6 ceaiuri care stopeaza greata si varsaturile
- Boli digestive -
Sfatul medicului: adoptati dieta corecta
Cata vreme veti furniza in continuare stomacului si ficatului alimente greu de procesat, nu aveti nicio sansa sa va reveniti. Iata recomandarile de care trebuie sa tineti seama cand aveti greturi si vomismente pe fond de indigestie:- O zi sau doua nu mancati nimic solid. Beti doar multa apa fiarta si racita in prealabil, ceaiuri (menta, musetel, anghinare, armurariu etc).
- Cand starea s-a mai ameliorat, reluati progresiv alimentatia, incepeti cu supe usoare, de legume, strecurate. Alegeti vegetalele care nu fermenteaza, mai ales daca aveti si diaree. Continuati cu piure de legume (de morcovi este ideal!), compoturi (fara zahar sau cu zaharul fiert), paine alba prajita, carne slaba, dar numai fiarta sau bine fripta.
- Luati suplimente cu vitamine din complexul B (sa contina neaparat B12 - cobalamina). Acest element este esential in digerarea si in absorbtia nutrimentelor, in sinteza proteinelor, in metabolismul carbohidratilor (glucidelor) si al grasimilor. Doza zilnica recomandata este de doua micrograme, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Surse naturale ar fi: branzeturi, macrou, lapte, tofu si alte preparate pe baza de soia, cereale fortificate.
Infuzie de chimen
Proprietatile, atat culinare, cat si terapeutice, ale ghimbirului sunt date in special de uleiurile esentiale, a caror concentratie este de aproximativ 70%. Planta are puternice efecte antivomitive si antispastice, ajutand la eliminarea gazelor intestinale. Stimuleaza, de asemenea, functiile enzimelor pancreatice (elemente care accelereaza asimilarea alimentelor ingerate, chiar si a celor mai indigeste). In plus, actiunea antimicrobiana datorata uleiurilor eterice se dovedeste salutara in conditiile unor dezechilibre in flora digestiva, diareei cronice, toxiinfectiilor.Ceaiul se prepara dintr-o lingurita si jumatate de seminte la o cana cu apa clocotita. Se filtreaza dupa zece minute. Se bea in trei reprize, dupa mesele principale. Micutele fructe in forma de semiluna se pot procura deopotriva de pe rafturile magazinelor de plante medicinale si din raioanele de condimente ale supermarketurilor.
Ceai de armurariu
Semintele acestei vegetale contin silimarina, o substanta antivomitiva si care prezinta proprietatea de a asigura protectia ficatului, fiind indicata chiar in terapia hepatitelor acute si cronice, precum si a cirozei hepatice. Mai mult, armurariul se poate dovedi un antitoxic redutabil, ajutand organismul sa reziste celor mai puternice otravuri, de la ciupercile necomestibile, pana la gazele industriale sau metalele grele.Infuzia se prepara in doi timpi. O lingurita de pulbere de seminte de armurariu se lasa intr-o jumatate de cana de apa rece de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Maceratul se pune deoparte, iar materia vegetala ramasa se opareste cu o jumatate de cana de apa clocotita. Se strecoara dupa racire. Se combina cele doua extracte. Se consuma cate o doza inainte de masa de pranz si de cina. Planta se recomanda si in forma extractului standardizat la un continut de 80% substanta activa.
Fiertura de ghimbir
Atat in scop culinar, cat si terapeutic, de la ghimbir se folosesc radacinile, apreciate pentru gustul picant si aroma placuta, asemanatoare cu a cojii de grepfrut. In trecut, marinarii chinezi mestecau aceasta planta pentru a combate raul de mare. Numeroase studii au confirmat ca taie senzatia de voma cu diverse cauze (greturile la gravide, raul de transport si cel provocat de excese bahice ori de dieta incorecta).O lingurita de radacina rasa de ghimbir se fierbe cateva minute in 300 ml apa, apoi se strecoara. Se indulceste cu miere de salcam. Se bea intreaga cantitate cu inghitituri mici. Este nu doar antivomitiv, ci si un redutabil remediu in caz de raceli, ajutand la descongestionarea gatului, la alungarea raguselii, la scaderea febrei, la usurarea respiratiei. Contra gretei se pot administra la fel de bine capsule cu pudra procurate de la farmacie sau magazinele cu produse naturiste.
Infuzie de musetel
Putini sunt cei care sa nu fi folosit macar o data in viata ceaiul de musetel, fie pentru a-si obloji o rana, fie pentru a combate greata si varsaturile, fie pentru calma o durere de burta, fie pentru a-si curata tenul, fie, pur si simplu, pentru a se desfata cu aroma deosebita intr-o seara mohorata. Pe cat de polivalenta este aceasta planta, pe atat este de raspandita, crescand atat la ses, cat si in zonele de deal si de munte, adaptandu-se usor oricaror conditii climaterice. Multimea de proprietati curative cu care a fost inzestrat musetelul face sa fie considerat, fara vreo exagerare, regele plantelor medicinale din tara noastra.Infuzia se prepara din sapte-opt flori de musetel la o cana cu apa clocotita. Se acopera vasul pentru zece minute, apoi se strecoara. Ceaiul se bea neindulcit si, daca este vorba de o indigestie mai serioasa, nu se mai consuma altceva in ziua respectiva.
Ceai de anghinare
Desi indicatiile terapeutice ale anghinarei sunt numeroase, efectele antiemetic (de combatere a senzatiei de voma), coleretic (de stimulare a secretiei biliare) si hepatotrofic sunt cele mai importante. Mai mult, este una dintre putinele vegetale cu astfel de virtuti, care determina sa fie prescrisa frecvent in caz de hepatita cronica sau ciroza hepatica. Daca de vina pentru simptome sunt asemenea severe probleme ale ficatului, cura se urmeaza timp de o luna, urmata de o pauza de o luna, dupa care se reia.Ceaiul se obtine usor, astfel: peste trei lingurite de frunze uscate, maruntite, se toarna 300 ml apa clocotita, se lasa cam zece minute, apoi se strecoara. Se administreaza inainte de pranz si cina. E bine ca bolnavul sa stea culcat pe partea dreapta a corpului catva timp dupa consumarea ceaiului. Dupa disparitia vomismentelor, gustul amar al infuziei se poate estompa cu miere de tei.
Decoct de anason
Anasonul este utilizat in gastronomia majoritatii popoarelor inca din antichitate, fiind foarte apreciat pentru aroma inconfundabila si gustul dulceag, ce se „asorteaza“ perfect cu dulciurile, dar si cu carnea alba si legumele. Se recomanda pentru prevenirea si combaterea a variate simptome si afectiuni, de la greata si vomismente, la reumatism, bronsita si insomnie. Uleiul volatil continut de seminte are un pronuntat efect carminativ (combate balonarea) si colagog (stimuleaza eliminarea bilei in duoden). Ajuta la ameliorarea digestiei, excitand peristaltismul intestinal, accelereaza secretiile salivara, gastrica, intestinala si pancreatica.Sase-opt fructe de anason se fierb in 100 ml apa pentru cinci minute. Ceaiul se filtreaza dupa racire. Se consuma in mai multe reprize pe parcursul zilei, cate o lingurita o data.
Respectati intocmai dozele recomandate, altfel se pot ivi efecte adverse.