Colecistitele acute

 
Colecistitele acute

Inflamatiile acute ale veziculei biliare nu sunt rare si pot fi determinate de diferite cauze. Asa de exemplu, diferiti microbi (ca cei din grupul tifo-paratific care determina febra tifoida sau cele paratifoide sau ca bacilul dizenterie, colibacilul s.a.) se pot localiza la nivelul veziculei biliare si sa provoace un proces de tip inflamator acut al acesteia. 0 colecistita acuta poate pe de alta parte sa insoteasca o litiaza biliara sau sa aiba un substrat alergic, aparand in urma ingerarii de ciocolata, fragi, capsuni etc.


Manifestare

Clinic, boala se poate manifesta destul de zgomotos, aceasta depinzand de fapt de forma catarala, supurata, gangrenoasa sau hemoragica pe care o poate lua in cursul evolutiei ei. Oricum, colecistita acuta, pe langa o alterare a starii generale, incepe brusc si se insoteste de dureri in hipocondrul drept, greturi, varsaturi bilioase si o febra uneori destul de ridicata. O stare subicterica sau icterica poate, in unele cazuri, sa fie prezenta. Formele catarale sunt mai usoare, in schimb formele supurate sau cele gangrenoase sau hemoragice se pot complica determinand perforatii, peritonite sau hidropsul vezicular.


Diagnostic

Diagnosticul bolii se face tinand seama de semnele clinice, rezultatele tubajului duodenal si colecistografie.


Tratament

Tratamentul consta din repaus la pat, comprese reci sau alcoolizate pe regiunea hipocondrului drept si din administrarea, in primele 24 de ore, de cantitati mici de ceai. In tratamentul medicamentos, facut la indicatiile medicului, se recomanda antispastice si antibiotice. In cazurile de complicatii, tratamentul chirurgical devine obligatoriu.

Profilaxia bolii pretinde tratamentul corect (pana la sterilizarea organismului) al diferitelor boli infectioase, grija pentru un tranzit intestinal normal, evitarea alimentelor iritante sau alergizante etc.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa