Naturopatie in caz de dismenoree
- Diete -
Putine sunt femeile - dar mai ales adolescentele si tinerele pana in 25 de ani - care se pot lauda ca nu se confrunta, luna de luna in timpul ciclului, cu valurile de durere resimtita in abdomenul inferior. Acest simptom, uneori atat de sever incat perturba activitatea cotidiana, este consecinta contractiilor uterine, fiind deseori asociat cu un nivel prea crescut de prostaglandina (substanta similara hormonilor), lata cateva strategii de a stopa sau macar ameliora chinuitoarea dismenoree.
Alimentatia si miscarea joaca un rol important in terapie
Chiar daca vi se pare greu de crezut, durerile menstruale pot fi influentate, in sens pozitiv ori negativ, de dieta pe care o adoptati mai ales in perioada imediat premergatoare si in timpul ciclului. Dintre alimentele benefice, ce trebuie sa predomine, amintesc: legumele si fructele, pestele (aduce un important aport de acizi grasi esentiali), carnea de pasare. Eliminati dulciurile, ciocolata in special, cafeaua si ceaiul negru, caci favorizeaza dismenoreea. Evitati grasimile de origine animala, ouale, bucatele condimentate sau cu prea mult ulei. Mancati mai des, dar mai putin cantitativ si mai ales asigurati-va necesarul de calciu, magneziu, zinc, fier si vitamine B, C, E, consumand produse bogate in aceste elemente: lactate degresate, cereale integrale, nuci, spanac, fructe proaspete etc. Daca suferiti de dureri mai accentuate in ultima perioada a menstruatiei, evitati mancarurile sarate, caci grabesc eliminarea mineralelor din corp.De asemenea, un rol important in prevenirea dismenoreei il joaca miscarea, inainte de menstruatie, faceti plimbari in aer liber, incercati inotul, aerobicul sau yoga. Iata un exercitiu antidismenoree, facil si extrem de util: miscarile pendulatorii rapide, in fata si in spate, din pozitia in patru labe, insotite de contractia muschilor pelvieni, optimizeaza circulatia sangvina in zona organelor genitale si previn congestia peretelui uterin. (Dr. Viorel SOCOLOV, Timisoara)
Decoct de cerentel, pentru un ciclu fara suferinte
Se prepara un decoct din doua lingurite de radacina maruntita, care se fierbe cateva minute intr-o cana cu apa. Se bea neindulcit sau cu zaharina, cate o cana dimineata, pe stomacul gol. (Irina FLORESCU, lasi)Baile cu levantica dau rezultate
Este suficienta o singura baie, seara, inainte de culcare, pentru a nu mai avea probleme, lata in ce consta: Puneti 100 g flori de levantica in doi litri de apa clocotita. Strecurati ceaiul dupa un sfert de ora si turnati-l in apa din cada. Relaxati-va in aceasta baie un sfert de ora, apoi bagati-va in pat, la caldura.Mai puteti apela, dupa cum aveti posibilitatea, si la compresele calde, la o sticla cu apa fierbinte sau la o perna electrica. Aceste tratamente relaxeaza musculatura din regiunea pelvisului, permitand sangelui sa se elimine mai usor. Incercati-le si dumneavoastra si nu veti regreta. Atentie: daca fluxul menstrual este mare, utilizati compresele reci! Inmuiati un prosop de bumbac in apa de la frigider, stoarceti-l si infasurati-l in jurul bazinului. Aplicati deasupra un prosop uscat. Pastrati compresa pana la potolirea durerilor. (Luminita RUSU, Baia-Mare)
„Am scapat de chin cu un ceai complex“
Tratamentul debuteaza cu zece zile inainte de menstruatie, si durerile specifice nu mai apar. Plantele care intra in reteta sunt lipsite de contraindicatii, asa ca o astfel de terapie poate fi urmata oricat de mult.Se face un amestec din 20 g flori de galbenele, 40 g frunze de izma, 40 g traista-ciobanului. Se infuzeaza o lingurita de plante intr-o cana cu apa clocotita pentru cateva minute, apoi se strecoara. Se beau una-doua cani pe zi. (Geanina D., Cluj)
Foto: alltip.com; Remedii naturiste nr. 4 (96)