Ghimbirul, condimentul cu virtuti digestive si antiinflamatoare

 
Ghimbirul, condimentul cu virtuti digestive si antiinflamatoare

Exista multe plante aromatice cu ajutorul carora putem sa ne tratam problemele de sanatate de zi cu zi, iar intre ele ghimbirul trebuie pus la loc de cinste. Remediile din aceasta radacina stimuleaza digestia, imbunatatesc circulatia sangvina, retonifica si curata pielea, trateaza raceala, indigestia, greata si multe alte suferinte.


Combateti migrenele si nevralgiile

Aveti nevoie de ghimbir ras, scortisoara, cuisoare. Zdrobiti foarte bine cate o lingurita din fiecare ingredient intr-o piua, adaugati putina apa si frecati pana la obtinerea unei paste. Aplicati din aceasta pe frunte sau pe zona dureroasa din cavitatea bucala si lasati sa „lucreze“. Dupa ce puseul a trecut, clatiti cu apa calduta. (Zenaida C., Bucuresti)


Comprese cu actiune polivalenta

Remediu pentru stimularea circulatiei sangvine in organism, dizolvarea materiilor toxice, reziduale, de sub piele, ameliorarea celulitei, a inflamatiilor si a chisturilor subcutanate. Radeti o radacina de ghimbir, astfel incat sa obtineti cam trei linguri de materie vegetala (cel mai bine este sa faceti miscari circulare; daca o radeti facand curse sus-jos, nu se desprind bine fibrele). Puneti intreaga cantitate intr-un tifon cu doua straturi. Impaturiti-l, innodati-l si lasati-l la infuzat in doi litri de apa tinuta putin sub punctul de fierbere. Asteptati cinci minute, apoi scoateti tifonul cu o spumiera. Dupa ce il stoarceti bine (presati-l cu o lingura de lemn), aruncati-l. Luati un prosop de bumbac, impaturiti-l de mai multe ori pe lung si introduceti numai partea din mijloc in infuzie. Stoarceti-l rasucind de capete, despaturiti-l cat este necesar si aplicati-l pe zona vizata, cald. Aveti grija totusi sa nu fie prea fierbinte si sa va ardeti. Un al doilea prosop uscat va fi pus deasupra, pentru a mentine caldura. Dupa doua sau trei minute, inmuiati din nou prosopul in solutia fierbinte, stoarceti-l si aplicati-l iar. Procedati asa in total de cinci-sase ori, pana cand pielea se inroseste. Cel mai bine este sa utilizati alternativ doua prosoape umede, pentru a nu se raci pielea intre aplicari. Faceti tratamentul o data pe zi, cu o pauza de doua sau trei zile, ca sa se refaca pielea, pana la ameliorarea sau disparitia suferintei, dar nu mai mult de o luna. Atentie: femeile insarcinate ar fi intelept sa se abtina de la acest tratament! (Alina PETREA, Bucuresti)


Un mod facil de a ameliora astmul

Tratament naturist pentru cei care sufera de astm bronsic. Se spala, se decojesc si se rad radacini de ghimbir (sa rezulte cam 400 g), se introduc intr-o sticla de un litru, dupa care se completeaza cu alcool tare. Recipientul se tine la cald doua saptamani, agitandu-se din cand in cand, pana ce amestecul dobandeste culoarea galben-pal. Se filtreaza printr-un tifon dublu, storcand bine reziduurile vegetale. Se mai lasa o zi, sa se depuna sedimentele fine, si se trece solutia limpede in alta sticla. Se ia de doua ori pe zi cate o lingurita de preparat, diluat intr-o jumatate de pahar cu apa calda, dupa masa de pranz si cina. (Vladimir T., Bucuresti)


Leacuri contra diareei si arsurilor epigastrice

Tratament naturist pentru diaree rebela. Pentru preparare aveti nevoie de sucuri proaspete de lamaie si de ghimbir, plus piper negru. Amestecati extractele in doze egale (sa rezulte cam 100 ml), adaugati un sfert de lingurita de piper negru macinat foarte fin (pulbere) si dati peste cap remediul astfel realizat. Daca mai este nevoie, desi nu cred, repetati dupa 12 ore. In tot acest interval, urmati un regim alimentar alcatuit numai din banane, orez fiert si paine prajita. Nu consumati nici un fel de suc de fructe, numai apa, la discretie. A doua zi nu veti mai avea nimic.

Daca suferiti de arsuri epigastrice (pirozis), nu ezitati sa folositi ca remediu tot ghimbirul. Preparati un ceai din 25 g radacina maruntita la 300 ml apa. Fierbeti amestecul 15 minute, apoi strecurati. Indulciti cu miere de tei si beti cate o cana de ceai dupa fiecare masa principala. (Cornelia N., Braila)

Remedii naturiste nr. 3 (95)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa