Formule antiacneice adaptate varstei
- Bolile de piele -
Inesteticele cosuri dau batai de cap nu numai adolescentilor, ci si, de multe ori, mamelor acestora. Solutiile pentru a scapa de jenanta problema trebuie adaptate fiecarei varste, folosirea acelorasi tratamente fiind contraindicata. Care este atitudinea potrivita si mai ales care sunt cele mai bune arme contra acneei descoperiti in paginile de fata.
Iata un scenariu extrem de plauzibil in cazul doamnelor: va despart mai bine de 25 de ani de copiii dumneavoastra, insa in ciuda acestui fapt, va confruntati cu o problema dermatologica similara, anume acneea. Daca vreti sa scapati pentru totdeauna de cosuri, incetati sa mai utilizati aceleasi produse anticomedoane ca mezinii familiei. Este necesar sa procedati astfel intrucat nu mai aveti tenul de la 15-16 ani, plus ca forma afectiunii este alta la maturitatea deplina decat in junete, chiar daca aparentele va indeamna sa credeti contrariul.
Mizati pe tratamentul corespunzator
- PENTRU ADOLESCENTI. Nu experimentati la nesfarsit, dand fuga sa cumparati orice nou produs antiacneic de la raioanele cosmetice ale supermarketurilor sau care se comercializeaza la liber in farmacii. Mai bine mergeti la un consult dermatologic, pentru a afla o opinie avizata. De cele mai multe ori, tratamentul oportun consta intr-un produs de uz local pe baza de peroxid de benzoil si de vitamina A acida, sub forma de crema sau gel. In general, se aplica seara. In situatii mai severe, cura se poate completa cu antibiotice orale, suplimente cu zinc sau chiar, in cazul tinerelor, cu un tratament hormonal (pentru a reechilibra nivelurile de androgeni si estrogeni). In fine, cea mai eficienta substanta contra acneei este isotretinoina, un derivat al vitaminei A, care blocheaza productia de sebum si duce la vindecarea deplina in numai cateva luni. Administrarea nu este insa lipsita de riscuri, putand determina uscarea excesiva a pielii, de aceea se impune supravegherea unui specialist. Este de dorit ca la fetele ce au o viata sexuala activa, dat fiind ca medicamentul poate avea efect teratogen (de producere a unor malformatii asupra fatului), in schema terapeutica sa fie inclus si un contraceptiv.
- PENTRU DOAMNE. Inainte de a adopta un tratament atiacneic se impune un consult la ginecolog, pentru a verifica daca nu cumva contraceptivul folosit, care stimuleaza producerea de androgeni, sta la originea problemei. Daca nu sunt multe cosuri, benefica poate fi terapia locala cu peroxid de benzoil, ce se poate cumpara din farmacie fara reteta. Dar, atentie!, solutia trebuie aplicata seara, caci este fotosensibilizanta. Sunt si situatii, nu putine la numar, cand dermatologul recomanda suplimentar un antibiotic, deoarece, de cele mai multe ori, acneea aparuta la varsta adulta are un caracter inflamator-infectios foarte pronuntat.
Alegeti solutia de curatare adecvata
- PENTRU ADOLESCENTI. Tinerii au in general tendinta sa foloseasca formule de igienizare a pielii mult prea agresive. Scopul acestor produse este sa curete fara insa sa degreseze prea mult epiderma, altfel aceasta, cu tendinta compensatorie, va produce o cantitate suplimentara de sebum. Ideale pentru adolescenti, mai ales daca se afla deja sub un tratament antiacneic stabilit de medicul dermatolog, sunt gelurile-spuma care nu contin agenti bactericizi. Pentru domnisoarele care nu obisnuiesc sa se machieze este potrivita si o apa de fata, pe care sa o foloseasca seara, inainte de culcare. In cazul in care exista cosuri si pe spate si/sau pe torace, se recomanda folosirea unui gel de dus cu un pH apropiat de cel al pielii.
- PENTRU DOAMNE. La femeile mature, eruptia acneica se concentreaza mai ales in partea inferioara a fetei, mai exact sub pometi si pe barbie. Este obligatorie indepartarea urmelor de cosmetice in fiecare seara, folosind un lapte de ten sau o apa demachianta. Mai poate fi de folos clatirea cu apa termala ori si mai bine, a unui gel de curatare special conceput pentru tenurile cu tendinta acneica.
Optati pentru crema de intretinere potrivita
- PENTRU ADOLESCENTI. Daca tratamentul antiacneic are efect iritant, daca usuca prea tare pielea, seara este bine sa se foloseasca un produs rehidratant. In caz contrar, se poate opta pentru o solutie ce limiteaza excesul de sebum. Cremele care contin acizi exfolianti amelioreaza calitatea epidermei, fiind de preferat formulelor clasice de gomaj, cu microparticule, ce pot favoriza subtierea tenului.
- PENTRU DOAMNE. In lipsa unui tratament local antiacneic, dimineata si seara, trebuie utilizata o crema hidratanta cu textura fluida, nu foarte grasa, pentru a compensa actiunea agentilor de curatare si a restaura filmul lipidic natural al pielii. O epiderma bine hidratata va secreta mai putin sebum in scop defensiv. Produsele destinate pielii adulte cu imperfectiuni reprezinta optiunea corecta.
Medicina naturista nr. 10 (158)