Naturopatie pentru bolile prostatei
- Diete -
Exista numai la barbati si pozitionata sub vezica, prostata are in conditii firesti dimensiunile unei nuci. Necazurile apar cand, o data cu inaintarea in varsta, volumul acestei glande se mareste (hipertrofie benigna, necanceroasa) ori cand ea se inflameaza (prostatita), ca urmare a unui proces infectios sau a exercitiilor fizice ce impun sarituri, efectuate cu vezica plina. Baile cu decocturi sau infuzii, o dieta corecta si administrarea anumitor ceaiuri pot usura considerabil astfel de afectiuni.
Dieta este importanta pentru ameliorare
In caz de hipertrofie benigna de prostata, introduceti in alimentatie semintele de dovleac, fructele de mare, radacinoasele, avand mult zinc, element benefic in astfel de cazuri. Sporiti aportul de produse pe baza de soia, intrucat contin izoflavone, utile atat in tratamentul, cat si in prevenirea afectiunii. Mancati cu regularitate porumb dulce, linte, nuci si fasole, deoarece au in compozitie un aminoacid (acid glutamic), care reduce dimensiunile glandei. Totodata, evitati pe cat posibil carbohidratii rafinati, laptele si produsele derivate, alcoolul si bauturile care contin cofeina.Prostatita impune un aport masiv de legume si fructe proaspete. Puteti lua si suplimente nutritive cu zinc si seleniu. Mancati saptamanal cel putin trei portii de peste oceanic; acizii lor grasi omega-3 ridica imunitatea, prevenind si combatand infectiile (puteti lua si ulei de peste).
Atat in tratamentul hipertrofiei si prostatitei, cat mai ales in profilaxia cancerului de prostata (si aici riscul creste la barbati dupa 40-50 de ani), din dieta nu trebuie sa lipseasca tomatele proaspete, dar in special gatite; rosiile contin un flavonoid (licopen) extrem de benefic!
In fine, urmatorul ceai obtinut dintr-un amestec de plante este foarte util in bolile prostatei: se pun laolalta 10 g de frunze de salvie si cate 20 g flori de nalba si frunze de merisor, plus cate 25 g frunze de mesteacan si de parti aeriene de coada-calului. Se infuzeaza trei linguri din acest amestec intr-un litru de apa clocotita. Se beau trei-patru cani de astfel de ceai strecurat pe zi.
Dr. Marcel POPESCU, Bucuresti
Terapie vindecatoare complexa!Pentru uz intern, se face o infuzie din doua lingurite de frunze de strugurii-ursului bine uscate si maruntite la o jumatate de litru de apa clocotita. Se lasa un sfert de ora, apoi se strecoara. Se bea intreaga cantitate treptat peste zi.
Bai de sezut cu urmatoarea fiertura: se amesteca cate 10 g muguri de pin si flori de urzica moarta alba si cate 20 g radacini de tataneasa, flori de musetel, de galbenele si iarba de busuioc. Se prepara un decoct (fierbere 10 minute) din trei linguri de plamada la un litru de apa. Se sta in ceaiul caldut cam zece minute. (Catalin POSTELNICU, Dealu Mare)
Tratamente pentru uz externSe umple o perna cu paie de ovaz si iarba de coada-calului, se incalzeste bine si se pune pe zona unde se resimt dureri.
Se fac clisme cu infuzie de musetel sau de coada-soricelului, obtinuta din patru linguri de flori la un litru de apa clocotita.
Se combina cate 100 g de paie de ovaz, flori de fan, iarba de coada-calului si radacini de valeriana. Se infuzeaza intreaga cantitate de plante in cinci litri de apa clocotita. Se fac bai de sezut cu acest ceai.
Urmatoarea formula de tratament este preluata din lucrarea unui renumit fitoterapeut francez, Maurice Messegue. Se ia cate un pumn de flori de paducel, flori de limba mielului, iarba de rostopasca si radacini de nalba-mare si o jumatate de pumn de nalba-neagra. Se fierb zece litri de apa timp de cinci minute, se da deoparte, iar cand devine calduta se pune amestecul de plante maruntite. Se lasa la macerat cinci ore, apoi se strecoara. Se fierb doi litri de apa, se lasa cinci minute, se adauga 250 ml din solutia obtinuta mai inainte si se fac bai de sezut fierbinti seara, inainte de culcare. Preparatul de baza se pastreaza la frigider si se poate folosi vreme de opt zile. (Radu TUDORACHE, Bucuresti)
Ceaiul de ghimpe nu da gresTratament pentru prostatita. Se fierbe un gram de pulbere de planta in 300 ml apa timp de zece minute. Se mai lasa in repaus un sfert de ceas, dupa care se strecoara. Se beau doua doze pe zi, dimineata, pe stomacul gol si seara, cu o jumatate de ora inainte de cina, timp de sase luni, apoi cate o cana pe zi, un an. In tot acest interval se interzice consumul de alcool si de condimente tari (piper, boia iute, mustar etc.), iar sarea se reduce la minimum. Tratamentul se continua pana la final chiar daca se constata o ameliorare evidenta, caci simptomele sunt reversibile. (Mirel DOBRE, Iasi)
In trei saptamani, simptomele s-au redus considerabilTratament - hipertrofie benigna de prostata. Se fierb 250 g boabe de grau bine spalate in prealabil intr-un litru de apa timp de 20 de minute, apoi se lasa la macerat zece ore (peste noapte). Dupa aceea se filtreaza si se bea din lichidul obtinut 100 ml in fiecare dimineata, pe stomacul gol si cate 100 ml dupa masa de pranz si dupa cina. (Ioan DOGARU, Slatina)
Remedii naturiste nr. 3 (95)