Alege contraceptivul care ti se potriveste

 
Alege contraceptivul care ti se potriveste

Diafragma sau steriletul, spermicidele, implantul subdermic sau plasturii cu hormoni, pilulele, sterilizarea chirurgicala reprezinta cateva dintre cele mai utilizate metode contraceptive. Fiecare femeie poate opta, in functie de mai multi factori, pentru varianta care-i convine. Va invitam sa descoperiti in randurile care urmeaza de ce anume trebuie sa tineti cont cand va alegeti mijlocul de control al sarcinii, astfel incat sa nu va puneti sanatatea in pericol.

Dupa aproape doua decenii de la aparitia pastilelor anticonceptionale, asistam la o noua revolutie in domeniul planningului familial. Si nu avem de-a face nici pe departe cu palide imitatii ale deja clasicelor pilule si sterilete... In prezent, se poate evita o sarcina nedorita printr-un mic implant cutanat, utilizand un plasture sau apeland la un inel vaginal. In fata unei oferte atat de generoase, multe femei ezita cand e vorba sa aleaga, lucru perfect justificat, intrucat chiar si medicii au nevoie de multe ori de lamuriri suplimentare in ce priveste unele dintre cele mai, sa le spunem, performante mijloace contraceptive. Va prezentam succint fiecare posibilitate de evitare a sarcinii, avand in vedere avantajele si dezavantajele, tinand in acelasi timp cont de implicatiile psihologice, sociale si economice. Nu uitati: contraceptia ii priveste in egala masura pe ambii parteneri de cuplu, nu doar pe femeie, cum eronat se crede inca.


Cum actioneaza anticonceptionalele

  • La nivelul ovarelor - pilula cu estro-progesteroni blocheaza ovulatia.
  • La nivelul trompelor - sterilizarea chirurgicala blocheaza contactul dintre ovul si spermatozoid.
  • La nivelul uterului - steriletul determina o reactie inflamatorie a mucoasei uterine, care impiedica nidatia (fixarea ovulului fecundat in tesutul local).
  • La nivelul colului uterin - pilula micro-doza (progesteron) ingroasa mucusul cervixului, astfel incat spermatozoizii nu mai pot patrunde in uter, deci nu mai pot ajunge la ovul. Hormonul steroid schimba si consistenta peretilor uterini, impiedicand fixarea oului fertilizat.

Daca aveti sub 18 ani

Apelati la pilula mini-doza, iar partenerul la prezervativ. In marea majoritate a cazurilor, o sarcina la o asemenea varsta frageda nu prea este de dorit... Exista mijloace de contraceptie fiabile, despre care e bine sa stiti totul, dinainte de a va incepe viata sexuala.

„As vrea sa incep sa iau anticonceptionale!“ Cam asa debuteaza majoritatea consultatiilor ginecologice care au drept paciente domnisoare sub 18 ani. Si este normal sa se intample astfel, caci pilulele cu hormoni de sinteza reprezinta mijlocul de contraceptie cel mai bine adaptat la aceasta varsta. Cu conditia insa sa alegeti o varianta mini-doza. Pe langa ca este foarte fiabil, acest tip de produs farmaceutic prezinta avantajul ca reduce durerile care insotesc menstruatia si scade riscul de chisturi ovariene, destul de frecvente la tinere. De asemenea, poate atenua acneea. In acest sens, sunt eficiente mai ales pilulele pe baza de etinilestradiol.

Ingrasarea nu se produce decat in cazuri exceptionale. In ciuda unei pareri preconcepute, administrarea consecventa a pilulelor in discutie nu provoaca ingrasarea decat in cazuri rarisime. Asa cum nu duce nici la sterilitate - o alta legenda in care mai cred si in prezent sute de reprezentante ale sexului frumos. Doar cateva dintre femeile aflate sub un asemenea tratament constata o crestere a poftei de mancare dupa inceperea curei profilactice, fapt ce poate duce, in special la cele predispuse la ingrasare, la rotunjirea siluetei. Daca insa acest efect secundar este semnalat medicului, se poate alege o alta formula contraceptiva. Prezervativul, singurul care ofera protectie si impotriva bolilor transmisibile pe cale sexuala, poate fi o varianta.

Implantul hormonal subcutanat, o metoda la moda. Domnisoarele din ziua de azi, pentru care piercingul nu constituie ceva iesit din comun, sunt tot mai atrase de acest mijloc contraceptiv. Procedura, posibil de efectuat numai intr-un cabinet medical, dureaza cam un minut si consta in introducerea, sub pielea din portiunea superioara a bratului, a unui implant de marime neglijabila, care elibereaza un flux constant dintr-un hormon feminin, etonoestrogel, permitand o „acoperire“ de trei ani. Este o optiune exceptionala pe termen lung, ideala pentru uituce (nu implica „tabietul“ pilulei zilnice), o alternativa foarte buna pentru femeile care nu pot lua pastile sau care nu tolereaza dispozitivele intrauterine. Femeile cu dificultati de coagulare sau care sunt obeze trebuie sa ia in calcul alte mijloace de control al sarcinii.


Solutia de fuga

Pilula de a doua zi. In cazul in care, cuprinsa de febra imbratisarilor patimase, ati omis sa apelati la un mijloc de protectie, mai exista o solutie pentru a evita o posibila sarcina: pilula de a doua zi. Se poate cumpara din orice farmacie, fara reteta; poate fi obtinuta chiar gratuit daca faceti dovada ca sunteti eleva sau studenta, din cabinetele de planning familial afiliate dispensarelor scolare. Astfel de pastile trebuie administrate cat mai curind posibil dupa raportul sexual (maximum 72 de ore), dar, din pacate, nu sunt 100% garantate. Prin urmare, nu pot fi utilizate ca unic mijloc de contraceptie pe perioade lungi.

Uneori exista contraindicatii... In caz de antecedente familiale de tromboza (una sau mai multe rude afectate de aceasta boala inainte de a implini 50 de ani), se impune efectuarea unor analize specifice ale sangelui inainte de a apela la pilula clasica. Daca se constata riscuri, este mai intelept sa alegeti pilula micro-doza sau steriletul, care nu influenteaza prea tare calitatea vaselor de sange. Tinerele ale caror mame au avut tumori mamare maligne pot lua fara probleme anticonceptionale. Acestea nu sunt contraindicate decat femeilor care prezinta mutatia genetica BRCA 1 si 2, care indica un risc ereditar de cancer. In caz ca suferiti de migrene severe, diabet sau hipertensiune, este bine sa renuntati la pastilele cu estro-progesteron. Steriletul sau pilula micro-doza reprezinta o optiune mai sigura.


Daca sunteti tanara si nu aveti copii

Metode adaptate de la caz la caz. Daca nu aveti o problema de sanatate speciala, puteti utiliza oricare dintre mijloacele de contraceptie existente, dupa gradul de toleranta si stilul personal de viata. E viata.

Intre 20 si 35 de ani, contraceptia estro-progestativa este, fara indoiala, cea mai buna solutie. Hormonii se pot administra pe mai multe cai, dar pilula orala este de departe preferata. Alegeti tipul cel mai bine tolerat de organism. In functie de doza de estrogen si genul de progesteron, modifica diferit climatul hormonal al pacientei. Astfel, daca preparatul este prea bogat in estrogen pentru dumneavoastra, e posibil sa va provoace dureri ale sanilor, sindrom premenstrual sau chiar menstre abundente. Daca, dimpotriva, cantitatea este prea mica, se pot ivi usoare sangerari intre cicluri sau chisturi ovariene.

Pilule mono- sau bifazice, pentru controlul menstruatiei. Uneori, trebuie sa incerci mai multe tipuri de pilule pentru a o gasi pe aceea care ti se potriveste cel mai bine. Mini-dozele sunt cel mai des utilizate, pentru ca au un grad de toleranta ridicat. Formulele recent aparute pe piata, supranumite „generatia a treia“, contin un progesteron care se pare ca este mai bine suportat la nivelul vaselor de sange. O alta metoda contraceptiva noua, care consta in administrarea pentru 84 de zile (in loc de 21) a anticonceptionalelor orale, limiteaza menstruatiile la doar patru pe an. Daca insa vreti sa luati doua-trei folii de pilule pentru a nu mai avea ciclu vreme de trei luni, mai bine apelati la anticonceptionalele mono- sau bifazice, intrucat cele trifazice dau nastere deseori la sangerari.

Inelul vaginal - protectie fara „batai de cap“. Inelul vaginal este preferat in special de femeile care calatoresc mult, care au un orar incarcat, fiind la mare moda in tarile din vestul Europei si in America. Pentru a opta pentru aceasta metoda de contraceptie, e necesar sa nu suferiti de vreo micoza, sa dispuneti de o perfecta stare de sanatate a aparatului genital. Implantul este cea mai buna solutie, mai ales daca sunteti genul de persoana care uita sa ia pastila (peste 30% dintre „consumatoare“ omit macar o data pe luna acest lucru). Totusi, o femeie din cinci se confrunta cu sangerari intempestive si solicita extragerea lui. Multe doamne aleg plasturele contraceptiv, care elibereaza de asemenea estro-progesteroni, insa reclama aceeasi atentie ca in cazul pilulelor. Si prezervativul este sigur, cu conditia sa fie utilizat la fiecare raport sexual, nu doar in momentul ovulatiei. Metodele naturale (calendarul, ejacularea in afara vaginului) nu sunt eficiente decat in maximum 5% din cazuri.


Scurta descriere a celor mai recente anticonceptionale

  • Plasturele. Acest „timbru“ elibereaza hormoni estrogeni si progesteroni, ca si pilulele. Se poate lipi pe partea inferioara a abdomenului, pe spate sau pe fese, si trebuie schimbat in aceeasi zi a saptamanii in care a fost pus, dupa trei saptamani de folosire. A patra saptamana se sta fara plasture, zilele fiind rezervate menstruatiei. Cele mai frecvente efecte secundare sunt durerile menstruale si tensiunea in sani. Este posibil sa faci baie sau dus cu plasturele lipit pe piele, caci apa nu ii afecteaza aderenta.
  • Implantul. Introdus sub anestezie locala, implantul elibereaza un hormon care blocheaza ovulatia. In 20% din cazuri, sta la originea aparitiei sangerarilor dintre menstruatii. In aceasta situatie, se recomanda folosirea unor doze mai mici de hormoni. Foarte rar, implantul migreaza din locul in care a fost pus, provocand manifestari jenante. Se instaleaza pentru trei ani si devine eficient la 15 zile dupa ce a fost pus.
  • Inelul vaginal. Este un dispozitiv subtire, din plastic transparent, care se plaseaza in vagin pentru exact trei saptamani, apoi se retrage si se ia pauza o saptamana, pentru a face posibila menstruatia. Se inlocuieste cu alt inel. Elibereaza hormoni estro-progestativi, dar in doze mai regulate decat pastilele.

Daca ati nascut de curand

Prezervativul e cel mai sigur. Dupa nastere, revenirea la viata sexuala de dinainte de sarcina se face cu pasi mici. In general, femeile care alapteaza sunt protejate natural de o posibila sarcina, insa nu o perioada mai lunga de sase luni. Cum mai sunt si exceptii de la regula, si nu putine, ar fi mai intelept sa fiti prevazatoare.

Daca alaptati nu este permisa administrarea pastilelor cu estro-progesteroni pe timpul alaptarii, chiar daca aceasta nu este metoda exclusiva de hranire a bebelusului. Ca sa nu aveti surprize, rugati-va partenerul sa foloseasca prezervativul. Pilula se poate utiliza dupa ce ati renuntat la alaptat, insa nu inainte de a patra saptamana de la nastere.

Daca nu alaptati. Daca nu va hraniti de la san deloc bebelusul, steriletul se poate folosi chiar dupa 48 de ore de la nastere, dar riscul ca dispozitivul sa fie expulzat este destul de mare. Se poate apela la contraceptia hormonala orala dupa primele saptamani. Ovulele, diafragma, buretele... sunt contraindicate, deoarece necesita o oarecare agresare a vaginului.


Daca aveti peste 35 de ani

Steriletul este cea mai buna varianta. Foarte frecvent, femeile trecute de 35 de ani doresc sa schimbe metoda de contraceptie. Motivele sunt multiple: pe de-o parte pentru ca administrarea pilulelor o perioada prea mare nu este recomandata, iar pe de alta pentru ca, din punct de vedere medical, la aceasta varsta, anticonceptionalele sunt mai greu tolerate.

Pentru doamnele care nu mai au in plan sa devina mame, cea mai buna varianta este steriletul, ce ramane eficient cinci ani. Se recomanda mai ales femeilor care au luat pastile contraceptive peste zece ani, celor care fumeaza, care au suferinte cardiace sau vasculare. Sa nu uitam ca riscul de tromboza creste o data cu inaintarea in varsta, prin urmare asocierea pilulelor cu fumatul devine din ce in ce mai periculoasa.

Cateva precautii. Si totusi, steriletul de cupru nu se preteaza oricui. In jurul varstei de 40 de ani, incidenta fibroamelor uterine creste dramatic, iar acestea favorizeaza menstrele abundente, la fel ca si dispozitivul intrauterin pomenit. Exista insa solutii si pentru acest segment: steriletul cu progesteron (metoda Mirena), care elibereaza in uter hormonul amintit incetul cu incetul, reducand efectele indezirabile. Din pacate, pentru femeile care au probleme la sani (chisturi, noduli etc.) nu este suficient. Solutia este administrarea de progestative macrodozate timp de 21 de zile pe luna.

Si alte contraceptive pot fi luate in calcul. Retineti ca administrarea pilulelor contraceptive nu este interzisa dupa 35-40 de ani, cu conditia ca pacienta sa le tolereze la fel de bine. Este de preferat inlocuirea lor pe motiv ca riscul de accidente vasculare si de cancer la san creste o data cu inaintarea in varsta. Multe femei raman fidele tratamentului cu pastile pana la menopauza, fara sa se confrunte cu probleme de sanatate. Implantul, inelul vaginal sau plasturele au de asemenea adepte. Cat despre femeile care se apropie de momentul menopauzei si care nu au raporturi sexuale frecvent, o metoda utila ar putea fi ovulele contraceptive.


Intrebari frecvente

Ce contin estro-progestativele? Estro-progestativele contin doua clase de hormoni artificiali, estrogen si progesteron. Pilulele monofazice au aceleasi doze de substante active in fiecare comprimat, bifazicele au cantitati mai mari de hormoni in comprimatele destinate celei de-a doua parti a ciclului, iar trifazicele au repartizate doze diferite de hormoni in trei tipuri de pastile, diferit colorate.

Ce e de facut daca am uitat sa iau pastila?
a. Daca au trecut pana la 12 ore de la momentul la care trebuia sa luati o pilula cu estro-progesteroni, respectiv trei ore pentru o pilula micro-doza:
  • Luati pastila pe care ati omis sa o luati.
  • Luati in continuare pastilele la ora prestabilita, chiar daca acest lucru implica sa luati doua pastile intr-o zi.
b. Dupa 12 ore de la momentul la care trebuia sa luati estroprogestativul, respectiv peste trei ore pentru o pilula micro-doza:
  • Luati comprimatul uitat.
  • Luati in continuare comprimatele la ora prestabilita.
  • In cazul in care aveti raport sexual in urmatoarele sapte zile, utilizati in plus o metoda de contraceptie non-hormonala (de exemplu, prezervativul).
  • Pentru pilulele cu combinatii hormonale, daca perioada de securitate de sapte zile se intinde dincolo de ultimul comprimat de pe folia inceputa, atunci incepeti o folie noua. Nu va speriati daca apar mici sangerari.
Dr. Monica ANTONESCU, medic de familie - Medicina naturista nr. 6 (166)
 

Tratamente la indemana pentru eradicarea candidozei

 
Tratamente la indemana pentru eradicarea candidozei

Produsa de ciuperca Candida albicans, ce prolifereaza de minune in mediile umede si intunecoase, precum cavitatea bucala sau vaginul, aceasta frecventa infectie fungica este „incurajata“ sa se instaleze pe terenurile subminate de numerosi factori, de la alimentatie prea bogata in zahar rafinat, fainoase si carne, pana la administrarea indelungata de antibiotice sau purtarea hainelor din materiale sintetice.


Tratament contra recidivei

Pe cat de des intalnita, pe atat de indaratnica este aceasta afectiune, insa asta nu inseamna ca este imbatabila. Va recomand un tratament foarte util, cu care se poate preveni recidiva micozei.

Asadar, in fiecare dimineata, dupa o igiena locala perfecta, se introduce in vagin cu ajutorul degetului aratator putina crema de galbenele cumparata de la plafar. Se maseaza locul usor, pentru a facilita absorbtia preparatului. Efectul antimicotic, antiinflamator si profilactic este garantat. (Dorina M., Vrancea)


Doua ceaiuri cu eficacitate garantata

Candidoza vaginala poate fi combatuta cu succes prin intermediul a doua infuzii complexe:
  1. Se face un amestec din 30 g de flori de musetel (sau flori de coada-soricelului), 30 g flori de galbenele, 20 g flori de iasomie, 10 g frunze de salvie si 10 g urzica moarta alba (planta intreaga). Toate vegetalele trebuie sa fie uscate si bine maruntite, ca sa permita o buna omogenizare. Se toarna peste 30 g amestec un litru de apa clocotita. Se tine vasul acoperit circa 20 de minute, dupa care se strecoara. Se fac spalaturi locale, folosind un irigator, in flecare dimineata si seara, vreme de doua saptamani.
  2. Se face un amestec in parti egale din flori de musetel, flori de galbenele, frunze de salvie, urzica moarta alba, troscot, rachitan. Se toarna peste 30 g amestec un litru de apa clocotita. Se tine vasul acoperit circa 20 de minute, dupa care se strecoara. Se fac instilatii vaginale. (Cerasela N., Craiova)

Urzica moarta alba, o planta pe care se poate conta

Se ia intre trei degete o priza de materie vegetala (parti aeriene uscate si apoi pisate) si se opareste cu o cana de apa in clocot; se lasa sa se infuzeze zece minute, dupa care se strecoara. Se bea intreaga cantitate pe parcursul unei zile, cate o inghititura din ora-n ora. Remediul este indicat si in caz de dureri de ovare. In concluzie, urzica moarta alba este o planta pe care orice femeie poate conta! (Marcela P., Cluj)


Remediu cu larga aplicabilitate

Scurgerile vaginale nefiresti reprezinta principalul motiv pentru care solicita consult ginecologic doamnele care au o viata sexuala activa. Iata despre ce combinatie de plante este vorba: flori de galbenele (30 g), urzica vie (10 g), rachitan (10 g), coada-calului (20 g), urzica alba moarta (30 g), musetel (15 g), troscot (20 g), coada-soricelului (15 g), salvie (10 g) - toate uscate si bine maruntite. Se infuzeaza o lingurita de amestec intr-o cana de apa clocotita, pentru un sfert de ora, apoi se strecoara. Se beau trei-patru cani de ceai pe zi. (Florica V., Botosani)

Remedii naturiste nr. 6 (98)
 

Fentati edemele cu formule naturale

 
Fentati edemele cu formule naturale

Edemele sunt consecinta retentiei de lichid in tesuturi, in special in cel conjunctiv. Apar mai frecvent vara, in a doua parte a zilei, fiind favorizate si de statul indelung in picioare, si se observa in special la picioare, in zona gleznelor si a gambelor, cu extinderi treptate in alte parti ale corpului - coapse, pleoape, pometi, partea dorsala a mainilor. Structurile cutanate ajung sa fie imbibate in exces cu fluide, fapt usor de constatat prin apasarea cu degetul pe aceste inflamatii moi, nedureroase, cu piele lucioasa - se va forma o adancitura ce va persista putin, iar amprenta va fi temporar mai deschisa la culoare decat tegumentul din jur.


Amestec vegetal cu rezultat garantat

Persoanele ce au edeme pot apela cu incredere, pentru rezolvarea acestei probleme, la un amestec de plante medicinale pe care l-am testat pe pielea mea, ca sa zic asa, si pot spune ca da rezultat garantat.

Aveti nevoie de 30 g radacina de leustean, 10 g flori de salcam japonez, 10 g frunze de ienupar, 20 g trei-frati-patati, 20 g splinuta, 10 g fructe de anason. Se combina vegetalele bine maruntite si se face un decoct (o lingurita la 250 ml apa). Se vor bea, cu inghitituri mici, cate trei cani de ceai pe zi, dupa mesele principale. Dupa doua saptamani de tratament, edemele care imi aparusera la glezne au disparut. (Loreta Stefania P., Fagaras)


Salata de sezon care face minuni

Am luat cativa catei de usturoi de marime medie si i-am tocat marunt, la fel procedand cu o legatura de frunze de patrunjel, bine spalata inainte. Se asezoneaza amestecul cu doua linguri de ulei de masline, se da la frigider pentru cateva ore, apoi se omogenizeaza intr-o salata de rosii si se consuma. Pe langa faptul ca da un gust delicios tomatelor, este un remediu 100% eficient in caz de edeme. (Silvia R., Ineu)


Infuzia de tarhon este diuretica

Luati o lingurita de frunze si ramurele de tarhon uscate si bine maruntite si puneti-le in 500 ml apa clocotita. Lasati la infuzat un sfert de ora, dupa care strecurati si beti intreaga cantitate pe parcursul zilei. Avand un puternic efect diuretic, nu doar ca va scapa de pacatoasele edeme, dar va si curata corpul de toxine. (Elisabeta S., Arad)

Foto: blog.medici-de-familie.ro; Remedii naturiste nr. 6 (98)
 

4 diete ca sa arati perfect in costumul de baie

 
4 diete ca sa arati perfect in costumul de baie

Pe masura ce mercurul din termometre urca, se apropie si perioada concediilor, sinonima pentru multi cu plecatul la mare. Totodata, grija pentru silueta devine din ce in ce mai importanta, intrucat toata lumea isi doreste sa arate cat mai bine in costumul de baie.


Metoda „sfertului“ da rezultate aplicata corect

Puteti consuma multe tipuri de alimente, reducand pe cele grase si renuntand la conserve, prajeli, mezeluri etc. Timp de doua-trei zile, mancati normal, observand cata hrana aveti nevoie pentru a va satura. Apoi reduceti un sfert din portii in urmatoarele zile, pana va obisnuiti cu noua ratie si, din nou, mai renuntati la un sfert. Eu am scazut doar de doua ori si acum mananc jumatate din cantitatea de hrana pe care o consumam inainte, dar ma simt excelent!

Cateva sfaturi: evitati combinatiile dulce-sarat, caci genereaza pofta de mancare; inainte de masa, luati o lingurita de lapte praf, care, prin continutul ridicat de albumina, va va domoli apetitul; nu consumati alcool, care stimuleaza pofta de mancare; atunci cand vi se face brusc foame, in afara meselor, multumiti-va cu o salata de legume preparata rapid, care va va taia apetitul. (Mihaela M., Cluj)


„Reteta“ cu otet de mere

Trebuie sa iei una-doua lingurite de otet de mere inaintea fiecarei mese. Prima zi e mai grea, caci otetul nestins e greu de suportat, dar dupa cateva zile te obisnuiesti cu gustul. In rest, mancati orice, dar jumatate din cantitatea obisnuita, iar ultima masa sa nu fie mai tarziu de ora 19. De asemenea, reduceti aportul de paine la maximum trei felii pe zi (integrala) si renuntati la dulciuri si bauturi racoritoare.

Daca va tineti de aceasta cura o saptamana incheiata, garantat veti slabi pana la patru kilograme. (Olga M., Radauti)


Metoda de slabire fulger

Daca, inainte de a pleca pe litoral, de a participa la un eveniment monden sau la o petrecere, va dati seama brusc ca ati pus cateva kilograme in plus, apelati la un regim de slabire care se tine numai trei zile, putandu-se repeta dupa o pauza de cinci zile.
  • Micul dejun: cafea (fara zahar), o jumatate de grepfrut si o felie de paine prajita cu putin unt.
  • Pranz: o conserva de ton (50 g), o felie de paine prajita si o cafea neagra.
  • Cina: 150 g pui (sau alt gen de carne slaba), 50 g fasole verde, 50 g morcovi, un mar si o cupa de inghetata de vanilie.
Zilele urmatoare sunt relativ asemanatoare, exceptie facand ziua a doua, in care se va manca la cina carne de vita in locul celei de pui. In urma acestei diete, se pot slabi pana la patru kilograme, rezultatele fiind vizibile numai dupa ce regimul a fost terminat. (Veronica V., Ploiesti)


Cu regimul de o saptamana, slabitul e joaca de copil

Dieta pe care o sa v-o descriu in randurile care urmeaza ma ajuta sa scap in fiecare an de kilogramele acumulate peste iarna. Este foarte usor de respectat si, ceea ce imi place foarte mult la ea, e ca iti permite sa te bucuri de mai multe feluri de mancare pe zi.

Ziua intai:
  • Dimineata - cafea ori si mai bine, un ceai diuretic (cu zaharina sau alt gen de indulcitor artificial).
  • Pranz - doua oua fierte tari, spanac fiert (cu putina sare si un strop de zeama de lamaie).
  • Seara - un gratar mare din carne de vita, salata verde si telina rasa (cu sare, otet si putin ulei de masline).
Ziua a doua:
  • Dimineata - cafea ori un ceai obisnuit (cu zaharina sau alt gen de indulcitor artificial).
  • Pranz - un gratar mare din carne de vita, salata verde si fructe in orice cantitate.
  • Seara - sunca de Praga (cata vreti) si o rosie.
Ziua a treia:
  • Dimineata - cafea sau ceai, 50 g paine intermediara.
  • Pranz - doua oua fierte tari, salata verde si rosii.
  • Seara - sunca de Praga (cata vreti) si o rosie.
Ziua a patra:
  • Dimineata - cafea sau ceai, 50 g paine intermediara.
  • Pranz - un ou fiert tare, un morcov crud, svaiter.
  • Seara - fructe cu iaurt.
Ziua a cincea:
  • Dimineata - cafea sau ceai, morcovi cruzi rasi (cu zeama de lamaie).
  • Pranz - peste fiert (cu zeama de lamaie), rosii.
  • Seara - doua oua fierte tari, morcovi.
Ziua a sasea:
  • Dimineata - cafea sau ceai, 50 g paine intermediara.
  • Pranz - pui la gratar cu salata verde.
  • Seara - gratar din carne de vita si salata de telina.
Ziua a saptea:
  • Dimineata - ceai cu lamaie.
  • Pranz - gratar din carne de vita, fructe (cate vreti).
  • Seara - orice alimente vreti. (Sanda V., Timisoara)
Remedii naturiste nr. 6 (98)
 

Secretele cosmetice ale unui zambet fermecator

 
Secretele cosmetice ale unui zambet fermecator

Oricat de senzuale si expresive ar fi trasaturile fetei, oricat de curat si radios tenul, oricat de „magnetici“ ochii sau oricat de elaborate machiajul si coafura, farmecul chipului poate fi categoric sabotat de crapaturile ce brazdeaza buzele, de o dantura neingrijita ori de o respiratie grea, incarcata. Trebuie spus si ca numeroase tulburari, in special digestive, decurg din ignorarea igienei bucofaringiene. Descoperiti care sunt cele mai redutabile solutii naturale pentru a va desavarsi forta de atractie, pentru a putea zambi realmente cu clasa.


Lipgloss nutritiv, 100% natural

Se lichefiaza pe baia de aburi doua grame de ceara de albine si tot atata ceara alba de Carnauba. Se adauga, amestecand incontinuu cu o spatula de lemn, 70 ml ulei de ricin, doua varfuri de cutit de pigment alimentar rosu si cateva picaturi de esenta de portocale (sau de alt fruct, dupa preferinta). Cand compozitia este uniforma, se toarna intr-o cutiuta metalica spalata inainte (este perfecta una in care s-au aflat dropsuri). Dupa racire, se inchide bine recipientul, care poate fi purtat in poseta. Lipgloss-ul se aplica cu degetul, ori de cate ori considerati necesar. Va garantez ca, folosind acest produs, veti constata ce inseamna sa ai cu adevarat buze catifelate, indiferent de anotimp. (Sofia L., Brasov)


Pentru o dantura ca un sirag de perle

Prafurile se pastreaza in borcane prevazute cu capace busonabile. Se presara cate putin pe periuta umezita in prealabil si se freaca temeinic dintii, pe toate fatetele, masandu-se inclusiv gingiile (atentie: nu se inghit!).
  • Se omogenizeaza 40 g pulbere din radacina de violete uscata, 10 ml ulei esential de menta si 120 g creta flotata (creta macinata foarte bine, purificata prin spalare cu apa plata si apoi zvantata). Praful rezultat se trece, prin presare, printr-o sita metalica. Granulatia foarte de fina previne formarea placii dentare.
  • Se spala o portocala si i se rade coaja, care se lasa peste noapte la uscat. A doua zi se amesteca cu 30 g pulbere de frunze de menta si 10 g sare de mare. Revigoreaza si intareste gingia, putand chiar ajuta in terapia parodontozei incipiente. (Anca-Florentina D., Bucuresti)

Gargarisme pentru gingii sanatoase

Trebuie sa va procurati flori de arnica, respectiv de lumanarica. Luati o lingurita din fiecare planta si opariti-le cu 250 ml apa. Lasati sa se infuzeze bine, cam un sfert de ora, si adaugati o lingurita de tinctura de propolis (eu am gasit de cumparat la un plafar). Cu acest preparat, bine amestecat, clatiti temeinic cavitatea bucala, in fiecare dimineata, inainte de micul dejun. (Grigore S., Topoloveni)


Remediu pentru gingivita

Amestecati in parti egale turita mare, coada calului, salvie si musetel. Luati o lingurita de plamada vegetala si puneti-o in 200 ml apa fierbinte. Lasati sa se infuzeze cam zece minute, strecurati si adaugati o lingura de tinctura de nuci verzi. (Acest extract il obtineti din vreo 20 de nuci verzi, culese pe la jumatatea lunii iunie. Le taiati in sferturi si le puneti intr-o sticla cu gat larg. Deasupra turnati un litru de rachiu de secara, cat sa ajunga peste nuci cu vreo doua-trei degete. Astupati ermetic sticla si lasati-o o luna la soare. Dupa aceea, strecurati si trageti in alt recipient.) Cu amestecul de infuzie si tinctura se clateste gura, dupa fiecare masa si apoi se scuipa. (Petruta B., Arad)


Infuzie combinata contra candidozei bucale

Se pun laolalta 20 g flori de galbenele, 10 g frunze de urzica vie, 20 g coada-calului, 30 g urzica moarta alba, 20 g troscot. Se infuzeaza o lingurita de amestec intr-o cana de apa fiarta pentru zece minute, apoi se strecoara. Se beau cate doua cani pe zi, timp de una-doua saptamani. (Mihai C., Mures)


Strugurel aromatic

Balsamul pe care vi-l voi descrie in continuare se face foarte usor, protejeaza buzele sensibile impotriva factorilor duri de mediu, combate uscaciunea de la acest nivel, este parfumat si asigura un luciu ca de matase, lata cum se realizeaza:
Se infierbanta la bainmarie doua-trei lingurite de ceara de albine si cateva picaturi din urmatoarele uleiuri esentiale: de samburi de struguri, de jojoba, de migdale dulci. Se adauga o lingurita de miere mai lichida si putina apa de trandafiri. Se amesteca bine, apoi se da deoparte de pe foc si se toarna intr-un borcanel. Acest strugurel aromatic se poate folosi oricat de frecvent. (Alina C., Bucuresti)


Macerat pentru intarirea dintilor

Pentru intarirea danturii, eu folosesc un remediu pe care-l consider foarte bun, dar care nu se recomanda diabeticilor sau celor cu hipercalcemie: maceratul de coji de oua. Aveti nevoie de cojile de la cateva oua, spalate si uscate apoi foarte bine, suc de lamaie si miere.

Cojile se dau prin rasnita, sa iasa o pulbere fina. Amestecati doua lingurite de pulbere cu trei de miere si una de suc de lamaie, apoi turnati preparatul intr-o sticluta si puneti-l la macerat o saptamana, la frigider. Agitati zilnic sticluta, dimineata si seara. Remediul poate fi folosit timp de o luna si jumatate. Luati o lingura de trei ori pe zi, diluat in ceai. Reluati cura numai dupa o pauza de doua saptamani. (Cerasela M., Bucuresti)


Hreanul si ceara, aliati pretiosi contra parodontozei

Daca suferiti de parodontoza, o boala pe care o am de cativa ani, nu disperati, insa nici nu asteptati ca dintii dumneavoastra sa inceapa sa se miste si sa cada. De pilda, v-as sugera sa folositi zilnic ceara de albine si radacina de hrean.

Eu in fiecare dimineata, pe stomacul gol, mestec o bucata de ceara (mi-am procurat-o de la o ruda de la tara, pasionat apicultor - e foarte important ca acest produs sa fie de calitate). De asemenea, dupa masa de pranz si cina, rontai cateva minute hrean ras, care stimuleaza puternic circulatia sangvina din gura. Daca vi se pare prea iute, il puteti combina si cu morcov ras. (S.N., Craiova)


Patru trucuri utile

Din propria experienta, va dezvalui in continuare cateva trucuri eficiente anti-halitoza. Va asigur ca, dovedind putina consecventa in aplicarea lor, nu veti mai fi stresati de respiratia nu tocmai proaspata, in plus dintii redevenindu-va albi ca zapada.

  1. Puneti intr-o jumatate de litru de apa clocotita patru linguri de seminte de anason. Dupa racire, strecurati ceaiul printr-un filtru de cafea, presandu-l bine. Adaugati 100 ml alcool de 40° si tot atata apa de trandafiri. Amestecati bine si treceti solutia intr-o sticla de culoare inchisa, pe care o inchideti cu un dop de pluta. Dupa igienizarea danturii cu pasta si ata speciala, turnati putina tinctura intr-un pahar cu apa si clatiti-va gura si gatul.
  2. Mancati multe alimente bogate in calciu si alte minerale, in vitamina C si flavonoide (fructe si legume crude, portocalii si rosii). Reduceti aportul de carbohidrati rafinati, adica de produse care contin faina alba si zahar (paine, paste, dulciuri...).
  3. Daca aveti dintii ingalbeniti de la nicotina, frecati-i zilnic cu partea interioara a unei coji de lamaie, saptamanal, cu sare de mare.
  4. Mestecati zilnic cateva seminte de cardamom [Elettaria cardamomum). Acest condiment asiatic, pe langa faptul ca previne imbolnavirea gingiilor, improspateaza respiratia si faciliteaza activitatea digestiva. Are un gust usor piperat. (Liliana T., Ploiesti)

Pasta de dinti naturala ideala

Toate componentele pastei de dinti pe care v-o recomand sunt, asa cum veti vedea, de folos in cate o problema a cavitatii bucale, de aceea indraznesc sa spun ca este formula ideala.

Zdrobiti intr-un castronel miezul fara samburi al unei lamai proaspete (retonifica gingiile si inlatura petele maronii de pe dinti), adaugati o lingurita cu pulbere din frunze de salvie, o jumatate de lingurita de uleiuri volatile de scortisoara (ambele au efect antiseptic), plus o lingurita de pulbere de radacina de iris (este analgezica - se dadea pe vremuri bebelusilor, cand le ieseau dintii). Se adauga cu picatura apa distilata, amestecandu-se pana cand se obtine o pasta, ce se pastreaza intr-un borcanel, la rece. (Loredana P., Constanta)


Ape de gura pentru o respiratie proaspata

Daca si dumneavoastra doriti sa aveti o respiratie mereu fresh, faceti o solutie antiseptica si astringenta dupa una din urmatoarele retete:
  • Cretusca. Turnati peste o jumatate de lingurita de parti aeriene 250-300 ml apa clocotita. Dupa zece minute, strecurati.
  • Musetel. Puneti trei linguri de flori la o cana cu apa clocotita. Dupa un sfert de ceas, strecurati.
  • Salvie. Turnati peste patru lingurite de frunze uscate maruntite 200 ml apa clocotita in care ati dizolvat un varf de cutit de sare. Dupa zece minute, strecurati.
  • Chiparos. Puneti doua picaturi de ulei esential la o cana de apa fierbinte.
  • Smirna. Puneti doua picaturi de ulei esential la o cana de apa fierbinte.
PRECAUTII: Daca va aflati in primele 20 de saptamani de sarcina, nu utilizati cele doua preparate prezentate la final. Puteti inlocui aceste uleiuri cu cele de lamaie sau cuisoare, dar puneti doar cate o picatura la o cana cu apa. Dupa ce clatiti bine gura cateva minute, indiferent ce solutie ati ales, nu o inghititi. (Ilinca N., Bucuresti)

Remedii naturiste nr. 6 (98)
 

Teiul: perfect contra tulburarilor nervoase

 
Teiul: perfect contra tulburarilor nervoase

Virtutile terapeutice ale teiului au fost constatate din cele mai vechi timpuri, pe atunci folosindu-se in special coaja, frunzele si seva arborelui. In prezent, atat fitoterapeutii, cat si specialistii in cosmetica prefera sa utilizeze inflorescentele cu parfum imbatator. Acestea contin substante active pretioase, utile in tratarea unei lungi si variate serii de afectiuni. De la o simpla raceala ori o insomnie pasagera, pana la probleme de sanatate mai serioase, precum hipertensiunea arteriala, gastrita hiperacida sau anxietatea, toate se pot rezolva cu ajutorul acestor inmiresmate preparate naturale.


Infuzia in doi timpi – leacul insomniei

Sase lingurite de flori de tei maruntite se lasa la inmuiat intr-o cana de apa de dimineata pana dupa-amiaza, cand se filtreaza lichidul si se pune deoparte. Peste materia vegetala ramasa se toarna 250 ml apa clocotita, se lasa la infuzat 20 de minute, dupa care se strecoara. Se combina cele doua extracte. Am inceput sa beau o cana de ceai dupa masa de seara si alta chiar inainte de culcare. Am urmat tratamentul vreo doua luni, asa scapand definitiv de insomnie. Atentie: nu beti mai mult de trei cani cu infuzie de tei pe zi, nici nu o faceti prea concentrata, deoarece, altminteri, in loc sa combata insomnia, poate avea efecte excitante asupra sistemului nervos! (Sanda M., lasi)


Tinctura contra tulburarilor de menopauza

Se umple pe jumatate un borcan cu pulbere din flori de tei deshidratate si macinate, completandu-se cu alcool de uz alimentar de 40°. Se agita bine recipientul, pentru ca materia vegetala sa se patrunda cu lichid si se inchide ermetic. Se lasa la macerat o saptamana, se strecoara apoi printr-un tifon si se pastreaza in sticlute mici, inchise la culoare, in camara. Timp de doua luni se iau cate 50 de picaturi de tinctura dimineata, la pranz si seara, in timpul meselor. (Florica S., Botosani)


Pirozisul, potolit in timp record

Leacul de care aveam nevoie pentru a scapa in timp record de neplacerile cauzate de gastrita: pulberea din flori de tei.

Se ia cate o lingurita de patru ori pe zi, inainte de mese. In plus, in perioadele cu crize puternice, cu pirozis intens, nu se mananca nimic vreme de 24 de ore, se bea doar ceai de tei neindulcit. (Camelia O., Ploiesti)

Remedii naturiste nr. 6 (98)
 

Tratamente naturiste cu fragi si zmeura

 
Tratamente naturiste cu fragi si zmeura
Putina lume stie ca fragii si zmeura nu sunt doar unele dintre cele mai gustoase si parfumate fructe de padure, ci si veritabile alimente-medicament. Calitatile lor terapeutice au fost evidentiate inca din lumea antica, de pe atunci fiind utilizate cu succes pentru despovararea organismului de toxine, pentru eliminarea calculilor renali sau biliari, pentru restabilirea functionalitatii optime a organelor digestive si ale sistemului respirator, precum si in combaterea altor suferinte.

Asigurati pielii necesarul de vitamine

Daca vreti sa aveti pielea curata si frumoasa ca a unui bebelus, nu lasati sa treaca sezonul fragilor si aplicati cu regularitate urmatorul tratament. Eu il stiu de la mama, care l-a folosit mult in tinerete, drept urmare in prezent se bucura de un ten impecabil si luminos, lipsit in totalitate de riduri.

Amestecati doua linguri de fragi foarte copti, zdrobiti in prealabil cu o furculita, cu doua linguri de smantana si una de miere. Omogenizati si intindeti pasta obtinuta pe pielea curata. Lasati masca sa actioneze 20 de minute, apoi indepartati-o cu infuzie de tei calduta.

Repetati tratamentul de doua ori pe saptamana. In extrasezon, puteti folosi fragi pe care i-ati conservat la congelator sau chiar pliculete de ceai de fragi, pe care sa le aplicati caldute pe fata. Atentie: tratamentul acesta nu se recomanda persoanelor care sufera de alergii la fructele de padure, putand provoca o reactie cutanata severa! (A. N., Deva)


Cura pentru stimularea sistemului nervos

Se mananca fractionat 200-300 g fructe in amestec, la cateva ore dupa mese. Pentru un efect optim, se recomanda consumarea celei mai mari parti dimineata. Cura trebuie sa dureze minimum sapte zile, rastimp in care e bine sa renuntati sau macar sa reduceti aportul de carne si preparate derivate, precum si alimentele care contin aditivi sintetici. (M. C., Vaslui)


Sirop util in afectiunile respiratorii

Se spala foarte bine fructele, se zdrobesc cu o furculita, se pun intr-un tifon cu ochiuri fine si se storc, obtinandu-se un suc limpede. Peste acesta se adauga miere - trei pahare de miere la un pahar de suc - si se amesteca foarte bine, dupa care se lasa sa se omogenizeze vreme de o saptamana. Se foloseste ca atare, administrat cu lingurita, sau diluat cu apa, ca bautura racoritoare. Doza recomandata este de minimum cinci lingurite pe zi. (O. P., lasi)


Terapie de sezon

In perioada cand fragii dau in parg, tineti o cura, consumand zilnic pana la 500 g fructe proaspete, doar spalate, fara zahar sau alte adaosuri, ideal inainte de mesele principale. Pe cat posibil, in acest interval expuneti-va cat mai des corpul la soare (o ora pe zi este minimum), astrul avand un efect binefacator in lupta cu aceasta boala.

Cura este utila chiar si suferinzilor de reumatism cronic sau degenerativ, reducand frecventa si intensitatea crizelor dureroase. (M. I., Braila)


Ceai care scade hiperaciditatea gastrica

Se aduna fructe si frunze de zmeur, se spala, se usuca si se toaca marunt. Se socotesc doua lingurite de materie vegetala la o cana cu apa clocotita. Se lasa la racit cateva minute, apoi se strecoara. Se beau doua-trei cani de ceai pe zi, inainte de mese. (M. N., Vatra-Dornei)


Infuzie pentru tratarea cistitei

Se culeg varfurile tufelor de zmeur - fructe cu cateva frunzulite - facand din ele mici buchetele, pe care le puneti in locuri foarte bine ventilate. Dupa uscare, maruntiti-le si folositi-le la prepararea unei infuzii aromate: doua lingurite de planta maruntita se pun intr-o cana de apa clocotita, se lasa 15 minute sa se raceasca, apoi se filtreaza. Se consuma trei doze de ceai pe zi. (E. R., Bucuresti)


Diabetul poate fi tinut sub control

Zdrobiti boabele de zmeura intr-un tifon, stoarceti bine si turnati zeama intr-un pahar. Beti zilnic, inainte de mese, cate o doza. Pe langa faptul ca mi-a stabilizat glicemia, acest fruct minunat mi-a scazut si valoarea colesterolului si ma face sa ma simt cu zece ani mai tanar! (D. S., Bucuresti)


Adjuvant in convalescenta post-hepatica

Inainte de micul dejun beam cate un pahar de suc de fragi, preparat din 200 g fructe abia culese si stoarse prin tifon, apoi amestecate cu o lingurita de miere. De asemenea, zilnic am consumat cate o cescuta cu gelatina de fragi, pe cat de gustoasa, pe atat de sanatoasa. Pentru a o prepara, aveti nevoie de 250 g fructe, o lingura de zahar, o foaie de gelatina si 100 ml apa. Stoarceti fragii, dati sucul deoparte, iar bobitele zdrobite fierbeti-le in 50 ml apa, apoi strecurati-le. In jumatate din lichidul fierbinte dizolvati gelatina inmuiata in prealabil in apa rece, amestecati cu sucul, zaharul si dati la rece. „Terapia“ a durat timp de doua saptamani. (R. M., Calarasi)

Remedii naturiste nr. 6 (98)


 

Terapii naturale de uz extern anticelulita

 
Terapii naturale de uz extern anticelulita

Celulita, numita in limbaj mai specializat si lipodistrofie localizata, reprezinta un real cosmar pentru numeroase reprezentante ale sexului frumos. Constituind o atrofiere foarte accentuata a tesutului gras subcutanat, mai ales de la nivelul coapselor, procesul in cauza genereaza un aspect de coaja de portocala, in special al pielii soldurilor. Limitarea fenomenului este posibila, si asta cu costuri minime, utilizand tratamentele naturiste.

„Solutia mea pentru coapse mereu sexi“

In cele din urma, am reusit sa-i dau de cap, dupa ce m-am masat in fiecare zi cate un sfert de ora, cu o alifie pe baza de iedera si coada-calului, luata de la plafar. Frictiunile trebuie sa fie energice si sa vizeze exclusiv zonele afectate. La final se ciupeste usor pielea, pentru a facilita circulatia periferica a sangelui.

Cu rabdare si perseverenta, dublate de un regim sanatos de viata (nesedentar, fara excese alimentare, fara fumat, consum de alcool si cafea), reusita este sigura si veti avea din nou coapse sexi. (D. I., Bucuresti)


Vita-de-vie rosie da rezultate pe termen lung

Se fierb, intr-un litru de apa, pentru cateva minute, 50 g frunze proaspete. Dupa ce decoctul s-a racorit, se extrag frunzele si se aplica pe solduri (ar fi bine sa fi facut inainte un dus local fierbinte), fixandu-se cu niste fesi. Se sta minimum o ora impachetata astfel, se indeparteaza cataplasmele, apoi se sterg coapsele cu o carpa umeda. Ulterior, se pot folosi creme anticelulitice. (I. R., Ploiesti)


Iedera: o aliata de nadejde

Se pun 400 g planta in doi litri de apa, lasand sa clocoteasca 30 de minute, pe foc mic. Dupa o infuzare de inca o jumatate de ora, se strecoara. Se inmoaie comprese in ceai si se aplica pe locurile afectate. Se mentin 15 de minute, apoi se inlocuiesc cu altele proaspete, tot asa pana se termina ceaiul. Tratamentul se face de doua ori pe saptamana.

In cazul meu, in doua luni, pielea si-a recapatat aspectul sanatos. (R. C., Giurgiu)


Apelati la masajul cu ulei de musetel

Remediul are proprietati antiinflamatorii, imbunatateste circulatia sangvina la nivelul membrelor inferioare si ajuta la eliminarea toxinelor.

Se prepara inainte o tinctura - se socotesc 40 g flori de musetel pentru patru linguri de alcool de uz alimentar. Dupa opt ore de macerare, se imparte extractul in doua parti egale: una se depoziteaza intr-o sticluta inchisa la culoare, iar in cealalta se adauga 100 ml ulei de masline. Se fierbe la bainmarie doua-trei ore, apoi se filtreaza prin presare si se trece, de asemenea, intr-o sticla colorata. Se maseaza zonele afectate de celulita cu ulei de musetel combinat cu tinctura simpla (20 ml tinctura la 60 ml ulei), timp de 20 de minute, in fiecare seara. Tratamentul dureaza mai multe luni la rand, primele rezultate fiind vizibile dupa minimum trei saptamani. Efectele benefice sunt garantate, chiar daca se lasa putin mai mult asteptate - v-o spun din proprie experienta. (R. C., Medias)


Un leac inedit: cofeina

Cofeina reprezinta unul dintre cele mai bune anticelulitice naturale, de care uzeaza si manechinele celebre, si vedetele de la Hollywood. lata in ce consta tratamentul:
  • Intindeti pe podea, in baie, un cearsaf mai vechi (sau niste coli de hartie).
  • Luati zatul, cam de la un litru de cafea tare, musai caldut, si incepeti sa va frecati cu el, folosind o manusa aspra (sau un burete mai rugos), zonele afectate de celulita, pana cand epuizati tot zatul. Pielea va capata un aspect uleios.
  • Lasati sa actioneze in jur de cinci minute, dupa care indepartati resturile de zat ramase pe epiderma, frecand usor cu palmele.
  • Faceti un dus caldut si folositi, dupa ce pielea s-a zvantat, o crema anticelulitica pe care v-o cumparati de la farmacie (sau de la orice magazin de cosmeticale). Cele mai eficiente sunt produsele ce contin iod, iedera si cafeina. Pentru a da rezultate, este indicat sa faceti acest tratament de doua ori pe saptamana.
De asemenea, reduceti aportul de carne (mai ales cea grasa), consumati din belsug legume si fructe, sub forma de salate. Daca nu va dauneaza la stomac, axati-va in special pe citrice si nu uitati sa beti macar doi litri de lichide pe zi. Ceaiurile din codite de cirese si pe baza de papadie sunt ideale in curele de purificare. (M. G., Braila)

Remedii naturiste nr. 6 (98)
 

Otita externa: mare atentie cu baile la strand!

 
Otita externa: mare atentie cu baile la strand!

Debutul verii fara balaceli in lacuri sau in bazinele publice de curand redeschise nu este de conceput. Nu in putine cazuri insa, aceste ape sunt contaminate, putand produce, pe langa infectii digestive, oculare, tegumentare, respiratorii etc, deteriorarea mecanismelor de aparare ale urechii externe. Altfel spus, poate aparea asa-numita otita a inotatorului, o colonizare bacteriana (mai rar fungica sau virala) a pavilionului si conductului auditiv.


4 leacuri ce alina durerile

  • Pisati un catel de usturoi si amestecati-l cu o lingura de ulei de masline. Lasati un sfert de ceas, apoi turnati amalgamul intr-un tifon steril si strecurati prin presare. Incalziti usor lichidul obtinut (sa nu fie fierbinte!) si puneti cu o pipeta una-doua picaturi in canalul urechii bolnave. Acest leac are si proprietati antimicrobiene.
  • Amestecati 50 ml ulei de porumb cu 30 de picaturi de ulei volatil de lamaie si 20 de picaturi de ulei volatil de niaouli (Melaleuca quinquenervia). Masati de jur imprejur urechea dureroasa cu cateva picaturi din aceasta combinatie, de mai multe ori pe zi.
  • Procurati tinctura din frunze de matraguna (Atropa belladonna) sau tinctura din urechelnita (Sempervivum tectorum). Puneti in urechi cate una-doua picaturi, de trei ori pe zi.
  • Faceti un ceai tare din flori de maces, amestecati cu suc de morcovi si introduceti in ureche un tampon inmuiat in lichid. (Adelina GEORGESCU, Pitesti)

Pernele cu fan fac minuni

Se umple pe doua treimi un saculet din panza de bumbac cu fan proaspat (care se cerne inainte) si se leaga strans la gura. Se stropeste cu apa si se incalzeste pret de un sfert de ceas deasupra unei oale in care fierbe apa. Se scutura saculetul si se infasoara intr-un prosop. Astfel se aplica pe urechea bolnava, avand grija sa nu va ardeti. (Romeo BALINT, Ploiesti)


Calmant cu seminte de in

Fierbeti seminte de in zdrobite sau macinate in prealabil intr-o cantitate dubla de apa. Intindeti pasta fierbinte intr-un strat gros de un deget pe un stergar curat, impaturiti marginile si asezati pachetul rezultat pe zona dureroasa, acoperindu-l cu un fular mai gros, de lana. Schimbati cataplasma atunci cand s-a racit. (Aurelia POPA, Bucuresti)

Foto: homeopathy-health-care.blogspot.com; Remedii naturiste nr. 6 (98)
 

Rinita, conjunctivita, eczeme...

 
Rinita, conjunctivita, eczeme...

Aproape de fiecare data cand iesiti din casa va mananca, vi se inrosesc si umfla ochii, aveti o iritatie in gat, va curge nasul si stranutati des, pe piele va apar pete rosii...? Mai mult ca sigur prezentati o alergie la polenul emanat de felurite vegetale si vehiculat de curentii atmosferici!


Incercati cu incredere coada-soricelului

Ceaiul binefacator se prepara sub forma de infuzie (cinci minute, apoi se strecoara), dintr-o lingura de planta uscata la o cana de apa in clocot. Se beau doua doze zilnic si, de asemenea, se fac inhalatii de aburi si spalaturi nazale. Proprietatile antiinflamatorii, antiseptice, bronhodilatatoare fac din aceasta vegetala un aliat nepretuit in tratarea rinosinuzitelor alergice. (Adelina LUPESCU, Bucuresti)


Alifia de ventrilica este excelenta

Un preparat foarte bun in orice fel de eczeme (dar mai ales in cazul celor alergice), care se obtine destul de usor in casa, este alifia de ventrilica. Eu o folosesc de cate ori am asemenea probleme, de asemenea pentru julituri sau taieturi.

Se toarna peste 250 ml suc proaspat de ventrilica, extras prin stoarcerea plantei, o ceasca de alcool. Se lasa la macerat o saptamana, apoi se filtreaza. Se adauga 125 g sapun de buna calitate, 100 ml apa de trandafiri si inca 250 ml alcool de 70°. Se amesteca totul bine pe baia de apa, pana se omogenizeaza preparatul. Se aplica ca orice unguent pe locurile cu eruptii, de mai multe ori pe zi. (Radu OPREA, Cluj)


Doua preparate anti-urticarie

Se face un amestec din 40 g flori de musetel, 30 g flori de soc, 30 g flori de tei. Se infuzeaza o lingurita din aceasta combinatie intr-o cana cu apa clocotita. Se tine vasul acoperit cateva minute, apoi se strecoara. Se beau doua-trei cani pe zi.

In plus, am aplicat pe zonele afectate cataplasme cu decoct de schinduf. Se obtine dintr-o lingura de seminte macinate peste care se toarna o cana cu apa. Se fierbe timp de zece minute, apoi se strecoara. (Mioara URITESCU, Bucuresti)


Impotriva conjunctivitei

Se zdrobeste o lingura cu seminte de marar, se pun intr-un vas si se toarna deasupra apa clocotita. Aplecati-va cu fata peste aburi, acoperind capul cu un prosop. Stati asa zece minute. Efectul decongestiv se instaleaza imediat!

La fel de util in asemenea situatii este miezul de dovleac. Luati putin miez, mixati-l si aplicati-l sub forma de cataplasma, tinand pleoapele inchise. (Alexa MARIN, lasi)


Aerosolii fac bine

Se amesteca solutie alcoolica de propolis de concentratie 15% cu apa distilata, in proportie 1:1. Se pune pe o sursa de caldura (un resou electric, de pilda), ca vaporii alinatori sa se raspandeasca in incapere. Se fac, in perioadele cat copilul este mai vulnerabil, cate doua sedinte pe zi, fiecare durand cam cinci minute. Dupa aceea, este necesar repaus la orizontala de o jumatate de ora. (Adela MATEESCU, Aiud)


Desensibilizarea si sucul de ceapa amelioreaza

Se consuma zilnic cate 200-250 ml de extract proaspat, dupa mese ori in timpul lor. Se poate obtine prin raderea bulbilor pe razatoarea fina (putina usturime n-a omorat pe nimeni) sau cu ajutorul robotului de bucatarie. Daca acest suc este prea tare pentru stomacul dvs., apelati la decoctul de ceapa. Se fierb patru lingurite de ceapa tocata marunt, cam zece minute, intr-o jumatate de litru de apa. Se strecoara si se bea intreaga cantitate fractionat, pe parcursul unei zile. Gustul se mai poate imblanzi cu miere. (Miruna GRUIU, Targoviste)


Nici o masa fara patrunjel

Infuzie de patrunjel. Se face din doua lingurite de frunzulite (se pot pune inclusiv radacini si seminte) la o cana de apa clocotita; dupa cinci minute, se strecoara si se bea treptat. Acest ceai este si un excelent diuretic, stimuland activitatea renala si ajutandu-va, daca doriti, sa slabiti. Daca si alergia dumneavoastra este insotita de eczeme, va recomand o infuzie combinata.

Amestecati cate 60g de trei-frati-patati, trifoi rosu, urzici (activeaza si circulatia sangvina) si brusture (favorizeaza si eliminarea toxinelor), plus cate 30 g de fumarita si gura-lupului. Peste 25 g de plamada turnati 600 ml apa clocotita, lasati zece minute, strecurati si acoperiti vasul. Beti trei pahare zilnic, inainte de mese.

Ca sa reduceti mancarimile pielii, tamponati zonele iritate cu ceai de limba-mielului. (Paula GHITA, Arad)

Foto: drhomeo.com; Remedii naturiste nr. 4 (96)
 

Naturopatie in caz de dismenoree

 
Naturopatie in caz de dismenoree

Putine sunt femeile - dar mai ales adolescentele si tinerele pana in 25 de ani - care se pot lauda ca nu se confrunta, luna de luna in timpul ciclului, cu valurile de durere resimtita in abdomenul inferior. Acest simptom, uneori atat de sever incat perturba activitatea cotidiana, este consecinta contractiilor uterine, fiind deseori asociat cu un nivel prea crescut de prostaglandina (substanta similara hormonilor), lata cateva strategii de a stopa sau macar ameliora chinuitoarea dismenoree.


Alimentatia si miscarea joaca un rol important in terapie

Chiar daca vi se pare greu de crezut, durerile menstruale pot fi influentate, in sens pozitiv ori negativ, de dieta pe care o adoptati mai ales in perioada imediat premergatoare si in timpul ciclului. Dintre alimentele benefice, ce trebuie sa predomine, amintesc: legumele si fructele, pestele (aduce un important aport de acizi grasi esentiali), carnea de pasare. Eliminati dulciurile, ciocolata in special, cafeaua si ceaiul negru, caci favorizeaza dismenoreea. Evitati grasimile de origine animala, ouale, bucatele condimentate sau cu prea mult ulei. Mancati mai des, dar mai putin cantitativ si mai ales asigurati-va necesarul de calciu, magneziu, zinc, fier si vitamine B, C, E, consumand produse bogate in aceste elemente: lactate degresate, cereale integrale, nuci, spanac, fructe proaspete etc. Daca suferiti de dureri mai accentuate in ultima perioada a menstruatiei, evitati mancarurile sarate, caci grabesc eliminarea mineralelor din corp.

De asemenea, un rol important in prevenirea dismenoreei il joaca miscarea, inainte de menstruatie, faceti plimbari in aer liber, incercati inotul, aerobicul sau yoga. Iata un exercitiu antidismenoree, facil si extrem de util: miscarile pendulatorii rapide, in fata si in spate, din pozitia in patru labe, insotite de contractia muschilor pelvieni, optimizeaza circulatia sangvina in zona organelor genitale si previn congestia peretelui uterin. (Dr. Viorel SOCOLOV, Timisoara)


Decoct de cerentel, pentru un ciclu fara suferinte

Se prepara un decoct din doua lingurite de radacina maruntita, care se fierbe cateva minute intr-o cana cu apa. Se bea neindulcit sau cu zaharina, cate o cana dimineata, pe stomacul gol. (Irina FLORESCU, lasi)


Baile cu levantica dau rezultate

Este suficienta o singura baie, seara, inainte de culcare, pentru a nu mai avea probleme, lata in ce consta: Puneti 100 g flori de levantica in doi litri de apa clocotita. Strecurati ceaiul dupa un sfert de ora si turnati-l in apa din cada. Relaxati-va in aceasta baie un sfert de ora, apoi bagati-va in pat, la caldura.

Mai puteti apela, dupa cum aveti posibilitatea, si la compresele calde, la o sticla cu apa fierbinte sau la o perna electrica. Aceste tratamente relaxeaza musculatura din regiunea pelvisului, permitand sangelui sa se elimine mai usor. Incercati-le si dumneavoastra si nu veti regreta. Atentie: daca fluxul menstrual este mare, utilizati compresele reci! Inmuiati un prosop de bumbac in apa de la frigider, stoarceti-l si infasurati-l in jurul bazinului. Aplicati deasupra un prosop uscat. Pastrati compresa pana la potolirea durerilor. (Luminita RUSU, Baia-Mare)


„Am scapat de chin cu un ceai complex“

Tratamentul debuteaza cu zece zile inainte de menstruatie, si durerile specifice nu mai apar. Plantele care intra in reteta sunt lipsite de contraindicatii, asa ca o astfel de terapie poate fi urmata oricat de mult.

Se face un amestec din 20 g flori de galbenele, 40 g frunze de izma, 40 g traista-ciobanului. Se infuzeaza o lingurita de plante intr-o cana cu apa clocotita pentru cateva minute, apoi se strecoara. Se beau una-doua cani pe zi. (Geanina D., Cluj)

Foto: alltip.com; Remedii naturiste nr. 4 (96)
 

Spanacul, un aliat al cardiacilor

 
Spanacul, un aliat al cardiacilor

Bogat in saruri minerale, oligoelemente si vitamine de tot felul, spanacul nu este doar un aliment deosebit de nutritiv, ci si un veritabil medicament natural. Contribuind la tonifierea miocardului, optimizandu-i activitatea, aceasta vegetala este de asemenea supranumita matura intestinelor, deoarece ajuta la purificarea tubului digestiv. Totodata, creste cantitatea de urina eliminata, stimuleaza secretiile gastrice, pancreatice si biliare, faciliteaza eliminarea viermilor intestinali, previne infectiile gingivale si, nu in ultimul rand, constituie un tonic puternic al sistemului nervos.

Extract alcoolic recomandat in boli de inima

Acesta este un excelent remineralizant, care ajuta mult in buna functionare a inimii. Il prepar in fiecare primavara si il consum o luna pe an. Iata cum se obtine:

Amestecati 200 ml suc proaspat de spanac cu un litru de vin de calitate. Beti cate 50 ml de trei ori pe zi. (V. R., Bucuresti)


Un leac pretios contra pancreatitei

Se cumpara spanac frumos, ideal provenit dintr-o cultura ecologica, se spala doua maini de frunze, se toaca marunt, apoi se toarna peste ele 200 ml apa, putin cate putin. Se amesteca cu un pisalog de lemn, presandu-se bine, ca sa iasa toata zeama din ele. Se lasa si la macerat cinci ore, la temperatura camerei. Se consuma zilnic, pe stomacul gol, cate o asemenea portie, amestecata cu 30 g polen. (R. D., Bucuresti)


Cataplasme pentru rani usoare

Se iau cateva frunze proaspete, se spala bine, apoi se scufunda pentru un minut in ulei de masline cald. Se aplica pe zona afectata si se lasa sa actioneze 45 de minute. Frunzele se pot folosi si in scop cosmetic (dupa ce au fost zdrobite), sub forma de masti de fata, pentru regenerarea pielii. Se tin timp de 20 de minute, dupa care se spala tenul cu apa calda. (C. R., Ulmi)


Suc ideal in caz de convalescenta

Preparatul se obtine dintr-o parte suc de spanac (se spala o mana de frunze proaspete, apoi se centrifugheaza, impreuna cu putina apa plata, si se colecteaza zeama astfel obtinuta) si patru parti suc de morcovi. Se beau 600 ml astfel de suc pe zi, repartizat in trei reprize, cu 15 minute inainte de fiecare masa principala. (P. T., Bucuresti)

Remedii naturiste nr. 4 (96)
 

Solutii la indemana contra lacrimarii abundente

 
Solutii la indemana contra lacrimarii abundente

Secretia lacrimala este o functie normala a ochilor. Principalul rol este lubrifierea corneei, pentru impiedicarea ulcerarii acesteia. De asemenea, lacrimile contin anticorpi care ajuta la distrugerea bacteriilor si a altor agenti patogeni care ajung la nivelul ochilor. Exista insa si cazuri in care eliminarea este foarte abundenta, problema fiind determinata de factori de mediu sau de diferite afectiuni oculare, printre care conjunctivita sau urciorul.

Doua retete din batrani

  1. Amestecati o lingura de seminte macinate de schinduf cu apa clocotita pana obtineti o pasta. Intindeti produsul rezultat pe o bucatica de panza curata si aplicati-o pe urcior. Mentineti 30 de minute.
  2. Umpleti un saculet de panza cu seminte de in si puneti-l la fiert in apa pentru zece minute. Aplicatii cat mai cald (dar sa nu va opariti!) pe ochi si acoperiti-l. Repetati aceasta procedura dupa o jumatate de ora. (G. C., Timisoara)

„Decoctul de cerentel mi-a adus vindecarea“

Ceaiul se obtine din trei lingurite de planta maruntita, care se pun in 250 ml apa rece. Se lasa sa fiarba 15 minute, apoi se strecoara. Se foloseste ceaiul exclusiv in uz extern, sub forma de comprese aplicate pe pleoape. Se repeta tratamentul de mai multe ori pe zi, avand grija ca de fiecare data sa folositi comprese sterile si niciodata una singura pentru ambii ochi. (A. M., Oradea)


Trei preparate cu actiune imediata

  1. Un leac foarte bun obtineti din coaja de castravete. Curatati o leguma sanatoasa, dupa ce ati spalat-o bine in prealabil, apoi maruntiti bine coaja. Puneti intr-un vas mai mare de sticla o jumatate de pahar de materie vegetala, peste care turnati 300 ml apa in clocot. Adaugati si o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu. Cu preparatul rezultat racorit puneti comprese pe pleoape.
  2. La fel de util in tratarea conjunctivitei este miezul de dovleac. Maruntiti-I bine si aplicati-l sub forma de cataplasma pe pleoapele inchise. Efectul este imediat!
  3. Aplicati pasta realizata dintr-un galbenus si faina de secara pe ochiul afectat, lasati sa actioneze cateva minute, apoi indepartati cu apa rece din belsug. Repetati tratamentul de mai multe ori pe zi. (I. R., Fagaras)

Tinctura de arnica este salutara

M-am gandit ca ar merita sa va relatez modalitatea extrem de simpla si putin costisitoare de a limita, atat ca simptomatologie, cat si ca durata, orgeletul.

Se dilueaza o lingurita de tinctura de arnica la 100 ml apa calduta. Se inmoaie comprese sterile in acest amestec, se pun pe pleoape si se lasa sa actioneze cateva minute. Se repeta de mai multe ori pe zi (de fiecare data se folosesc alte comprese sterile), pana la vindecare. (V. C., Piatra Neamt)


Tratamente cu efect garantat

Ati dus mana murdara la ochi si v-ati ales cu un urcior de toata frumusetea la pleoapa? Am solutiile ideale pentru a va vindeca in timp record si a reduce intensitatea suparatoarelor simptome, inclusiv lacrimatul excesiv.
  • Cumparati de la plafar o punguta cu seminte de in. Spalati bine in mai multe ape planta, pentru a va asigura ca ati eliminat orice urma de praf, apoi faceti o cana de infuzie, socotind o lingurita de seminte la 250 ml apa clocotita. Acoperiti vasul pentru 30 de minute, strecurati, inmuiati o compresa sterila in ceaiul rece, apoi aplicati-o pe pleoapa. Mentineti circa un sfert de ora, dupa care indepartati-o. Repetati operatiunea, de fiecare data cu o compresa noua, de mai multe ori pe zi.
  • Efect la fel de bun in grabirea maturarii micului abces il au compresele cu ceai negru. Puneti intr-un tifon putin ceai negru, uscat, scufundati-l in apa fierbinte pentru un minut, iar dupa ce s-a racit putin aplicati-l pe pleoapa bolnava pentru 15 minute.
  • De asemenea, ungeti locul urciorului cu ulei de ricin, timp de doua-trei zile. (A. M., Bucuresti)
Remedii naturiste nr. 4 (96)
 

Sporiti-va frumusetea in mod 100% natural

 
Sporiti-va frumusetea in mod 100% natural


Hidratare maxima cu pulpa de castravete si mar

Se curata de coaja o jumatate de castravete, pulpa se face piure si se amesteca cu albusul unui ou proaspat, doua lingurite de suc de lamaie si o lingurita de pulpa de mar, data pe razatoarea cu ochiuri mici. Eventual, toate ingredientele se pun intr-un mixer electric, care sa le marunteasca si sa le omogenizeze si mai bine. Se introduce amestecul pentru zece minute la frigider, intre timp, se curata pielea fetei si a gatului. Se aplica masca, in strat consistent. Se lasa sa actioneze 20 de minute, apoi se indeparteaza cu apa calduta din belsug. Tratamentul ajuta la indepartarea celulelor moarte de la suprafata pielii, are efect purificator, regenerant si rehidratant. (Diana NEAMTU, lasi)


Masca revigoranta pentru fumatoare

Luati doua lingurite de drojdie de bere pudra si amestecati-o cu o lingura de ulei de masline, o lingura de morcov ras, doua linguri de smantana si doua fire de patrunjel verde, spalat si tocat marunt in prealabil. Pentru o omogenizare cat mai buna, puteti utiliza un mixer sau un blender electric. Aplicati masca pe fata curata, iar deasupra puneti fasii de tifon. Stati intinsa pe spate circa un sfert de ora, perfect relaxata. La final, clatiti-va cu apa rece din abundenta, pentru a intensifica circulatia sanguina locala. (Paula RADOI, Bucuresti)


Pregatirea pentru bronzul natural incepe acum

Inainte de orice, usurez indepartarea celulelor moarte de la suprafata pielii, supunandu-mi intregul corp unui peeling natural. Intr-un castronel din plastic, pun laolalta sare de mare si zeama de lamaie, cat sa obtin un preparat umed, omogen. Incep sa ma masez cu acest amestec, insistand asupra picioarelor, feselor si bratelor.

Urmeaza o baie reconfortanta cu zer. Acesta asigura pielii ingredientele de care are nevoie pentru a fi frumoasa si sanatoasa. Aveti nevoie de circa doi litri de zer pe care il adaugati in cada umpluta pe jumatate cu apa calduta. Ramaneti in aceasta baie cam zece minute. Clatiti-va la final cu apa calduta, apoi stergeti-va cu un prosop mai aspru, care sa stimuleze circulatia sangvina. (Mihaela FICEAC, Bucuresti)


Demachiant cu iaurt si grau

Amestecati intr-un bol o jumatate de pahar de iaurt, o lingurita de miere lichida de salcam, o lingurita de grau incoltit dat prin rasnita de cafea, o jumatate de mar dat pe razatoarea mica si o lingura de suc de lamaie. Adaugati 10 ml amidon (de cartofi) si cateva picaturi de ulei aromatic de lavanda si omogenizati. Turnati continutul intr-un recipient de sticla si pastrati-l in frigider. Se sterge fata dimineata si seara, cu ajutorul unui tampon de vata inmuiat in solutie.

Va mai dau un sfat care sa va ajute sa nu suferiti de arsuri solare: nu uitati sa va ungeti de mai multe ori pe zi cu alifie cu ecran solar, caci o singura aplicare nu este suficienta. De asemenea, luati in calcul si urechile, caci nici ele nu scapa de fierbinteala soarelui. (Andreea SORESCU, Bucuresti)


Pete brune? Camuflati-le cu crema de rozmarin

La bainmarie, topiti 40 g ceara de albine in 100 ml ulei de masline. Retrageti vasul de pe foc si adaugati trei picaturi de ulei esential de rozmarin si trei picaturi de ulei esential de lamaie. Amestecati pana ce solutia s-a racit definitiv. Ungeti-va seara, inainte de culcare, cu crema astfel obtinuta. Daca urmeaza sa va expuneti la soare, nu folositi uleiul de citrice, intrucat acesta este fotosensibilizant, iar efectul tratamentului ar putea fi invers celui scontat! (Florentina JIANU, Timisoara)


Berea, ideala pentru pielea descuamata

Aveti nevoie in fiecare seara de o jumatate de sticla de bere blonda; un pahar il consumati, iar bautura care ramane, cam 50 ml, o puneti pe o bucata moale de panza. Cu aceasta va tamponati zonele descuamate. Veti vedea efectul pozitiv in doar cateva zile. Va urez succes! (Nona SANDOR, Covasna)


Combateti imbatranirea prematura

Amestecati o mana de frunze uscate de roinita cu doua linguri de radacina si flori de nalba mare. Turnati peste plante 30 ml alcool de 90° si 30 ml apa distilata. Puneti deasupra vasului un prosop, apoi depozitati-l la rece. Controlati intre timp daca este suficient lichid, iar daca nu, completati cu apa distilata. Dupa sapte zile, strecurati si presati bine materia vegetala. Adaugati alti 30 ml alcool si zece picaturi de ulei aromat de lamaie.

Daca aveti riduri la colturile ochilor, amestecati 10 g vitamina C si 50 ml ulei de ricin intr-o sticluta inchisa la culoare. Agitati recipientul si puneti-l la loc intunecos si rece. Aplicati cateva picaturi pe ten seara, inainte de culcare, in strat subtire. Indepartati surplusul cu un servetel absorbant. Pielea va deveni in scurt timp intinsa si elastica.

Iata si o reteta cosmetica pe care o pot folosi si barbatii, mai ales cei cu meserii care deterioreaza pielea mainilor:
Puneti patru linguri de vaselina intr-o craticioara, la foc domol. Adaugati doi pumni de flori proaspete de soc si, cand s-au inmuiat bine, indepartati oala de pe foc si acoperiti-o cu un capac. Lasati asa cam o ora, apoi repuneti la foc, dar mai iute. Dupa cateva minute, turnati lichidul intr-o sticla de culoare inchisa, pe care o tineti la loc racoros. Seara de seara, ungeti-va cu acest amalgam si va garantez ca pielea palmelor dumneavoastra nu va mai fi crapata si nici batucita. (Victoria TURCU, Iasi)


Trucuri pentru prevenirea ridurilor

  • Bateti spuma tare albusul de la un ou proaspat si adaugati cateva picaturi de zeama de lamaie. Intindeti pe fata curata, lasati sa actioneze 15 minute, apoi indepartati cu apa rece. Este o excelenta sursa de proteine si apa, ajutand la eliminarea celulelor moarte de la suprafata epidermei si la estomparea ridurilor.
  • Virtutile revitalizante ale grepfrutului rosu nu mai sunt pentru nimeni un secret. Adaugati putin suc proaspat intr-un albus batut spuma tare. Amestecati usor, pentru ca lichidul sa se incorporeze cat mai bine, apoi intindeti masca rezultata in strat gros pe fata, gat si decolteu.
  • Bateti doua galbenusuri cu cateva lingurite de ulei de migdale si putina apa. Aplicati amestecul pe fata, folosindu-va de un tampon de vata si lasati sa actioneze zece minute inainte de a va clati cu apa rece. Daca va mai ramane solutie nefolosita, nu o aruncati, ci intindeti-o pe maini, care nici ele nu sunt ferite de imbatranire.
  • Puneti trei linguri de tarate de grau intr-un bol si turnati deasupra cateva lingurite de lapte, pana se umezesc bine. Lasati putin sa „dospeasca“, adaugati o lingurita de miere si amestecati bine. Aplicati masca pe fata si pe gat, timp de un sfert de ora, apoi spalati-va cu apa din abundenta. (Elvira COJOCARU, Brasov)

Masca astringenta cu catina

Dupa ce culegeti fructele coapte, spalati-le bine si puneti-le sa se scurga intr-o strecuratoare. Zdrobiti-le cu o lingura de lemn, amestecati-le cu o jumatate de pahar de iaurt natural si cu o lingurita de praf de argila rosie. Pasta obtinuta o intindeti pe fata si gat si o lasati sa actioneze cel putin 15 minute. Clatiti-va la final cu apa rece. (H.P., Medias)

Remedii naturiste nr. 4 (96)