Mictiunea frecventa (polachiuria)

 
Mictiunea frecventa (polachiuria)

Este o stare anormala, care se manifesta prin nevoia de urinare in mod frecvent. Normal, nu trebuie sa existe nevoia de a urina in timpul noptii, deoarece „noaptea vezica doarme“, iar ziua nevoia de urinare se face simtita la 3—4 ore (de 4—5 ori in 24 de ore). Frecventa aceasta variaza dupa temperatura aerului, exercitiile fizice, absorbtia de lichide etc. Urinarea frecventa reprezinta, in urologie, motivul de consultatie cel mai frecvent, pentru ca impiedica somnul si jeneaza pacientul in timpul activitatii sale. Mictiunea frecventa, repetam, nu inseamna cistita. Face parte din manifestarile acestei boli, dar pentru a fi cistita, polachiuria trebuie sa fie asociata cu durere si infectie urinara.

Polachiuria este produsa prin mai multe mecanisme. Unul este reducerea capacitatii vezicale, care poate fi produsa printr-o hipertonie a detrusorului (ca in cistite) sau prin sclerozarea detrusorului (ca in cistitele cronice, tuberculoase, mai ales) sau prin existenta unei stagnari vezicale. De exemplu, la 200 g reziduu vezical si la capacitatea normala de 300 ml, ramane o capacitate utila de 100 ml. Nevoia de mictiune apare la 300 ml continut vezical, dar la fiecare mictiune bolnavul, in loc de 300 ml, goleste numai 100, in vezica ramanand 200 ml urina.

Cand urina este produsa in cantitate mare (poliurie), polachiuria se explica prin nevoia de a elimina mai des marea cantitate de urina fabricata de rinichi (de 3—4 litri, uneori si mai mult). Aceasta poliurie se intalneste in diabetul zaharat, diabetul insipid, insuficienta renala cronica sau cand bolnavul ia medicamente care maresc diureza (diuretice).

Polachiuria mai poate fi produsa si prin iritabilitatea sfincterului neted, ca in adenomul de prostata, neoformatiuni ale colului vezical si uretrei etc. Polachiuria este adesea asociata cu nevoia imperioasa de a satisface mictiunea. In acest caz, bolnavii sunt incapabili de a retine urina si daca nu pot satisface imediat nevoia pot pierde urina. De alta parte, cresterea nevoii de a urina se insoteste uneori si de dureri vezicale si de contractiuni dureroase, care constituie adevarate tenesme. Bolnavii fac eforturi pentru a incerca sa evacueze un continut vezical care lipseste sau care este redus la cateva picaturi.

Polachiuria mai poate fi produsa si de ingerarea mare de lichide la o masa copioasa sau provocata de emotii (candidatii Ia un examen). In aceste cazuri, polachiuria este tranzitorie.

Semnificatia polachiuriei variaza dupa momentele in care apare. Cand este numai nocturna, este produsa de ingerarea mare de lichide seara, inainte de culcare, sau de un adenom de prostata. Cand este numai diurna si apare dupa mers, este produsa de un calcul vezical sau renal. Cand, la femeie, polachiuria apare la statiunea in picioare, este produsa de un fibrom uterin sau prolaps genital, care apasa pe vezica. La femeie exista si tulburari endocrine legate de sarcina, perioada menstruala, ori menopauza, care pot produce polachiuria, fara a fi vorba de cistita. Cand este diurna si nocturna, polachiuria poate fi produsa de o retentie incompleta de urina, deoarece reziduul vezical micsoreaza capacitatea utila a vezicii. De asemenea, poliuria sau tumorile dezvoltate in vecinatatea vezicii, care o apasa si nu-i da voie sa se expansioneze (fibrom uterin, anexita, sarcina in luna a III-a, a IV-a), produc polachiuria permanenta, diurna si nocturna. Cistita, pielonefrita, prostatita, uretrita posterioara, de asemenea, produc polachiurie diurna si nocturna. Polachiuria poate apare si in crize, legata de o colica nefretica, in timpul migrarii unui calcul ureteral.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa