Diabetul tratat in farfurie [Sfaturi]
- Diabet zaharat -
Dieta pentru diabetici este pur si simplu un stil de viata sanatos, echilibrat. Formele usoare ale afectiunii (cele de tip 2) se trateaza doar prin alimentatie corecta.
Daca ai fost diagnosticat cu diabet zaharat, trebuie sa acorzi mai multa atentie dietei. Nu exista un regim anume pentru aceasta afectiune, ci doar o alimentatie rationala si sanatoasa. E indicat sa tii sub control consumul de carbohidrati, iar pentru a mentine un nivel glicemic optim, e bine sa mananci la ore fixe, sa nu sari peste mese si sa iei mici gustari intre ele. Legumele proaspete sau fierte se pot consuma aproape fara restrictii. Medicul este cel care indica numarul de carbohidrati permis pe zi. La inceput, cei avea nevoie de un cantar, insa, cu timpul, te vei obisnui cu cantitatile si le vei aprecia din ochi. Renunta la zahar si mananca portii de alimente in cantitati rezonabile!
Fibrele reduc glucoza
Fibrele solubile se gasesc in fructe, legume si unele seminte si sunt deosebit de bune pentru persoanele cu diabet zaharat intrucat ajuta la reducerea absorbtiei de glucoza. Fasolea verde si cea boabe sunt cele mai bogate alimente in fibre solubile.Indicele glicemic este cheia
Alimentele se impart in patru categorii in functie de indicele glicemic: alimente cu indice glicemic foarte scazut, care pot fi consumate fara restrictii (legume verzi, fasole, linte, alune, unt, branza, oua, peste, crustacee carne), alimente cu indice scazut (mazare, naut, rosii, morcov fiert, spanac, telina, cartofi, porumb, mere, struguri, portocale, pere, lapte, iaurt, paine de secara, paste) alimente cu indice glicemic moderat (sfecla, pepene rosu, stafide, banane, paine integrala, biscuiti de secara, orez integral) si alimente cu indice glicemic ridicat (pastarnac, morcov, paine alba, pepene galben, zahar, orez alb). Asta insa nu inseamna ca e interzis consumul de alimente cu indice ridicat, ci doar sa mananci cantitati mici, alaturi de produse cu indice glicemic scazut.Scaderea in greutate
Diabetul de tip 2 este asociat cu obezitatea. De aceea, in dieta diabetica se pune accentul pe numarul caloriilor. Pierderea in greutate ajuta la reglarea nivelului de zahar in sange. Consumand alimente cu indice glicemic mic, nu numai ca te vei pazi de cresterea brusca a glicemiei, dar vei reusi sa scapi si de cateva kilograme.