vita. Ambele tenii au corpul alungit si turtit in forma de panglica, motiv pentru care acesti paraziti sunt cunoscuti, in popor, sub numele de panglica.
Teniile sunt formate dintr-un cap mic (scolex) de aproximativ 1 mm, dintr-un gat scurt si un corp lung (strobila), constituit dintr-o insiruire de segmente (proglote). Acest corp, este in cazul
Taeniei solium mai fin si mai transparent, din cauza unor mase musculare mai mari la aceasta din urma. Avand miscari proprii, proglotele de
Taenia saginata pot parasi intestinul si in perioada dintre doua scaune, pe cand in cazul
Taeniei solium ele vor fi eliminate numai odata cu scaunele. Cele doua tenii se deosebesc intre ele si ca lungime.
Taenia solium are, de regula, sub 1000 de segmente. Aceste segmente (proglotele), incarcate cu oua, nu se desfac, de obicei, in intestin si ajung in mediul exterior odata cu scaunele. Pentru a se dezvolta, ouale au nevoie de o gazda intermediara. In cazul
Taeniei solium, ingerate de catre porcine, ele evolueaza in organismul acestora pana la stadiul de larva sau cisticerc, iar in cazul
Taeniei saginata, ingerate de bovine, ele evolueaza in acelasi mod.
De obicei, teniile se fixeaza in intestinul subtire intr-un singur exemplar (rareori in mai multe). Prezenta lor in intestinul omului este insotita, in marea majoritate a cazurilor, de diferite tulburari. Astfel, pe langa dureri abdominale generalizate sau mai frecvent localizate in epigastru, bolnavii se plang de o forma dureroasa, balonari, senzatii de greata sau chiar varsaturi si uneori de
diaree sau
constipatie. Daca unii acuza o lipsa totala a poftei de mancare, altii, din contra, au o pofta exagerata. In acelasi timp, bolnavii se simt incomodati de faptul ca elimina, atat cat sunt parazitati, proglote.
Datorita actiunii toxice si alergice a celor doua tenii vom intalni si alte manifestari ca: dureri de cap, ameteli, insomnii, senzatii de sufocare sau de nod in gat, fenomene care dispar dupa indepartarea teniei din organism. Unii bolnavi, dar mai ales unele bolnave, fac si o teniofobie, sustinand in mod neintemeiat ca in intestinul lor se mai gaseste o tenie, pe care in realitate, au eliminat-o cu cap cu tot, cu ani in urma.
Recunoasterea bolii numai dupa manifestarile clinice este aproape imposibila. Dat fiind faptul ca proglotele, in care se gasesc ouale parazitului, se elimina fara a se desface in intestin, diagnosticul pentru descoperirea oualor in probele de materii fecale este foarte greu de pus. In mod practic, diagnosticarea va rezulta din identificarea proglotelor, eliminate de cei parazitati. Prin semnalarea acestor proglote si prin prezentarea lor la laborator, bolnavii sprijina medicul in stabilirea diagnosticului bolii.
Odata eliminate, ouale de parazit au calitatea de a rezista destul de mult la influenta diferitilor factori externi (frig, lumina solara etc.). De aceea, in mediul rural, in gospodariile unde nu se folosesc corect latrinele, ouale pot ajunge in curti, gradini, pasuni etc., de unde vor putea fi ingerate de animale. Infestarea omului se face prin consumul carnii insuficient fiarta sau fripta. Cisticercii, destul de mici, nu se pot vedea cu ochiul liber, fapt care favorizeaza raspandirea lor prin carne necontrolata, rezultata din taieri clandestine. O imprejurare in care se pot contracta asemenea parazitoze este data si de obiceiul gospodinelor de a gusta din carne in timpul prepararii acesteia.
Pentru a preveni raspandirea bolii este necesar ca cei parazitati sa fie descoperiti si supusi tratamentului menit sa elimine parazitii din intestin.
Este obligatoriu ca produsele eliminate (proglotele mai mici sau mai mari ca si parazitul in intregime) sa fie oparite cu apa clocotita inainte de a fi aruncate la W.C.
Animalele (porcinele, bovinele), care servesc ca gazda intermediara parazitului in cursul evolutiei sale, nu vor fi lasate sa se apropie de terenurile din jurul latrinelor, pe care pot ajunge proglotele din tenii. Sacrificarile clandestine de animale vor fi interzise, iar controlul carnii in abatoare va fi facut cu atentie. In sfarsit, pentru a preveni infestarea, carnea va fi consumata numai dupa ce a fost bine fiarta sau fripta.