In vara asta castigati lupta cu pistruii

 
In vara asta castigati lupta cu pistruii

Problema pistruilor (particule de melanina care se precipita, se acumuleaza in anumite zone ale epidermei, formand binecunoscutele pete galben-maronii) este una destul de controversata. Daca unele doamne si domnisoare ii considera un atu al frumusetii, pentru altele reprezinta o adevarata pacoste, mai ales acum, in sezonul cald, cand se accentueaza ca urmare a luminii solare puternice. Daca faceti parte din cea de-a doua categorie si vreti, cu orice pret sa limitati aceste inofensive pigmentari tegumentare, va oferim cele mai bune metode naturale, total lipsite de efecte secundare.


Preparatele pe baza de papadie sunt infailibile

Se prepara din doua linguri de planta uscata si maruntita la un litru de apa. Se fierbe amestecul timp de zece minute, la foc moderat, apoi se strecoara. Se bea intreaga cantitate pe parcursul unei zile, in mai multe reprize.

Totodata, din primavara pana-n toamna, pentru ca beneficiez de vegetala proaspata, folosesc amestecul (in parti egale) de suc de papadie si smantana in uz extern. Efectul este de asemenea pozitiv. (Sanda VASILIADE, Lugoj)


Ulei de ceapa, pentru o piele imaculata

Amestecati suc proaspat de ceapa si ulei de masline (sau de porumb) in parti egale si faceti de cateva ori pe zi lotionari ale zonelor cu pete brune. Dupa minimum o saptamana de tratament, imi veti da dreptate. Va doresc succes! (Valentina PANAITESCU, Ploiesti)


Faceti lotionari cu suc de pastarnac

Se extrage sucul din cativa tuberculi proaspeti de pastarnac, si cu el se fac lotionari locale de patru-cinci ori pe zi. Primele efecte se vad cam dupa trei saptamani de aplicatii consecvente. (Carmen POTRA, Cluj)


Amalgamuri speciale pentru fete roscovane

Amestecati in cantitati egale suc din frunze proaspete de patrunjel, suc de lamaie, suc de coacaze si de portocale, inglobati cocteilul obtinut in crema cu care obisnuiti sa va dati in fiecare zi si aplicati masca de preferat seara. Dupa un sfert de ora, se indeparteaza cu apa calduta.

Combinati trei-patru linguri de zeama de lamaie, 20 g de drojdie de bere si aceeasi doza de tarite griu. Dupa omogenizare, se aplica asa cum mentionam la amalgamul precedent. (Cerasela OPREA, Cluj)


Fiertura ieftina, cu efect sigur

Se face o fiertura, socotind la 200 ml apa o lingura de arpacas. Se tine pe foc mic, amestecand des, 20 de minute, apoi se adauga o lingura de flori de soc. Se acopera vasul, se lasa lichidul sa se raceasca, apoi se strecoara. Se spala zilnic fata cu aceasta lotiune. (Cristina MURGU, lasi)


Laptele de castraveti este excelent

Se taie un castravete in cubulete mici, se pune intr-o cana si se acopera cu lapte proaspat, nefiert, si se lasa cateva ore la macerat, intr-un loc racoros si fara lumina. Dupa aceea, se scurge lichidul si se lotioneaza zonele afectate de pistrui de doua-trei ori pe zi. (Petruta SORA, Bucuresti)


Incercati cu incredere crema de rozmarin!

La bain-marie (intr-un vas antiaderent asezat deasupra unei craticioare in care fierbe apa), topiti 40 g ceara de albine in 100 ml ulei de masline. Retrageti recipientul de pe foc si adaugati trei picaturi de ulei esential de rozmarin si trei picaturi de ulei esential de lamaie. Amestecati cu o spatula de lemn pana ce solutia s-a racit definitiv. Ungeti-va seara, inainte de culcare, cu crema astfel obtinuta. Daca urmeaza sa va expuneti la soare, nu folositi uleiul eteric de citrice, intrucat e fotosensibilizant. (Florentina JIANU, Timisoara)


Cataplasmele cu morcovi nu dau gres

Se spala bine de pamant si se curata cateva radacini, apoi se taie in rondele subtiri, care se asaza pe zonele pistruiate. Se lasa sa actioneze cam o jumatate de ora, dupa care se inlatura si se clateste pielea cu apa rece. Se repeta tratamentul o data la doua zile. Daca vi se pare dificil de procedat astfel, puteti apela la sucul proaspat de carote, obtinut cu ajutorul storcatorului electric de fructe si legume. Se inmoaie cocoloase de vata in acest extract si cu ele se tamponeaza pistruii, insa in fiecare zi, dimineata si seara. Efectele sunt, va garantez, uimitoare. In mai putin de doua saptamani, petele cu o culoare mai stearsa dispar de tot, iar cele mai pronuntate slabesc mult in intensitate. (Dorina MUSAT, Bucuresti)


Cinci solutii garantate

  1. Cele mai bune rezultate le-am obtinut cu ajutorul infuziei de mesteacan. Se prepara dintr-o lingura de frunze uscate si maruntite (sau, primavara, aceeasi cantitate de muguri) la o cana cu apa clocotita. Se lasa in vasul acoperit circa o jumatate de ora, dupa care se strecoara. Se tamponeaza petele de trei-patru ori pe zi cu infuzia rece, vreme indelungata.
  2. Floricele de ghiocei de la doua manunchiuri se pun intr-un vas si se toarna zeama de lamaie cat sa le acopere. Se amesteca si se lasa la macerat trei zile. Se strecoara printr-un tifon, storcand bine florile, si se depoziteaza in sticlute inchise la culoare, prevazute cu dopuri. Se frictioneaza petele cu ajutorul unui tampon de vata imbibat in solutie seara, inainte de culcare.
  3. Se fierb pentru o jumatate de ceas, intr-un litru de apa, 30 g de marar proaspat. Se strecoara decoctul, se adauga 20 g de glicerina si se aplica pe zonele cu probleme.
  4. Se zdrobeste o ceapa rosie si se extrage zeama, prin presare, printr-un tifon. Se amesteca cu o jumatate de lingurita de zeama de lamaie si tot atata miere de salcam. Se tamponeaza pielea patata de doua ori pe zi.
  5. Spre toamna, se poate aduna sucul de la mladitele de vita-de-vie taiate (sau sucul de la un ciorchine de strugure copt partial), iar cu acesta se maseaza tenul seara. (Geanina CEAUSU, Braila)
Remedii naturiste nr. 5 (97)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa