Plan complex de reglare a colesterolului

 
Plan complex de reglare a colesterolului

S-a stabilit fara urma de indoiala ca exista o legatura de cauzalitate intre persistenta unei valori mari a grasimilor sanguine si declansarea unor maladii cardiovasculare cu potential extrem de sever.


Colesterolul este indispensabil in economia fiziologica (contribuie la formarea membranelor celulare, a unor hormoni, a vitaminei D etc.). Cea mai mare parte este sintetizata de catre ficat, prin metabolizarea grasimilor din hrana, restul provenind direct din anumite alimente. Pentru a se putea deplasa prin intermediul sangelui, acestor elemente grase exogene (din afara organismului) le sunt asociate la nivel hepatic niste proteine transportoare, combinatiile rezultate purtand denumirea de lipoproteine. Exista mai multe tipuri de lipoproteine, dar cu importanta practica sunt doua: LDL (low-density lipoprotein - lipoproteine cu densitate mica) sau „colesterolul rau“, respectiv HDL (high-density lipoprotein - lipoproteine cu densitate mare) sau „colesterolul bun“. LDL reprezinta baza pentru formarea placilor de aterom, ce duc la ingustarea vaselor sanguine, crescand implicit pericolul de stop cardiac si de accident vascular cerebral. HDL readuce colesterolul din diverse parti ale corpului inapoi la ficat, fiind apoi eliminat, deci are rol protector.


Valorile arterelor viabile.
Este absolut normal si chiar esential sa existe colesterol in organism, insa nu peste niste limite, mai ales in privinta LDL. Astfel, in absenta factorilor de risc (tabagism, hipertensiune, exces ponderal, diabet, antecedente familiale, sedentarism...), concentratia LDL la adulti trebuie sa fie mai mica de 220 mg/dl. In prezenta unui element predispozant la afectiuni cardiovasculare, nivelul e necesar sa se situeze sub 160 mg/dl, iar daca exista mai mult de doua, sub 130 mg/dl. Cum procesul aterosclerotic determinat de hipercolesterolemie poate debuta uneori chiar din copilarie si cum de obicei avanseaza „tacut“ - uneori multi ani fara simptome - pana la aparitia ingustarilor arteriale semnificative, nu ar strica sa se faca o dozare pana la majorat (se considera normal ca LDL sa fie inferior 110 mg/dl). Ca regula generala, dupa 20 de ani, orice persoana ar fi bine sa-si determine profilul lipidic (colesterol total, LDL, HDL, trigliceride) cel putin la fiecare jumatate de deceniu. Daca valorile obtinute sunt nefiresti sau daca exista mai multi factori de risc cardiovascular, atunci analizele trebuie facute mai des.


Medicatia este individualizata.
Incepem aceasta sectiune cu o precizare importanta: hipolipemiantele de sinteza nu se impun decat in cazul persoanelor care nu au constatat modificari ale nivelului colesterolului (in special a valorii LDL) in urma regimului alimentar corect urmat vreme de minimum trei saptamani. Tratamentul medicamentos specific va fi instituit - retineti! - numai dupa consult de specialitate si doar la indicatia doctorului, atat in ce priveste tipul produselor farmaceutice oportune, a schemei terapeutice, cat si a posologiei, a duratei curei. De ce o asa rigoare? Intrucat fiecare pacient are particularitati organice si prezinta anumite predispozitii patologice (date de bolile asociate, de factorii de risc cardiovasculari suplimentari), prin urmare terapia va fi individualizata.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa