Himenolepidoza — Prevenirea si combaterea parazitozelor intestinale
- Boli digestive -
Din aceeasi clasa a teniilor face parte si o tenie mult mai mica (Hymenolepis nana), cunoscuta din aceasta cauza si sub numele de tenia mica. Desi de o forma asemanatoare, aceasta tenie nu are mai mult de 200 de proglote si abia masoara 2-4 cm. Totusi ea reuseste sa produca o serie insemnata de tulburari, datorita faptului ca parazitarea intestinului este data nu de un exemplar ci de zeci, sute si uneori mii de exemplare.
Parazitul depune ouale in intestin, ceea ce permite diagnosticul bolii prin examene parazitologice ale materiilor fecale.
Boala poate trece neobservata chiar la copii in cazul cand numarul parazitilor fixati in intestin este mic. In infestarile mai mari, boala se insoteste de dureri abdominale (localizate in etajul inferior al abdomenului), greturi, varsaturi, lipsa poftei de mancare, diaree si o stare generala de epuizare. In cazuri mai rare, s-au semnalat stari de nervozitate, astenii si chiar crize epileptiforme.
La unii copii s-au semnalat unele tulburari de vedere si de auz care au disparut odata cu indepartarea totala sau partiala a parazitilor. La adult, himenolepidoza este extrem de rara si cand se intalneste, apare fara semne de suferinta clinica.
Diagnosticul bolii rezulta din identificarea la microscop a oualor.
Copii infestati elimina odata cu materiile fecale si ouale parazitului. Desi putin rezistente in mediul extern, acestea pot asigura transmiterea bolii prin intermediul mainilor nespalate sau al alimentelor contaminate. Printre copii, boala se raspandeste prin intermediul obiectelor (jucarii, olite de noapte etc.) pe care ajung oua de paraziti.
Ca si alte parazitoze, himenolepidoza se combate prin respectarea cu strictete a regulilor de igiena (spalarea sistematica a mainilor, protejarea alimentelor de contaminare, utilizarea corecta a closetelor etc.). O atentie deosebita trebuie acordata respectarii regulilor de igiena in unitatile de copii (crese, gradinite, camine, scoli).