Metode de aparare impotriva tantarilor. Cum scapi de tantari?

 
Metode de aparare impotriva tantarilor

O iesire la iarba verde, o plimbare prin parc la lasarea serii sau „imprudenta” de a lasa fereastra deschisa si esti ciuruit de tantari mai repede decat ti-ai fi putut imagina. Noi iti explicam de ce ataca minusculii vampiri si mai ales te invatam cum te poti apara de ei.

La tantari, masculul este mare crai: umbla din „floare-n floare“, bazaind vesel, gata oricand sa raspunda solicitarilor vreunei femele. Dupa imperechere, aceasta conserva lichidul seminal intr-un soi de depozit, un buzunar situat deasupra abdomenului. Pentru ca ouale sa ajunga la maturitate inainte de a fi depuse, este nevoie de un aport suplimentar de proteine. Iar sangele nostru este o excelenta sursa...

Printre milioanele de specii de insecte care populeaza lumea, exista aproape 300 de specii de tantari ce ii inteapa fara mila pe oameni. Ghidandu-se prin detectarea culorilor si miscarilor, femela inaripata este totodata sensibila la mai multe tipuri de mirosuri. In functie de acest criteriu isi alege prada. O data ce s-a asezat „la masa”, isi scoate trompa, capabila sa perforeze pielea pana ce da de un vas sanguin capilar. Inainte de a absorbi, injecteaza putina saliva anticoagulanta (responsabila de aparitia mancarimilor si a inflamatiei specifice). Apoi festinul poate incepe!

Dar de ce unele persoane sunt sistematic victime ale acestor intepaturi?






Portretul-robot al victimei ideale

Multa vreme s-a incercat elucidarea misterului potrivit caruia unele persoane sunt preferate de micii devoratori, in detrimentul altora. Din pacate, mult prea numerosii compusi chimici care ne individualizeaza, precum si mirosurile particulare emise de piele au facut acest lucru foarte dificil. Se vehiculeaza ipoteza ca susceptibilitatea de a fi intepat este de origine genetica in aproape 85% dintre cazuri. Unele tipuri de mirosuri sunt insa detectate pana la o distanta de 50 de metri.
  • Persoanele care au la suprafata pielii concentratii crescute de steroizi sau de colesterol sunt adesea intepate. Acest lucru nu are neaparat o legatura cu nivelul global al colesterolului din sange, ci mai degraba cu capacitatea de a produce acest compus.
  • Tantarii detecteaza deopotriva cantitatile excesive ale anumitor acizi, precum cel uric.
  • Transpiratia bogata in acizi grasi, amoniac sau acid lactic este, de asemenea, foarte atractiva.
  • Gazul carbonic este deopotriva captivant.
Pentru a trece neobservat pe sub trompa si ochii tantarilor, este de preferat sa stai nemiscat, intins pe un sezlong, decat sa joci fotbal cu prietenii. Miscarile atrag de obicei atentia vampirilor bazaitori, la fel emisia excesiva de gaz carbonic sau acid din transpiratie.






Nu fiti o prada usoara!

Respectarea catorva reguli simple va va ajuta sa va salvati pielea de la atacul tantarilor:
  • Purtati haine largi si lungi, care sa va acopere bratele si picioarele, pana la glezne. Evitati tesaturile prin care trompa tantarilor poate patrunde cu usurinta, precum muselina sau voalul.
  • Impregnati-va imbracamintea cu un produs insecticid special. Repulsivele absorbite de fibre se evapora foarte lent, conferind astfel protectie pe termen lung.
  • Montati plase anti-insecte la ferestre.
  • Atarnati prin casa saculeti cu levantica uscata si, eventual, folositi otet aromat cu lavanda pentru piele.
  • Daca „raul“ se produce si sunteti intepati, incercati sa nu va scarpinati; spalati zona inflamata cu apa si sapun, dupa care aplicati local lotiuni mentolate, care ajuta la calmare.
  • Sprayurile sau unguentele anti-tantari pentru piele contin un principiu activ care indeparteaza insectele fara a le omori. Femeile insarcinate si copiii e bine sa ceara sfatul medicului inainte de a apela la astfel de produse. Dupa mai mult de 30 de ani de studii, s-a mai tras concluzia ca folosirea abuziva de DEET (dietil-meta-toluamida) cauzeaza moartea neuronilor din zonele care controleaza miscarea muschilor, invatarea, memoria sau capacitatea de concentrare.

Si o veste buna...

Conform unui studiu recent, ale carui rezultate au fost date publicitatii la mijlocul lunii trecute, cercetatorii americani au reusit sa modifice genetic niste tantari, facandu-i incapabili sa transmita germenul responsabil de paludism (malarie). Mai exact, acesti entomologi de la Universitatea din Arizona au reusit sa altereze genomul de anofel, imunizandu-si „subiectii” total impotriva parazitului Plasmodium. Ei spera ca intr-un viitor apropiat vor putea inlocui tantarii din natura cu populatii de insecte nepericuloase modificate genetic in laborator.






Uleiurile esentiale - repelente fara efecte secundare

Daca doriti sa utilizati un produs natural pentru a evita sa mai fiti ciupiti, va puteti prepara singuri o solutie dupa urmatoarea reteta:
Aveti nevoie de 250 ml alcool din cereale (il gasiti in supermarket-uri) sau vodca; 30 de picaturi de esente de lavanda, lamaie, eucalipt, arbore de ceai, rozmarin, muscata trandafirie (le puteti folosi pe toate sau doar o combinatie de doua uleiuri); un recipient cu pulverizator. Amestecati foarte bine ingredientele, iar solutia obtinuta aplicati-o pe piele.

Daca sunteti reticenti in a folosi un produs pe baza de alcool, puteti incerca o combinatie din zece picaturi de uleiuri esentiale de eucalipt si arbore de ceai, doua lingurite de ulei vegetal, de preferat de masline si o lingurita de gel de aloe vera (optional).

O alta planta utila in prevenirea atacurilor este usturoiul. Stoarceti un catel de usturoi proaspat si aplicati zeama pe piele, asta daca nu aveti nimic impotriva mirosului persistent. La fel de bine puteti face o solutie dintr-o parte suc de usturoi si cinci parti de apa, pe care sa o pulverizati prin aer, in jurul dumneavoastra, atunci cand stati afara.
Daca pregatiti un gratar afara, pentru a tine tantarii la distanta, aruncati cate un praf de rozmarin si de salvie direct peste carbuni.

Dr. Carmen Madelaine CUREA, medic primar dermatovenerolog - Medicina naturista nr. 6 (166)





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa