Cancerul intestinal
- Boli digestive -
a) Cancerul intestinului subtire. Cancerul intestinului subtire (duoden, jejun si ileon) este rar.
La nivelul duodenului, in cazurile rare in care poate sa apara un cancer, acesta se localizeaza in bulb, ampula Vater sau in portiunea transversa.
In cancerul, de exemplu, al ampulei Vater, pe linga unele semne dispeptice, bolnavii prezinta un icter accentuat, iar in cancerul portiunii transverse, simptomul important il constituie varsaturile bilioase.
Cancerul jejuno-ileonului este de asemenea destul de rar, acesta constituind 4—8% din totalitatea cancerelor tubului digestiv. Cancerul intestinului subtire se localizeaza in portiunea terminala a ileonului si se insoteste clinic de dureri abdominale, borborigme (ghioraituri), greturi si diaree. In localizarea jejunala sunt mai frecvente varsaturile.
Sarcomul, de asemenea mai frecvent in portiunea terminala a ileonului, evolueaza si mai rapid, cu tulburari dispeptice, diaree, pierderi in greutate. Se poate complica cu hemoragii, perforatii si metastaze in alte organe. Tratamentul este chirurgical. In sfarsit, o alta tumoare de intestin, de regula unica, este carcinoidul, care se poate insoti de tulburari de tranzit intestinal (diaree), hemoragii, ocluzii sau subocluzii si de metastaze in alte organe.
b) Cancerul intestinului gros. Cancerul intestinului gros ocupa ca frecventa locul al patrulea din totalul localizarii bolii canceroase de-a lungul tubului digestiv urmand dupa acelea din stomac, rect si esofag. Boala este mai frecventa intre 50—60 de ani si se intalneste mai des la barbati decat la femei. Localizarea pe colonul descendent (stang) este mai frecventa decat pe colonul ascendent (drept). Poate insa apare si pe celelalte segmente. Ca aspect morfologic se poate prezenta sub forma proliferativa, ulcerativa, infiltrativa sau vegetanta (adenomatoasa).
Din punct de vedere clinic, dupa o perioada la inceput fara nici un simptom, apar ceva mai tarziu si unele manifestari clinice, mai mult sau mai putin semnificative.
Astfel, ca si in alte localizari, bolnavii vor prezenta dureri vagi abdominale, inapetenta, balonari, pierderi in greutate, anemie, uneori frisoane si chiar febra. Tulburarile de tranzit intestinal sunt mai importante si mai mult decat diareea, o constipatie rebela, durabila, ne poate determina sa ne gandim la un eventual cancer al colonului. Boala se poate complica cu hemoragii, stenoze, perforatie, metastaze etc.