7 probleme de sanatate, o rezolvare: lamaia

 
7 probleme de sanatate, o rezolvare: lamaia

Lamaia este, fara nici un dubiu, unul dintre cele mai utilizate si apreciate fructe. Arta culinara nu ar fi de conceput fara gustul sau acrisor, aroma prospata, racoritoare cucereste pe oricine, iar calitatile nutritive si terapeutice sunt de necontestat. Fie ca e vorba de o simpla raceala, de o infectie cutanata sau de o durere de cap, fie de o stare persistenta de oboseala ori de o criza de reumatism, folosirea acestui adevarat aliment-medicament se dovedeste oportuna.


Remediu rapid pentru amigdalita

Se toarna intr-un vas 750 ml apa clocotita, in care se introduce zeama stoarsa de la o lamaie, inclusiv fructul cu coaja crestata, pentru a se elibera cat mai multe din componentele pretioase. Dupa zece minute, se inmoaie o bucata de panza de bumbac in acest lichid, se stoarce si se asaza pe gatul bolnavului. Se acopera cu un sal de lana, ca sa mentina caldura. Se sta astfel o jumatate de ora, dupa care se indeparteaza. Se repeta tratamentul de mai multe ori pe zi, pana la vindecare. (A. C., Slatina)


Decoct pentru drenarea bilei si antivomitiv

Tratament naturist pentru dischinezia biliara. Intr-un litru de apa, puneti doua-trei lamai, cu tot cu coaja (ideale sunt fructele care nu au fost tratate cu substante chimice, provenite din culturi biologice), taiate cubulete in prealabil. Asezati vasul pe foc domol si lasati sa fiarba, acoperit, cam un sfert. Lasati sa se raceasca si strecurati. Beti trei cani de decoct pe zi, inainte de mesele principale. (C. M., Bucuresti)


Un adjuvant pretios in terapia reumatismului

Se incepe cu zeama unui fruct pe zi, apoi se mareste doza treptat cu inca un sfert, tot asa pana se ajunge la patru lamai pe zi. Se reduce apoi aportul, tot progresiv. (D. P., Botosani)


Macerat util in caz de spasmofilie

Se socotesc, pentru 250 g pulbere de coji de oua provenite de la gaini crescute in conditii ecologice, 250 ml zeama de lamaie. Se lasa la macerat timp de doua zile, apoi se incorporeaza, amestecandu-se incontinuu, un kilogram de miere de salcam. Cu cinci-zece minute inaintea fiecarei mese, se administreaza cate o lingura de preparat. (S. V., Vaslui)


Pentru frumusete...

  • Estompati pistruii. Zdrobiti cativa bulbi de ceapa si lasati-i sa se macereze cateva zile in suc de lamaie. Strecurati si frictionati zonele acoperite cu pistrui de doua-trei ori pe zi, cu un tampon de vata inmuiat in aceasta solutie.
  • Limitati matreata si excesul de sebum. Puneti un litru de apa sa fiarba, adaugati patru lamai feliate si 16 cuisoare condimentare. Lasati-i sa clocoteasca un sfert de ceas. Strecurati si asteptati ca preparatul sa se racoreasca. Frictionati-va cu el bine scalpul, masati firele in palme si lasati sa actioneze cateva minute. Clatiti-va cu apa calduta. Repetati tratamentul de doua ori pe saptamana. Veti dobandi astfel un par curat, matasos si parfumat.
  • Intarziati ridarea. Stoarceti o lamaie intr-un castronas. Adaugati un pahar de lapte integral, fiert in prealabil, o lingura de glicerina si una de miere poliflora. Amestecati bine si puneti compozitia la rece. Seara, inainte de culcare, aplicati solutia pe ten. Are ca efect mentinerea tineretii pielii. Iarna, cand vegetalele proaspete sunt mai rare in dieta, lamaia ar trebui sa faca parte din meniul zilnic. Constituie o buna sursa de vitamina C si minerale, asigurand si din interior necesarul de elemente hranitoare indispensabile frumuseii epidermei. (M. T., Constanta)
Remedii naturiste nr. 2 (94)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa