Difteria

 
Informatii despre difterie

Ce este difteria?
Difteria este o boala bacteriana ale carei simptome clinice sunt legate de producerea unei toxine de catre Corynebacterium diphtheriae. In forma respiratorie, functie de localizarea infectiei, difteria afecteaza amigdalele, faringele, laringele si nasul; la tropice, forma cutanata cauzeaza ulceratii ale pielii. Difteria afecteaza toate grupele de varsta, dar in special copiii sub 15 ani nevaccinati. Boala apare mai ales in timpul iernii si in zonele temperate.


Cum se transmite difteria?
Difteria se transmite pe cale respiratorie (prin tuse, stranut) si prin contactul apropiat. Bolnavul este contagios timp de 6 saptamani, in absenta tratamentului. In timpul izbucnirilor epidemice copiii purtatori de germeni, care nu prezinta semne si simptome de boala, pot transmite boala.


Care sunt semnele si simptomele?
Perioada de incubatie este de 2-6 zile, dar simptomele pot sa apara uneori dupa un interval de sase zile. Tabloul clinic depinde de localizarea si intensitatea procesului difteric. Forma laringiana este grava; forma nazala este mai putin severa, dar cu posibilitate de cronicizare. Numeroase cazuri sunt subestimate, deoarece infectia se poate manifesta si in forme inaparente. In angina si laringita difterica primele simptome sunt durerea in gat, pierderea apetitului (anorexie), febra moderata. Dupa 2-3 zile se formeaza false membrane alb-sidefii, aderente, care cuprind tot faringele, sangerande la incercarea de a le indeparta. Evolutia poate fi spre vindecare sau deces in urmatoarele zile. In forma cutanata, leziunile sunt dureroase. Orice leziune cutanata cronica poate fi infectata cu bacilul difteric.


Care sunt complicatiile?
Complicatiile se datoreaza mai ales toxinei difterice, care difuzeaza in organism, determinand fenomene toxice la distanta, afectand mai ales inima (miocardita) si sistemul nervos. In forma respiratorie, boala e mortala in 5-10% din cazuri.


Cum este tratata difteria?
Bolnavul ar trebui sa fie izolat pentru a evita transmiterea bolii. Pacientii devin non-infectiosi dupa doua zile de la inceperea tratamentului.


Cum poate fi prevenita difteria?
Modul cel mai eficace pentru prevenirea difteriei este mentinerea unui nivel inalt de imunizare in comunitate. In majoritatea tarilor lumii vaccinul antidifteric se administreaza concomitent cu vaccinul antitetanic si antipertussis (DTP). Este recomandat un rapel de vaccin asociat antidifteric-antitetanic la fiecare zece ani, pentru a prelungi imunitatea.

ABC-ul vaccinarii copiilor. Ghid adresat parintilor


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa