Baietii si fetele

 
Baietii si fetele

Specia umana este formata din doua tipuri de indivizi: indivizi de sex masculin si indivizi de sex feminin, respectiv barbatii si femeile. In copilarie si adolescenta ei sunt baietii si fetele. Fenomenul nu caracterizeaza doar specia umana. Majoritatea vietuitoarelor sunt ambisexuate, adica indivizi separati sunt purtatori de organe sexuale diferite, unii purtatori de organe sexuale de tip mascul, altii, de organe sexuale de tip femela. La majoritatea animalelor ambisexuate, aspectele somatice (forma si marimea corpului, culoarea etc.) si comportamentale sunt deosebite la mascul si femela. Aceeasi situatie se intalneste la specia umana. Barbatii sunt purtatori de organe genitale de tip masculin si au aspect somatic (corporal) si comportamental „specific barbatesc". Femeile sunt purtatoare de organe sexuale de tip feminin si au aspect morfologic si comportamental „specific feminin“.

Baietii si fetele sunt de asemenea purtatori de organe genitale specifice sexului — baietii de organe genitale de sex masculin, fetele de organe genitale de sex feminin — dar la ei, organele genitale, prezente anatomic, nu au intrat inca in studiul de functionalitate. Acest proces fiziologic se va realiza in perioada de pubertate si adolescenta.

In mica copilarie (1—4 ani), deosebirile dintre baieti si fete, atat cele ale formelor corporale, cat si cele comportamentale, sunt foarte mici. Ele se accentueaza pe masura ce copiii cresc si se desavarsesc la pubertate si adolescenta, cand organele genitale si tot complexul neuro-endocrin implicat in fenomenele de sexualizare intra in functiune.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa