Apendicita acuta
- Boli digestive -
0 boala diagnosticata foarte frecvent este apendicita (inflamatia apendicelui cecal) care se poate prezenta ca apendicita acuta sau ca apendicita cronica.
Inflamatia apendicelui este, de cele mai multe ori, de origine infectioasa. Infectarea acestuia este favorizata de faptul ca apendicele este un organ limfatic si prezinta un lumen ingust si infundat in care pot patrunde resturi alimentare, microbi, paraziti etc.
Diagnostic
In apendicita acuta semnul principal al bolii este durerea in fosa iliaca dreapta, la nivelul punctului cunoscut sub numele de punctul Mac Burney. In aceeasi zona, medicul poate remarca o aparare musculara si o hiperestezie cutanata. Durerea se insoteste in acelasi timp de greturi, varsaturi, constipatie, o stare subfebrila si o crestere a leucocitelor care pot depasi 10000—12000.Boala se poate complica cu o peritonita localizata („bloc apendicular“) sau generalizata. Pana la 15—20 ani apendicita acuta poale constitui destul de frecvent cauza asa-numitului abdomen acut.
Diagnosticul se pune destul de usor pe baza semnelor clinice, a leucocitozei si a examenului radiologic.
Tratament
Tratamentul ramane cel chirurgical, apendicectomie, care trebuie sa se faca in prima zi sau cel mult a doua zi.Urgenta cu care trebuie sa se intervina chirurgical demonstreaza ca boala nu permite amanare si trebuie ca pacientul sa consulte medicul, indata ce semnele unei apendicite acute se anunta.