Musetelul: regele plantelor medicinale autohtone

 
Musetelul: regele plantelor medicinale autohtone

Putini sunt cei care sa nu fi folosit macar o data in viata ceaiul de musetel - fie pentru a-si obloji o rana, fie pentru a calma o durere de burta, fie pentru a-si curata tenul, fie, pur si simplu, pentru a se desfata cu aroma deosebita a fierturii intr-o seara mohorata. Pe cat de polivalenta este aceasta planta, pe atat este de raspandita, crescand atat la ses, cat si in zonele de deal si de munte, adaptandu-se usor oricaror conditii climaterice. Multimea de proprietati curative cu care a fost inzestrat musetelul face sa fie considerat, fara vreo exagerare, un suveran al fitoterapiei noastre.


Ulei excelent pentru suferinte gastrice

Tratament naturist recomandat in caz de gastrita hiperacida. Se pun 50 g flori maruntite de musetel in 250 ml ulei de masline. Se asaza vasul pe baia de apa, la foc foarte mic, lasandu-se circa trei ore. Dupa aceea, se strecoara lichidul rezultat si se trage intr-o sticluta mai mica, neaparat bruna si prevazuta cu dop. Se ia din acest ulei cate o lingurita, dimineata, pe nemancate, timp indelungat. (Marcela POPA, Bucuresti)


Leacul perfect in caz de eczeme si arsuri

Se pun la macerat, pentru trei zile, intr-o incapere racoroasa, 400 g flori de musetel intr-un amestec de 100 ml ulei de floarea-soarelui si 300 ml alcool de 70°. Se fierbe totul pe baia de apa, la foc foarte mic, patru ore, pana se evapora alcoolul. Se lasa sa se raceasca, apoi se strecoara presand bine florile. Se toarna in sticlute mici, inchise la culoare.

Tot cu acest ulei am reusit sa ma vindec ulterior de o eczema care imi aparuse pe burta, de la catarama unei curele care era confectionata dintr-un metal ce a coclit. M-am uns de cateva ori si bubitele au disparut ca si cum n-ar fi fost. (Cornelia GOGIU, Galati)


Calmant al durerilor menstruale

Se face un amestec din 40 g flori de musetel, 30 g frunze de menta si 30 g radacina de valeriana. O lingura de plante se opareste cu 250 ml apa clocotita. Dupa racire, infuzia se strecoara si se indulceste cu miere de tei. Se beau doua-trei cani pe zi, cu cateva zile inainte de menstruatie si pe tot parcursul sangerarii. (Elvira SOARE, Bucuresti)


Licoare pentru combaterea colicilor sugarilor

Se lasa patru lingurite de flori intr-o ceasca de apa rece, timp de o jumatate de ora, dupa care se strecoara maceratul si se pune deoparte. Peste materia vegetala ramasa se toarna o ceasca de apa clocotita si se lasa un sfert de ceas. Se filtreaza si infuzia si se amesteca ambele lichide. Se da copilului cate o lingurita la fiecare sfert de ora. (Cristina TUDOR, Brasov)


Gastrita vindecata in timp record

Tratament naturist recomandat in caz de gastrita sau ulcer peptic incipient. Se face un amestec in parti egale din musetel, coada-soricelului, pelin, menta si salvie. Se infuzeaza doua linguri de plamada cu 200 ml apa clocotita. Se lasa zece minute, apoi ceaiul se strecoara si se bea in doua reprize, inainte de micul dejun si cina. (Marius GRIGORE, Bucuresti)


Tratament util astmaticilor

Tratament naturist recomandat in caz de astm bronsic. Se macina planta uscata de musetel cu rasnita de cafea, apoi se cerne cu sita fina. Se depoziteaza intr-un borcan cu capac, departe de umezeala si lumina. Nu se pastreaza insa mai mult de cinci zile, pentru ca isi pierde calitatile. Se ia cate o lingurita, sub limba, se tine zece minute, apoi se inghite cu apa. Se consuma trei-patru doze pe zi, cu un sfert de ora inainte de mesele principale. Acest remediu este util deopotriva in stari de oboseala, colite, stari de nervozitate etc. (Dorin MIHALCEA, Brasov)


Ceai complex contra balonarilor

Se pun laolalta cate doua linguri de musetel si fructe de fenicul, plus cate patru linguri de radacina de nalba, de lemn dulce si frunze de menta. Din acest amestec se iau doua linguri, care se oparesc cu 400 ml apa clocotita. Dupa 15 minute, ceaiul se strecoara si se indulceste cu zahar brun. Se bea din cand in cand in cursul unei zile cate un sfert de pahar. (Paula ROTARU, Bucuresti)


Terapie pentru afectiuni respiratorii si insomnii

Se toarna peste patru linguri de inflorescente uscate un litru de apa clocotita. Se acopera vasul cu un capac si se continua fierberea, la foc mic, timp de cinci-zece minute. Se indeparteaza vasul de pe aragaz, se acopera capul cu un prosop si se inhaleaza aburul binefacator, respirand adanc.

Acelasi tratament este indicat si in caz de insomnii, musetelul fiind cunoscut pentru efectul sau calmant asupra psihicului. Pentru a dormi bine, ca un prunc, inhalatiile trebuie facute seara, cu cel mult 20 de minute inainte de culcare. (Georgeta PASCU, lasi)


Alifie ce va scapa de hemoroizi

Se infierbanta, la foc foarte mic, 200 g grasime de porc proaspata, nesarata. Se adauga doua maini bune de flori proaspete de musetel. Se fierbe, amestecand incontinuu si adunand din cand in cand spuma care se formeaza deasupra. Se acopera si se lasa peste noapte sa se raceasca intr-o incapere racoroasa. A doua zi se incalzeste usor preparatul, apoi se stoarce printr-o panza de in. Pasta rezultata se toarna in borcane curate. Se foloseste in fiecare zi, in doua reprize, dimineata si seara, dupa toaletarea riguroasa a regiunii anale, cu apa calduta si sapun de casa. Se lasa zona neacoperita circa zece minute, pentru a permite substantelor benefice din alifie sa patrunda in piele. (Petruta DUMBRAVA, Bucuresti)

Remedii naturiste nr. 5 (97)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa