Lemnul-dulce: o semnificativa sursa de fitoestrogeni

 
Lemnul-dulce: o semnificativa sursa de fitoestrogeni

Originar din India si aclimatizat in Romania cu mii de ani in urma, lemnul-dulce a reimpulsionat in ultimul deceniu industria farmaceutica, efectele sale curative facand obiectul a sute de studii de specialitate, cu rezultate mai mult decat incurajatoare in cazul a numeroase afectiuni. Acest lucru a facut ca, in prezent, sa fie cea mai utilizata planta medicinala. lata in continuare cateva informatii referitoare la remarcabilele proprietati terapeutice.

Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra) este un arbust de pana la doi metri inaltime, intalnit cu precadere in albiile secate ale nurilor si in luncile neimpadurite, fiind o planta foarte iubitoare de lumina. Are frunze fine, subtiri, de un verde inchis, inflorescente albe, delicate, si radacini foarte puternice, capabile sa strapunga soluri pietroase. Aceste din urma parti componente, de altfel, intereseaza din punct de vedere terapeutic, fiind foarte bogate in glucide (sunt de zeci de ori mai dulci ca zaharul, de aici si denumirea vegetalei) si in numeroase alte substante active, in special hormoni vegetali. Recoltarea se face la finele toamnei sau chiar pe timpul iernii, daca solul nu este prea inghetat. Rizomii se scot cu cazmaua, se spala bine in apa rece, apoi se taie in fasii si se pun la uscat, in strat subtire, in locuri calduroase si bine aerisite. Cand planta devine casanta, procesul de deshidratare s-a incheiat, putand fi depozitata in saci de hartie, la adapost de caldura si umiditate.


Un real suport la menopauza

Radacina de lemn-dulce reprezinta poate cea mai importanta alternativa la pastilele hormonale de sinteza, putand asigura din belsug estrogeni naturali. Tratamentul cu tinctura ajuta la eliminarea bufeurilor, la calmarea iritatiei nervoase, scade intensitatea transpiratiilor nocturne, regleaza apetitul alimentar. Se recomanda atat in perioada perimenopauzei, cat si dupa incetarea functiei ovariene, caci poate contribui deopotriva la prevenirea osteoporozei (favorizeaza asimilarea calciului si mentinerea la un nivel normal a densitatii osoase), duce la estomparea petelor pigmentare, intarzie in general procesul de imbatranire. Terapia e simpla: se ia cate o lingurita de tinctura, diluata in 100 ml apa rece, de trei-patru ori pe zi, inainte de mese. O cura se tine trei saptamani, cu o saptamana de pauza, dupa care se reia. Se fac minimum trei asemenea tratamente. Efectele benefice ale tratamentului se observa, de obicei, dupa primele saptamani de administrare, fiind cu atat mai puternic cu cat, in paralel, se urmeaza un regim alimentar adaptat, bogat in cruditati si lactate. Tot pentru potentarea rezultatelor pozitive in cazul tulburarilor de menopauza, se pot asocia tincturii de lemn-dulce extractele din seminte de marar si cretisoara. Atentie: tinctura de lemn-dulce nu se recomanda in paralel cu medicatia de substitutie clasica sau pe fondul unor afectiuni preexistente (chisturi ovariene, fibrom uterin, noduli mamari, cancer etc.)!


Efect antiviral dovedit

Potrivit unei cercetari efectuate de catre o echipa de savanti din Japonia, lemnul-dulce ar avea extraordinare calitati antivirale, putand fi utilizat cu succes in tratamentul hepatitelor A, B sau C. La un grup de pacienti cu asemenea afectiuni carora li s-au administrat extracte solide standardizate s-a constatat o rata a cirozei semnificativ mai mica (sub 50%) fata de lotul martor. De asemenea, un raspuns favorabil la terapia cu lemn-dulce s-a inregistrat in cazul carcinoamelor hepatice, mai ales a celor aflate in faza incipienta. S-a dovedit ca planta stimuleaza secretia de interferon, substanta folosita frecvent in tratarea acestei afectiuni canceroase. Cura consta in inghitirea unei jumatati de lingurita de pulbere de patru ori pe zi, timp de doua saptamani, urmate de zece zile pauza, apoi reluata administrarea. Tot pulberea poate fi de ajutor in caz de gastrita hiperacida si ulcer peptic. Se ia cate o jumatate de lingurita de patru ori pe zi, inainte de mese.


Infuzia calmeaza tusea

Se recomanda gargarismele cu infuzie in doi timpi de lemn-dulce, din care se si beau una-doua cani pe zi. Tratamentul dureaza zece zile si are drept efect eliberarea cailor respiratorii de secretii, stoparea tusei uscate, iritative, ameliorarea bronsitelor acute si chiar a celor cronice, marirea capacitatii de autoaparare a organismului. De asemenea, ceaiul contracareaza reactiile adverse ale acidului acetilsalicilic, protejand stomacul, si reduce febra, motiv pentru care se recomanda in terapia racelii si gripei.


Retete de succes

  • TINCTURA. Este preparatul cel mai des folosit in terapie, fiind obtinut prin macerarea a zece linguri de planta maruntita intr-o jumatate de litru de alcool de 70°. Se tine borcanul acoperit ermetic circa doua saptamani, apoi se filtreaza prin tifon, iar lichidul se trage in sticlute mici, inchise la culoare, prevazute cu dopuri busonabile. Se administreaza, de regula, cate o lingurita de tinctura diluata intr-o jumatate de pahar de apa rece, de trei ori pe zi.
  • PULBERE. Se obtine prin macinarea cu rasnita electrica a radacinilor uscate. Se ia cate o jumatate de lingurita de trei ori pe zi, inainte de mesele principale. Pulberea se tine sub limba cateva minute, apoi se inghite cu apa. Se recomanda in tratarea bolilor in care este interzis consumul de alcool, precum ulcerul gastric si duodenal, gastrita hiperacida, bolile hepatice grave etc.
  • INFUZIE IN DOI TIMPI. Se pun la macerat patru lingurite de radacini maruntite de lemn-dulce intr-o cana cu apa rece. Se lasa de seara pana dimineata, cand se strecoara lichidul si se pune deoparte. Peste planta ramasa se toarna 250 ml apa clocotita, se acopera si se lasa sa se raceasca. La final se combina cele doua extracte.

Precautii la administrare

Nu se recomanda utilizarea pe durate lungi, fara intrerupere, a extractelor din lemn-dulce, indiferent de forma. In general, o etapa de administrare nu trebuie sa dureze mai mult de cinci saptamani, urmate de doua saptamani de pauza. In cazul in care doza zilnica recomandata este de 12 g planta, o cura nu va tine mai mult de trei saptamani, urmate de trei saptamani de pauza. De asemenea, lemnul-dulce nu se recomanda persoanelor hipertensive, femeilor insarcinate (poate determina nasterea prematura), pacientilor cu boli tumorale in faze avansate, cu hipotiroidie, ciroza, afectiuni biliare acute. Persoanele cardiace care iau aceasta vegetala trebuie sa-si suplimenteze ratia cotidiana de potasiu.

Medicina naturista nr. 1 (161)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa