Cancerul pancreasului

 
Cancerul pancreasului

Cancerul pancreasului, de o cauza de asemenea necunoscuta, se intalneste destul de rar. Este mai frecvent la barbati decat la femei si intr-o incidenta mai ridicata intre 50 si 70 de ani. Se poate localiza la cap, corp sau coada. Localizarea cefalica este insa mai frecventa.


Simptomatologie

Simptomatologia cancerului pancreasului, in general, incepe cu inapetenta pentru anumite mancaruri, greturi, balonari si tulburari de tranzit intestinal (constipatie sau diaree). Durerile in bara, localizate supraombilical, ajung si in spate, in regiunea dorsolombara. De altfel, la percutia regiunii paravertebrale stangi, bolnavii acuza o durere vie. In unele cazuri, la examenul pe care medicul il face bolnavului, se poate palpa si tumoarea. In general, o denutritie severa se instaleaza rapid.

O serie de alte manifestari sunt determinate de localizarea cancerului la nivelul capului, corpului sau cozii pancreasului.

In localizarea, de exemplu, la nivelul capului, un semn important care survine este icterul. Icterul mecanic ce se instaleaza, insotit sau nu de dureri, se asociaza frecvent cu un prurit si cu eliminare de scaune albicioase.

In cancerul corpului de pancreas pe primul plan se situeaza simptomele dispeptice. Durerile, in special insotite de sughit, sunt uneori atat de mari, incat bolnavul ia cele mai diferite pozitii. De obicei, in cancerul corpului de pancreas, icterul lipseste sau apare mult mai tarziu. In cancerul cozii pancreasului, pe langa celelalte tulburari bolnavii se plang de o durere permanenta in hipocondrul sting.

Complicatiile bolii rezulta din compresia organelor vecine sau din metastazele ce se pot fixa in ficat, plamani sau alte organe. Boala evolueaza in 1—2 ani si bolnavii mor datorita insuficientei pancreatice sau din cauza unei complicatii aparute.


Diagnostic

Diagnosticul bolii se poate face tinand seama de simptomele enuntate (sindromul dispeptic, icterul si durerea), de rezultatele diferitelor examene de laborator si de scintigrama pancreatica.


Tratament

Tratamentul igienico-dietetic consta indeosebi dintr-un regim sarac in grasimi si din evitarea bauturilor alcoolice, iar medicamentos, medicul poate sa recomande pe langa antispastice, preparate de pancreas (Triferment), antibiotice, steroizi anabolizanti etc. In caz de complicatii, interventia chirurgicala constituie indicatia majora.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa