Imunitate maxima. Solutii 100% naturale
Exista persoane, mai ales din randul copiilor si varstnicilor, care, de cum da prima ploaie mai rece de toamna si pana se desprimavareaza, stau mai tot timpul cu nasul in batista... Aceasta sensibilitate exagerata se poate corecta relativ usor, prin cateva mici schimbari in dieta si apeland cu consecventa la imunostimulatoarele naturale. Respectati sfaturile noastre si va asiguram ca raceala si gripa va vor ocoli.
Organismul poseda o arma naturala de aparare, cu care poate neutraliza marea majoritate a agentilor patogeni din exterior. Acest „instrument“ complex are datoria de a inactiva sutele de mii de antigeni (bacterii, virusuri, fungi, agenti toxici etc.) cu care venim zilnic in contact, prevenind astfel instalarea diverselor maladii, in special infectioase. Sunt totusi perioade cand germenii de tot soiul prolifereaza, iar sistemul imunitar (fiind destabilizat de variatiile bruste si notabile de temperatura) nu poate face fata singur agresiunilor, intr-un astfel de caz interventia cu preparate care au rolul de a-l sustine fiind oportuna.
Preparate la indemana oricui
- Faceti un amestec in parti egale din pulberi de macese si catine (se obtin prin macinarea fructelor uscate cu o rasnita de cafea) si luati cate trei linguri pe zi (in cazul copiilor se administreaza doar cate o jumatate de lingurita inainte de fiecare masa). Tratamentul se urmeaza o luna.
- Propolisul este esential pentru stimularea imunitatii, are si actiune dezinfectanta, mai ales la nivelul cailor respiratorii medii: amigdale, esofag, faringe, laringe. Se ia sub forma de tinctura, cate trei lingurite amestecate cu trei linguri de miere poliflora pe zi.
- Laptisorul de matca este un excelent remediu pentru persoanele subponderale ori aflate in convalescenta. Se recomanda in cure de una-trei luni, cate doua linguri de miere cu laptisor de matca (2%) pe zi.
- Cate o lingurita de drojdie de bere si cate doua lingurite de polen (in doua reprize) pe zi, timp de zece zile (se reia cura dupa o pauza de 20 de zile) pot face minuni.
- Faceti un amestec din patru linguri de frunze si flori de paducel, trei linguri de roinita, doua linguri de menta, o lingura de vasc, o lingura de frunze de lamai, toate ingredientele bine maruntite. Opariti o lingurita de amestec cu 200 ml apa timp de zece minute. Se strecoara si se bea intreaga cantitate de ceai fierbinte, indulcit cu miere de salcam.
- Puneti laolalta patru linguri de sunatoare, trei linguri de radacina de valeriana, doua linguri de frunze de mur, o lingura de flori de salvie si o lingura de cimbru. Opariti o lingurita de amestec cu 250 ml apa timp de 15 minute. Se strecoara si se bea intreaga cantitate de ceai fierbinte seara, inainte de culcare, indulcit cu miere de tei.
Ponturi dietetice
- Lata cateva sugestii care vor preveni in mare masura caderile la nivelul sistemului imunitar:
- Reduceti din grasimi. Feriti-va mai ales de mancarurile care au la baza rantasuri, smantana, unt, untura etc.
- Hidratati-va. Chiar daca este mai rece afara si nu prea va e sete, impuneti-va sa beti macar doi litri de apa pe zi.
- Mancati cat de des puteti banane, smochine, patrunjel, orez nedecorticat, cereale integrale, fructe de padure, capsune, ananas, citrice, avocado, kiwi, mango, patrunjel, mazare, rosii, varza, broccoli, ceapa, spanac...
- Privilegiati sucurile proaspete, obtinute in casa din mere, pere, citrice, struguri sau din legume (morcovi, telina, sfecla rosie, ridichi), plantele condimentare (usturoi, cimbru, ardei iute, piper, busuioc, oregano), care contin vitamina C si carotenoide, ce ajuta sistemul imunitar.
- Nu uitati de supele calde, asezonate cu multe verdeturi proaspete, tocate fin (patrunjel, telina, marar, tarhon), de fulgii de cereale integrale (ovaz, secara, orz, grau).
Baile cu plante, o solutie intaritoare placuta
- Se lasa la macerat 600 g frunze si radacini uscate de urzica in zece litri apa, de dimineata pana seara. Atunci se strecoara, si peste vegetalele ramase se toarna trei litri de apa. Se pune amestecul pe foc pentru zece minute, apoi se strecoara. Se adauga ambele lichide obtinute in cada cu apa. O baie dureaza 20-30 de minute, facandu-se bisaptamanal.
- Se aduna 600 g cetini de brad, se toaca marunt, cu tot cu ace. Se lasa la macerat in zece litri de apa pe parcursul zilei, seara se strecoara, apoi se fierb cetinile in trei litri de apa, pret de cinci minute. Se strecoara din nou. Se adauga in apa din cada mai intai maceratul la rece, apoi decoctul. Se lasa copilul sa se balaceasca 20 de minute, inainte de culcare. Se face asa de doua ori pe saptamana.
- O jumatate de kilogram de scuturatura de fan se lasa la macerat in zece litri de apa, in vasul acoperit, de dimineata pana seara. Atunci se strecoara, se trece lichidul deoparte, iar peste planta ramasa se toarna doi-trei litri de apa clocotita. Se lasa vasul acoperit inca vreo zece minute, apoi se strecoara. Se adauga ambele lichide in cada cu apa la temperatura corpului. Se face o baie pe saptamana (trebuie sa dureze cam un sfert de ora).
Foto: csid.ro; Medicina naturista nr. 10 (158)