Prazul vindeca leziunile cutanate si constipatia

 
Prazul vindeca leziunile cutanate si constipatia

Printre vegetalele proaspete de care ne putem bucura fara sa scoatem din buzunar o mica avere ca sa le cumparam se numara si prazul. Dezinfectanta, digestiva, antianemica si hipocolesterolemianta, traditionala ceapa olteneasca este o adevarata farmacie in miniatura. De altfel, prazul este cunoscut ca planta medicinala din timpuri stravechi: se spune ca Aristotel isi intretinea vocea mancand delicioasele tulpini coapte, iar Nero le prefera crude, fiind convins ca il ajuta sa aibe un glas puternic...


Decoct contra parazitilor intestinali

De la un praz mare si proaspat se rupe partea alba, apoi se toaca, cat sa se stranga cam un pumn de materie vegetala. Se piseaza usor, cu un tavalug de lemn si se fierbe cateva minute in lapte cat sa o acopere. Se strecoara dupa racire si se indulceste cu putina miere de tei. Se dau copilului sa inghita cateva lingurite dimineata, pe stomacul gol, vreme de cateva saptamani. (Dorina TOADER, Botosani)


Un aliat important al digestiei corecte

Decoctul se obtine din doua-trei tulpini de praz, care se fierb intr-un litru de apa circa 20 de minute. Se strecoara, se amesteca cu miere poliflora si se consuma fractionat inainte de cele trei mese principale. (Veronica GRUIA, Bucuresti)


Remedii pentru uz extern

  • Contra bataturilor. Se pune la macerat in otet de mere o frunza de praz, lasandu-se timp de 24 ore. Se aplica cu partea umeda pe zona de piele intarita, se imobilizeaza cu o bucatica de tifon si cu leucoplast si se mentine de seara pana dimineata. Se repeta operatiunea cateva nopti la rand, astfel calozitatea desprinzandu-se, cedand locul unui tesut nou.
  • Pentru a grabi procesul de vindecare a ranilor, a plagilor de orice fel. Se spala bine cu apa o bucatica dintr-o frunza proaspata de praz, apoi se zdrobeste usor, pentru a facilita eliberarea substantelor active si, ulterior, patrunderea lor in piele. Se pune in zona vatamata, sub forma de cataplasma (are rol antiseptic si cicatrizant).
  • Pentru maturarea mai rapida a furunculelor. Din partea alba a unei tulpini de praz, se taie o felie, se lasa putin in apa indulcita cu miere si se aplica.
  • Impotriva abceselor. Se poate folosi cu succes un amestec de suc de praz proaspat stors amestecat cu miez de paine.
  • In caz de inflamatii ale pielii si degeraturi. Se aplica pe zonele lezate frunze de praz usor zdrobite inainte si tinute in lapte crud sau zer. (Sorina DAN, Bucuresti)
Remedii naturiste nr.3 (95)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa