Cistita trichomoniazica

 
Cistita trichomoniazica

Este o forma de cistita aparte care, prin frecventa ei, merita un capitol separat. Este cistita produsa de protozoarul Trichomonas vaginalis, responsabil mai ales de infectii ale tractului genital feminin. Trichomonaza a capatat, in ultimul timp, o importanta medico-sociala deosebita, datorita marii sale raspandiri si tendintei de rezistenta la antitrichomoniazicele obisnuite.


Mod de transmitere

Parazitul se transmite prin contact sexual, cel mai des. Mai rar, prin folosirea unei canule vaginale infectate, prin lenjerie, mijloc de infestare obisnuit la fetite sau prin inot in bazine cu apa infectata cu acest parazit (fapt contestat de unii cercetatori, desi practic, in timpul verii, cazurile se intalnesc mai frecvent).


Simptomatologie

De fapt, cistita este o uretrocistita. Parazitul poate infecta vaginul sau uretra masculina, fara sa produca o simptomatologie semnificativa. Infectiile mixte, cu germeni nespecifici si Trichomonas, sunt frecvente. Cistita cu Trichomonas insoteste, de obicei, uretrita si prostatita la barbati, si vaginita la femei. Cistita se manifesta prin simptome de iritabilitate vezicala, asociata cu piurie si hematurie. Uneori simptomele pot fi sterse. La barbat, uretrita, care insoteste cistita, se manifesta prin arsuri in timpul mictiunii si scurgeri reduse, albicioase sau groase, ca smantana. La femeie, meatul uretral este incontinuu in contact cu secretiile vaginale care contin acest parazit si care invadeaza de aici uretra si vezica. Bolnava prezinta senzatie de arsura la mictiune, polachiurie, durere suprapubica sau un disconfort. Parazitul, la femei, se descopera mai usor in secretia vaginala decat in urina. Uretrita cronica produsa de Trichomonas, poate fi cauza unor mici excrescente la colul vezical.


Diagnostic

Diagnosticul se stabileste dupa examinarea, la microscop, a urinei sau secretiei uretrale sau vaginale, examen care pune in evidenta parazitul.


Tratament

Tratamentul se face, sub supraveghere medicala, de catre ambii parteneri in acelasi timp, altfel esecurile si cronicizarile sunt inevitabile, prin reinfectarea de la partenerul sau partenera care nu a facut tratament. La barbat este suficient tratamentul general, comprimate care se administreaza pe gura. La femeie se adauga si tratamentul local, vaginal, cu irigatii si ovule cu substante antitrichomonazice.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa