Abcesul dentar reprezinta o inflamatie a tesutului care inconjoara un dinte bolnav, manifestata prin dureri pulsatile, tensiune si tumefactie locala, disconfort in timpul vorbirii si masticatiei, ulterior putandu-se adauga chiar febra cu frisoane, gustul neplacut, migrenele, modificarea formei obrazului, scurgerea de sange si puroi. Ca adjuvante, deci pe langa medicamentele recomandate de stomatolog, se pot folosi si unele preparate din plante, recunoscute pentru efectele antibacteriene si analgezice. In nici un caz, o astfel de terapie nu va substitui vizita la specialist!
Coada-soricelului grabeste maturarea
Puneti intr-un vas 10 ml tinctura de coada-soricelului. Amestecati-o cu 250 ml apa distilata sau apa fiarta si racita. Umeziti un pansament steril si aplicati pe locul afectat sau clatiti-va gura cu acest amestec de mai multe ori pe zi. (Paul RADU, Bucuresti)
Compresele cu decoct de coada-calului ajuta
Decoctul de coada-calului se prepara din sase linguri de planta la un litru de apa. Se lasa sa fiarba cateva minute, apoi se strecoara. In ceaiul caldut se inmoaie mici comprese, care se tin cate 15 minute pe dintele bolnav, de mai multe ori pe zi. (Ioana SORA, Bacau)
Faceti gargara cu ceai de musetel
Puneti intr-un vas trei linguri de flori maruntite de musetel. Turnati peste ele 250 ml apa clocotita, acoperiti vasul pentru 20 de minute. Strecurati si faceti gargara cu ceaiul caldut de mai multe ori pe zi. Efect benefic are si pulberea de flori de musetel presarata pe zona umflaturii. (Mariana VLASCEANU, Galati)
Terapie cu dovleac
Se sfarama temeinic o bucatica de miez proaspat de dovleac, se inveleste intr-o bucata de tifon sau de panza curata, apoi se tine in dreptul dintelui bolnav. Cand se incalzeste, se schimba cataplasma cu alta proaspata, racoritoare.
Se ia un dovleac de marime medie, i se taie un cep si apoi se goleste de seminte folosind o lingura de inox. Dupa aceea se presara inauntru zahar, se acopera cu capacul si se tine intr-un loc calduros, pana ce se formeaza sucul. Se iau cate trei linguri de extract, de trei ori pe zi, inainte de mese, sau se bea cate un sfert de pahar o data. (Ilie MARINACHE, Timisoara)
Remedii naturiste nr. 4 (96)
Nimic nu poate fi mai sanatos, mai reconfortant si mai usor de digerat decat o
salata din vegetale de primavara! Dupa interminabilele si geroasele luni de iarna, in care am vazut foarte rar in farfurie
legume proaspete, un astfel de fel de mancare nu poate fi decat o binecuvantare pentru organism in ansamblu, caci furnizeaza mare parte din elementele indispensabile.
Un amestec inedit mi-a redat vigoarea fizica
Tratament naturist pentru infectie severa la rinichi. Se combina cinci parti de mere, trei de gutui, sase de radacina de hrean si o parte de radacina de morcov, toate date inainte prin razatoare. Se mai adauga un praf de sare, miere de faneata si smantana dupa gust. Se amesteca bine, obtinandu-se astfel o salata care se consuma zilnic, inaintea meselor de dimineata si de pranz. Eu am urmat cura timp de o luna, suficient cat sa-mi recapat vigoarea fizica. Ineditul amestec se poate folosi cu succes atat in cazul intoxicatiilor, dereglarilor de metabolism, cat si al altor boli, cum ar fi afectiunile respiratorii cronice. (Daniela MUSTATA, Timisoara)
Roinita trateaza problemele nervoase
Tratament naturist impotriva insomniei. Zece frunze de roinita se spala, se toaca marunt si se combina intr-un vas cu frunzele de la un sfert de capatana de salata, putin ulei de masline, otet diluat cu apa si sare dupa gust. Se consuma aceasta salata cat mai proaspata, inainte de mese, preferabil de trei ori pe zi. Acest fel de mancare se recomanda deopotriva celor care sufera de astenie de primavara, depresivilor, persoanelor stresate, bulimicilor. (Sorana TUDOR, Targoviste)
Papadia: cel mai tare purificator natural
Tratament naturist recomandat pentru limitarea carentei de potasiu, reglarea tensiunii arteriale si nivelul colesterolului din sange. Adunati frunzele de papadie dimineata devreme, inainte ca florile sa se deschida, altfel gustul amar fiind mult mai pregnant. Plantele de primavara sunt mai bune pentru salata decat cele din vara. Dupa culegere, spalati-le temeinic sub jet de apa rece. Zvantati-le prin scuturare sau asezandu-le pe un servet de hartie absorbanta. Tocati frunzele sau rupeti-le cu mana, combinati-le cu salata verde, castraveti, ridichi, ceapa si usturoi de primavara feliate, masline fara samburi, cubulete de cas dulce, putin otet de mere cu miere si un strop de ulei de masline. Pofta buna! (Angel PREDA, Timisoara)
Remedii naturiste nr. 3 (95)
Printre vegetalele proaspete de care ne putem bucura fara sa scoatem din buzunar o mica avere ca sa le cumparam se numara si
prazul. Dezinfectanta, digestiva, antianemica si hipocolesterolemianta, traditionala ceapa olteneasca este o adevarata farmacie in miniatura. De altfel,
prazul este cunoscut ca planta medicinala din timpuri stravechi: se spune ca Aristotel isi intretinea vocea mancand delicioasele tulpini coapte, iar Nero le prefera crude, fiind convins ca il ajuta sa aibe un glas puternic...
Decoct contra parazitilor intestinali
De la un praz mare si proaspat se rupe partea alba, apoi se toaca, cat sa se stranga cam un pumn de materie vegetala. Se piseaza usor, cu un tavalug de lemn si se fierbe cateva minute in lapte cat sa o acopere. Se strecoara dupa racire si se indulceste cu putina miere de tei. Se dau copilului sa inghita cateva lingurite dimineata, pe stomacul gol, vreme de cateva saptamani. (Dorina TOADER, Botosani)
Un aliat important al digestiei corecte
Decoctul se obtine din doua-trei tulpini de praz, care se fierb intr-un litru de apa circa 20 de minute. Se strecoara, se amesteca cu miere poliflora si se consuma fractionat inainte de cele trei mese principale. (Veronica GRUIA, Bucuresti)
Remedii pentru uz extern
- Contra bataturilor. Se pune la macerat in otet de mere o frunza de praz, lasandu-se timp de 24 ore. Se aplica cu partea umeda pe zona de piele intarita, se imobilizeaza cu o bucatica de tifon si cu leucoplast si se mentine de seara pana dimineata. Se repeta operatiunea cateva nopti la rand, astfel calozitatea desprinzandu-se, cedand locul unui tesut nou.
- Pentru a grabi procesul de vindecare a ranilor, a plagilor de orice fel. Se spala bine cu apa o bucatica dintr-o frunza proaspata de praz, apoi se zdrobeste usor, pentru a facilita eliberarea substantelor active si, ulterior, patrunderea lor in piele. Se pune in zona vatamata, sub forma de cataplasma (are rol antiseptic si cicatrizant).
- Pentru maturarea mai rapida a furunculelor. Din partea alba a unei tulpini de praz, se taie o felie, se lasa putin in apa indulcita cu miere si se aplica.
- Impotriva abceselor. Se poate folosi cu succes un amestec de suc de praz proaspat stors amestecat cu miez de paine.
- In caz de inflamatii ale pielii si degeraturi. Se aplica pe zonele lezate frunze de praz usor zdrobite inainte si tinute in lapte crud sau zer. (Sorina DAN, Bucuresti)
Remedii naturiste nr.3 (95)
Departe de a fi o boala de sine statatoare,
balonarea este mai degraba simptomul unor probleme de origine digestiva, de la consumul mare de alimente (sau al unor produse greu de mistuit), pana la sindromul colonului iritabil, dischinezie biliara ori constipatie. Cand acumularea intestinala de gaze devine cvasi-permanenta, fiind insotita deopotriva de dureri abdominale, se impun anumite masuri igienico-dietetice, precum si adoptarea unor terapii naturiste.
Am scapat de problema band ceai de anason
Ceai de anason (se infuzeaza zece minute, o lingurita de seminte intr-o cana cu apa clocotita) beau si in prezent, o doza dimineata si alta inainte de culcare, si nu mai stiu ce inseamna sa fii balonata. (Iuliana MUSAT, Brasov)
Ceaiul de marar este excelent
Se pune o lingurita de seminte de marar la o cana cu apa clocotita, se lasa zece minute, apoi se strecoara. Se consuma inainte de masa. Un truc in plus: nu amestecati proteinele si glucidele in cadrul aceleiasi mese, intrucat sunt foarte greu de prelucrat in combinatie, accentuand balonarea. (Mioara PASCU, Iasi)
Uleiul de masline mi-a facut bine
Am inceput sa iau in fiecare seara, inainte de cina, cate doua linguri de ulei de masline, iar dimineata, imi incepeam ziua cu un pahar de apa calduta cu zeama de lamaie. In felul acesta am scapat de toxinele acumulate in organism, regimul alimentar nou si-a facut mai repede efectul si am scapat de balonare. (Dorina TRASCA, Bucuresti)
Remedii naturiste nr. 3(95)
Exista multe plante aromatice cu ajutorul carora putem sa ne tratam problemele de sanatate de zi cu zi, iar intre ele
ghimbirul trebuie pus la loc de cinste. Remediile din aceasta radacina stimuleaza digestia, imbunatatesc circulatia sangvina, retonifica si curata pielea, trateaza raceala, indigestia, greata si multe alte suferinte.
Combateti migrenele si nevralgiile
Aveti nevoie de ghimbir ras, scortisoara, cuisoare. Zdrobiti foarte bine cate o lingurita din fiecare ingredient intr-o piua, adaugati putina apa si frecati pana la obtinerea unei paste. Aplicati din aceasta pe frunte sau pe zona dureroasa din cavitatea bucala si lasati sa „lucreze“. Dupa ce puseul a trecut, clatiti cu apa calduta. (Zenaida C., Bucuresti)
Comprese cu actiune polivalenta
Remediu pentru stimularea circulatiei sangvine in organism, dizolvarea materiilor toxice, reziduale, de sub piele, ameliorarea celulitei, a inflamatiilor si a chisturilor subcutanate. Radeti o radacina de ghimbir, astfel incat sa obtineti cam trei linguri de materie vegetala (cel mai bine este sa faceti miscari circulare; daca o radeti facand curse sus-jos, nu se desprind bine fibrele). Puneti intreaga cantitate intr-un tifon cu doua straturi. Impaturiti-l, innodati-l si lasati-l la infuzat in doi litri de apa tinuta putin sub punctul de fierbere. Asteptati cinci minute, apoi scoateti tifonul cu o spumiera. Dupa ce il stoarceti bine (presati-l cu o lingura de lemn), aruncati-l. Luati un prosop de bumbac, impaturiti-l de mai multe ori pe lung si introduceti numai partea din mijloc in infuzie. Stoarceti-l rasucind de capete, despaturiti-l cat este necesar si aplicati-l pe zona vizata, cald. Aveti grija totusi sa nu fie prea fierbinte si sa va ardeti. Un al doilea prosop uscat va fi pus deasupra, pentru a mentine caldura. Dupa doua sau trei minute, inmuiati din nou prosopul in solutia fierbinte, stoarceti-l si aplicati-l iar. Procedati asa in total de cinci-sase ori, pana cand pielea se inroseste. Cel mai bine este sa utilizati alternativ doua prosoape umede, pentru a nu se raci pielea intre aplicari. Faceti tratamentul o data pe zi, cu o pauza de doua sau trei zile, ca sa se refaca pielea, pana la ameliorarea sau disparitia suferintei, dar nu mai mult de o luna. Atentie: femeile insarcinate ar fi intelept sa se abtina de la acest tratament! (Alina PETREA, Bucuresti)
Un mod facil de a ameliora astmul
Tratament naturist pentru cei care sufera de astm bronsic. Se spala, se decojesc si se rad radacini de ghimbir (sa rezulte cam 400 g), se introduc intr-o sticla de un litru, dupa care se completeaza cu alcool tare. Recipientul se tine la cald doua saptamani, agitandu-se din cand in cand, pana ce amestecul dobandeste culoarea galben-pal. Se filtreaza printr-un tifon dublu, storcand bine reziduurile vegetale. Se mai lasa o zi, sa se depuna sedimentele fine, si se trece solutia limpede in alta sticla. Se ia de doua ori pe zi cate o lingurita de preparat, diluat intr-o jumatate de pahar cu apa calda, dupa masa de pranz si cina. (Vladimir T., Bucuresti)
Leacuri contra diareei si arsurilor epigastrice
Tratament naturist pentru diaree rebela. Pentru preparare aveti nevoie de sucuri proaspete de lamaie si de ghimbir, plus piper negru. Amestecati extractele in doze egale (sa rezulte cam 100 ml), adaugati un sfert de lingurita de piper negru macinat foarte fin (pulbere) si dati peste cap remediul astfel realizat. Daca mai este nevoie, desi nu cred, repetati dupa 12 ore. In tot acest interval, urmati un regim alimentar alcatuit numai din banane, orez fiert si paine prajita. Nu consumati nici un fel de suc de fructe, numai apa, la discretie. A doua zi nu veti mai avea nimic.
Daca suferiti de arsuri epigastrice (pirozis), nu ezitati sa folositi ca remediu tot ghimbirul. Preparati un ceai din 25 g radacina maruntita la 300 ml apa. Fierbeti amestecul 15 minute, apoi strecurati. Indulciti cu miere de tei si beti cate o cana de ceai dupa fiecare masa principala. (Cornelia N., Braila)
Remedii naturiste nr. 3 (95)
Lamaia este, fara nici un dubiu, unul dintre cele mai utilizate si apreciate fructe. Arta culinara nu ar fi de conceput fara gustul sau acrisor, aroma prospata, racoritoare cucereste pe oricine, iar calitatile nutritive si terapeutice sunt de necontestat. Fie ca e vorba de o simpla raceala, de o infectie cutanata sau de o durere de cap, fie de o stare persistenta de oboseala ori de o criza de reumatism, folosirea acestui adevarat aliment-medicament se dovedeste oportuna.
Remediu rapid pentru amigdalita
Se toarna intr-un vas 750 ml apa clocotita, in care se introduce zeama stoarsa de la o lamaie, inclusiv fructul cu coaja crestata, pentru a se elibera cat mai multe din componentele pretioase. Dupa zece minute, se inmoaie o bucata de panza de bumbac in acest lichid, se stoarce si se asaza pe gatul bolnavului. Se acopera cu un sal de lana, ca sa mentina caldura. Se sta astfel o jumatate de ora, dupa care se indeparteaza. Se repeta tratamentul de mai multe ori pe zi, pana la vindecare. (A. C., Slatina)
Decoct pentru drenarea bilei si antivomitiv
Tratament naturist pentru dischinezia biliara. Intr-un litru de apa, puneti doua-trei lamai, cu tot cu coaja (ideale sunt fructele care nu au fost tratate cu substante chimice, provenite din culturi biologice), taiate cubulete in prealabil. Asezati vasul pe foc domol si lasati sa fiarba, acoperit, cam un sfert. Lasati sa se raceasca si strecurati. Beti trei cani de decoct pe zi, inainte de mesele principale. (C. M., Bucuresti)
Un adjuvant pretios in terapia reumatismului
Se incepe cu zeama unui fruct pe zi, apoi se mareste doza treptat cu inca un sfert, tot asa pana se ajunge la patru lamai pe zi. Se reduce apoi aportul, tot progresiv. (D. P., Botosani)
Macerat util in caz de spasmofilie
Se socotesc, pentru 250 g pulbere de coji de oua provenite de la gaini crescute in conditii ecologice, 250 ml zeama de lamaie. Se lasa la macerat timp de doua zile, apoi se incorporeaza, amestecandu-se incontinuu, un kilogram de miere de salcam. Cu cinci-zece minute inaintea fiecarei mese, se administreaza cate o lingura de preparat. (S. V., Vaslui)
Pentru frumusete...
- Estompati pistruii. Zdrobiti cativa bulbi de ceapa si lasati-i sa se macereze cateva zile in suc de lamaie. Strecurati si frictionati zonele acoperite cu pistrui de doua-trei ori pe zi, cu un tampon de vata inmuiat in aceasta solutie.
- Limitati matreata si excesul de sebum. Puneti un litru de apa sa fiarba, adaugati patru lamai feliate si 16 cuisoare condimentare. Lasati-i sa clocoteasca un sfert de ceas. Strecurati si asteptati ca preparatul sa se racoreasca. Frictionati-va cu el bine scalpul, masati firele in palme si lasati sa actioneze cateva minute. Clatiti-va cu apa calduta. Repetati tratamentul de doua ori pe saptamana. Veti dobandi astfel un par curat, matasos si parfumat.
- Intarziati ridarea. Stoarceti o lamaie intr-un castronas. Adaugati un pahar de lapte integral, fiert in prealabil, o lingura de glicerina si una de miere poliflora. Amestecati bine si puneti compozitia la rece. Seara, inainte de culcare, aplicati solutia pe ten. Are ca efect mentinerea tineretii pielii. Iarna, cand vegetalele proaspete sunt mai rare in dieta, lamaia ar trebui sa faca parte din meniul zilnic. Constituie o buna sursa de vitamina C si minerale, asigurand si din interior necesarul de elemente hranitoare indispensabile frumuseii epidermei. (M. T., Constanta)
Remedii naturiste nr. 2 (94)
Eruptii, abcese, leziuni umede sau uscate, insotite in majoritatea cazurilor de mancarimi intense... Cam acestea ar fi, in mare, simptomele caracteristice ale
eczemelor. La originea iritatiilor de acest gen pot sta o serie de factori obiectivi, de la boli interne, la acumularea de toxine in organism, pana la folosirea abuziva a unor substante iritante pentru piele, precum sapunurile, detergentii, cosmeticele cu chimicale. Pentru ca problema sa nu se cronicizeze, este indicat sa se ia masuri din pripa, iar
plantele sunt neintrecute in acest sens.
Tratament pentru eruptii de orice fel
Se pun in 100-150 ml ulei de floarea-soarelui 20 de catei de usturoi maruntiti. Se fierb pe baie de apa, la foc mic, timp de trei ore. Se strecoara apoi printr-o panza curata (se stoarce bine). Peste uleiul rezultat se adauga 50 g rasina de brad proaspata. Se pune iarasi pe baie de apa, lasandu-se pana se omogenizeaza, dupa care se strecoara. Se adauga 50 g ceara de albine, se pune pentru a treia oara pe baia de apa si se amesteca pana se topeste produsul apicol. Repet: focul trebuie sa fie foarte mic. Se indeparteaza de pe flacara, se adauga o fiola de vitamina F si una de vitamina E, plus 20 g Propoderm si se omogenizeaza de final cu o spatula de lemn, ca sa nu se solidifice in straturi. Se aplica un strat consistent de unguent rece pe locul afectat, bine spalat in prealabil, se maseaza usor si se lasa sa actioneze 24 de ore, dupa care se repeta tratamentul. (Geta GRIGORAS, Baia Mare)
Miere si usturoi - un duo infailibil
Ori de cate ori aveti de-a face cu prezenta pe piele a unor eczeme, nu ezitati sa puneti in practica urmatorul tratament, pe care eu si familia mea l-am incercat cu succes in nenumarate randuri.
Fierbeti o capatana de usturoi curatat de coaja, sfaramati-l si amestecati-l cu o cantitate egala de miere. Aplicati solutia astfel obtinuta pe zona afectata, seara, inainte de culcare, iar deasupra lipiti o pojghita subtire de ceara. Bandajati lejer, folosind un tifon curat. Dimineata, indepartati cataplasma cu apa calduta si sapun, apoi bandajati-va din nou. Repetati tratamentul si in noaptea urmatoare. Dupa cateva zile veti constata, mai mult ca sigur, rezultatele excelente. (Alexandra CAMPEANU, Bucuresti)
Sase retete de succes in eczemele atopice
- Infuzie de brusture. Se prepara din doua linguri de radacini la o cana cu apa clocotita. Se lasa cinci minute, apoi se strecoara. Se aplica comprese pe locurile afectate.
- Decoct de cimbru. Se fierb doua linguri de pulbere de planta in 300 ml apa. Se fac spalaturi locale cu ceaiul strecurat.
- Tinctura de galbenele. 20 g flori se lasa la macerat, timp de opt zile, in 100 ml alcool. Se pun comprese cu 10 g extract diluat in 100 ml apa fiarta si racita.
- Infuzie de coada-soricelului. Peste doua linguri de flori uscate si maruntite se toarna 250 ml apa clocotita. Se strecoara dupa zece minute si se aplica pe zonele afectate de mai multe ori pe zi.
- Infuzie de frasin. Se adauga un litru de apa fiarta peste 150 g flori si frunze. Se acopera vasul pentru cateva minute, apoi se strecoara. Se fac spalaturi pe zonele afectate.
- Infuzie de galbenele. Peste 20-30 g flori se toarna un litru de apa clocotita. Se tine vasul acoperit un sfert de ora, apoi se strecoara. (Daniela FILIPACHE, Mures)
Remedii naturiste nr. 9 (89)