Insuficienta venoasa cronica este un sindrom clinic aparut ca urmare a unor tulburari cronice ale circulatiei venoase de la nivelul membrelor inferioare. Sindromul se divide in doua subgrupe clinice. Prima dintre ele este insuficienta venoasa generata de catre problemele sistemului venos superficial (asa-numitele varice) - care prezinta un prognostic bun - iar ce de-a doua este insuficienta venoasa, reprezentata de catre sindromul post-trombotic - care reprezinta o consecinta a unor tulburari la nivelul venelor profunde si care necesita un tratament de durata, cauzele acestor probleme neputand fi suprimate.
Manifestarile bolii
Din punct de vedere clinic, exista trei semne care apar succesiv la pacientii cu insuficienta venoasa cronica: edemul, coroana periplantara (dilatarea, datorita presiunii crescute a sangelui, a retelei venoase a piciorului) si ulcerul cutanat al gambei.
Diagnosticul poate fi stabilit clinic, insa stabilirea atitudinii terapeutice implica efectuarea de investigatii paraclinice, mai concret o ecografie
Doppler a sistemului venos.
Tratament
Mijloacele terapeutice ale acestei afectiuni constau in tratamente chirurgicale, medicamentoase, precum si de prevenire a aparitiei sau agravarii acesteia. Tratamentul chirurgical este util in cazul insuficientei venoase cronice aparute ca urmare a varicelor, pe cand principalul rol al schemelor terapeutice medicamentoase este tonifierea peretilor venelor.
Ce trebuie sa facem atunci cand suferim de insuficienta venoasa cronica?
Medicii recomanda pacientilor sa evite utilizarea incaltarilor cu tocuri inalte, expunerea indelungata la soare, baile fierbinti, sauna, masajele anticelulitice, folosirea anticonceptionalelor, traumatismele mecanice produse pe traiectul principalelor vene (mai precis, pe traseul venei safene mari sau al venei safene mici), sariturile, echitatia si exercitiile specifice gimnasticii aerobiene. Simultan trebuie avuta in vedere si prevenirea
obezitatii.
La randul lor, perioadele prelungite de ortostatism sau de stationare in pozitia asezat vor trebui intrerupte, cel putin din doua in doua ore, prin exercitii ale musculaturii gambelor, precum miscari de tip „bicicleta“, flexii si extensii ale piciorului, miscari de ridicare si coborare efectuate pe varfurile picioarelor etc.
Inca o practica benefica este aplicarea unui jet de apa rece la nivelul gambelor, de jos in sus. In timpul perioadelor de repaus sau in timpul somnului este bine sa stati cu membrele inferioare ridicate la 30 de grade.
Pentru picioarele afectate de insuficienta venoasa se recomanda purtare de ciorapi elastici, suficient de lungi incat sa ajunga pana la nivel inghinal.
Sedentarismul poate agrava problemele, asa ca faceti miscare! Deplasati-va pe jos sau cu bicicleta si practicati inotul, cu fiecare prilej.
Dr. Topala Flavia, medic generalist la clinica Doctor Acasa