Otita externa: mare atentie cu baile la strand!
- Afectiuni ORL -
Debutul verii fara balaceli in lacuri sau in bazinele publice de curand redeschise nu este de conceput. Nu in putine cazuri insa, aceste ape sunt contaminate, putand produce, pe langa infectii digestive, oculare, tegumentare, respiratorii etc, deteriorarea mecanismelor de aparare ale urechii externe. Altfel spus, poate aparea asa-numita otita a inotatorului, o colonizare bacteriana (mai rar fungica sau virala) a pavilionului si conductului auditiv.
4 leacuri ce alina durerile
- Pisati un catel de usturoi si amestecati-l cu o lingura de ulei de masline. Lasati un sfert de ceas, apoi turnati amalgamul intr-un tifon steril si strecurati prin presare. Incalziti usor lichidul obtinut (sa nu fie fierbinte!) si puneti cu o pipeta una-doua picaturi in canalul urechii bolnave. Acest leac are si proprietati antimicrobiene.
- Amestecati 50 ml ulei de porumb cu 30 de picaturi de ulei volatil de lamaie si 20 de picaturi de ulei volatil de niaouli (Melaleuca quinquenervia). Masati de jur imprejur urechea dureroasa cu cateva picaturi din aceasta combinatie, de mai multe ori pe zi.
- Procurati tinctura din frunze de matraguna (Atropa belladonna) sau tinctura din urechelnita (Sempervivum tectorum). Puneti in urechi cate una-doua picaturi, de trei ori pe zi.
- Faceti un ceai tare din flori de maces, amestecati cu suc de morcovi si introduceti in ureche un tampon inmuiat in lichid. (Adelina GEORGESCU, Pitesti)
Pernele cu fan fac minuni
Se umple pe doua treimi un saculet din panza de bumbac cu fan proaspat (care se cerne inainte) si se leaga strans la gura. Se stropeste cu apa si se incalzeste pret de un sfert de ceas deasupra unei oale in care fierbe apa. Se scutura saculetul si se infasoara intr-un prosop. Astfel se aplica pe urechea bolnava, avand grija sa nu va ardeti. (Romeo BALINT, Ploiesti)Calmant cu seminte de in
Fierbeti seminte de in zdrobite sau macinate in prealabil intr-o cantitate dubla de apa. Intindeti pasta fierbinte intr-un strat gros de un deget pe un stergar curat, impaturiti marginile si asezati pachetul rezultat pe zona dureroasa, acoperindu-l cu un fular mai gros, de lana. Schimbati cataplasma atunci cand s-a racit. (Aurelia POPA, Bucuresti)Foto: homeopathy-health-care.blogspot.com; Remedii naturiste nr. 6 (98)