Stresul, boala modernitatii

 
Cum scap de stres?

Stresul n-a omorat pe nimeni, dar cauzeaza o multime de boli. Uite ce sa faci ca sa nu te imbolnavesti „pe fond de stres“.


Tipuri de stres:
  1. Stresul social, provocat de mediul in care traim, relatiile tensionate cu familia si prietenii.
  2. Stresul emotional apare in urma unui soc ce poate lua forma fricii, certurilor, pierderea cuiva drag.
  3. Stresul fizic, provocat de disconfort fizic prelungit, durere fizica.
  4. Stresul profesional, declansat de frica de a nu pierde serviciul sau somaj, frictiunile cu sefii sau colegii, volumul prea mare de munca si responsabilitate.
  5. Stresul cronic, datorat stilului de viata dezordonat, prea alert, cu mese neregulate, somn insuficient si abuz de cafea, tigari, alcool.
Boli agravate sau declansate de stres: gastrite si ulcer gastroduodenal, dischinezie biliara, steatoza hepatica, colita, colon iritabil; tulburari menstruale, impotenta, ejaculare precoce; anxietate, psihoze, depresie, spasmofilie.


De ce ne imbolnaveste stresul?

Stresul cronic ne umple, in timp, de frustrare, nemultumire, oboseala si neliniste. La nivel fiziologic, stresul stimuleaza glandele suprarenale sa secrete adrenalina si cortizol. Un nivel crescut determina accelerarea ritmului cardiac, marirea frecventei respiratorii si cresterea tensiunii arteriale. Si asta nu e tot, stresul creste nivelul glicemiei si al acizilor grasi din sange, favorizand ateroscleroza si afectiunile coronariene. Mai mult, stresul diminueaza potentialul energetic si sporeste cantitatea de radicali liberi.


Cum se manifesta stresul?

Simptome fizice: probleme cu somnul si pofta de mancare, ameteli, palpitatii, probleme digestive, oboseala cronica.

Simptome comportamentale: agresivitate, irascibilitate, agitatie, sindromul persecutiei, abuz de cafea, dulciuri, tigari, alcool, incapacitate de a relationa.

Simptome emotionale: neliniste, anxietate, angoasa, scaderea libidoului, scaderea capacitatii de concentrare, scaderea stimei de sine.


Daca te macina gandurile negre...
Cand gandurile negre iti fac viata amara, cand ai sentimentul ca ai pierdut controlul, exerseaza-ti gandirea pozitiva: scrie pe o hartie gandurile care te macina, apoi numara cate sunt fapte reale si cate proiectii de viitor. De cele mai multe ori, scenariile negative pe care le genereaza mintea aduc mai mult stres decat ar trebui.


Cum faci fata?
Relaxarea si detasarea sunt cele mai bune metode de a face fata stresului. Practicarea unui sport si dieta echilibrata ajuta mult. Iar echilibrul intre viata profesionala si cea de familie inabusa sentimentele de vinovatie. Cum totul e in mintea noastra, e important sa ne propunem obiective realiste si rezonabile.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa